Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Θεραπευτική άσκηση – Action for cancer

Θεραπευτική άσκηση – Action for cancer

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο (Π.Γ.Ν.) ΑΤΤΙΚΟΝ και συγκεκριμένα το τμήμα Αθλητικής Αριστείας / Sports Excellence (SE) της Α΄ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ, ανακοίνωσε την έναρξη προγράμματος “Θεραπευτική Άσκηση – Action for Cancer” που απευθύνεται σε ασθενείς με κακοήθη νεοπλάσματα (μαστού, πνεύμονα, εντέρου, ουροποιογεννητικού συστήματος και) μυοσκελετικού συστήματος).

Στην  συνέντευξη παρευρέθηκαν ο διοικητής του Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ Σπύρος Αποστολόπουλος, ο γ.γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, ο κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ, καθηγητής Εμμανουήλ Πικουλής, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος.

Η ΑΣΚΗΣΗ ΩΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ως θεραπευτική άσκηση ορίζεται ο εξατομικευμένος προγραμματισμός φυσικών δραστηριοτήτων κατάλληλα προσαρμοσμένες στην ιατρική εικόνα του ασθενούς, που οδηγεί σε μη φαρμακευτικά θεραπευτικά οφέλη και σε μείωση της συμπτωματολογίας μίας νόσου. Είναι αποδεδειγμένο σήμερα ότι η άσκηση βοηθάει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στους περισσότερους τύπους καρκίνου. Πέραν όμως των συμπτωμάτων, υπάρχουν ενδείξεις πως η άσκηση συσχετίζεται με μεγαλύτερη διάρκεια επιβίωσης των ασθενών σε τουλάχιστον τρεις συχνούς τύπους καρκίνου: μαστού, προστάτη, παχέος εντέρου.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΆΣΚΗΣΗΣ

Τα προγράμματα άσκησης που εφαρμόζονται στο τμήμα Αθλητικής Αριστείας / Sports Excellence (SE) έχουν ως βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου (ACS), του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητιατρικής (ACSM) και του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας.

Η διαδικασία που ακολουθείται για τη Θεραπευτική Άσκηση είναι η εξής:

 · Αξιολόγηση από Γιατρό, Φυσικοθεραπευτή και Καθηγητή Φυσικής Αγωγής

· Παρακολούθηση βιοχημικών δεικτών κατά την έναρξη, κατά τη διάρκεια και κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος

· Ανθρωπομετρικός έλεγχος και σύσταση σώματος

· Αξιολόγηση του επιπέδου φυσικής κατάστασης

· Έναρξη προγράμματος – διάρκειας 12 εβδομάδων (3 φορές την Εβδομάδα)

· Δημιουργία ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου

· Επιπλέον παρακολούθηση μέσω ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων

· Καταγραφή υποκειμενικής κόπωσης και απόδοσης με την ολοκλήρωση κάθε συνεδρίας

· Επαναξιολόγηση των ασθενών που έχουν συμπληρώσει 6 εβδομάδες (λήξη πρώτου μεσόκυκλου) παρακολούθησης

· Επιμορφωτικές διαλέξεις

· Συνεχής Ανατροφοδότηση

· Με την ολοκλήρωση του προγράμματος (12 εβδομάδες) θα δίνονται τρίμηνα προγράμματα άσκησης με στόχο τη συνέχιση της άσκησης η οποία δύναται να παρακολουθείται και διαδικτυακά

· Επαναξιολόγηση στους 6 και στους 9 μήνες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος

Η καθοδηγούμενη και εξατομικευμένη άσκηση συμβάλλει σημαντικά σε πολλές πτυχές και σε πολλά στάδια της ζωής ενός καρκινοπαθούς. Η αλλαγή στάσης των ασθενών χρειάζεται:

· Πληροφόρηση

· Κίνητρα

· Συνεχή ανατροφοδότηση

· Διαρκή έλεγχο

· Εύκολη πρόσβαση σε κατάλληλα εξατομικευμένα προγράμματα

Υπεύθυνοι του προγράμματος είναι οι:

· Παναγιώτης Παπαγγελόπουλος καθηγητής, διευθυντής Α’ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

· Παναγιώτης Κουλουβάρης επίκουρος καθηγητής Ορθοπαιδικής ΕΚΠΑ, επιστημονικά υπεύθυνος Τμήματος Αθλητικής Αριστείας, Ά Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής, Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ

· Χαρίλαος Τσολάκης καθηγητής ΣΕΦΑΑ και διευθυντής Αθλητικών Προγραμμάτων Τμήματος Αθλητικής Αριστείας – Sports Excellence (SE)

· Αναστάσιος Φιλίππου αναπληρωτής καθηγητής Φυσιολογίας- Φυσιολογίας της Άσκησης της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Για πληροφορίες, ραντεβού, αξιολόγηση και εγγραφή στο πρόγραμμα επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.sportsexcellence.gr/action_for_cancer/

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts