Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Η καλύτερη ώρα για γυμναστική διαφέρει ανάμεσα στις γυναίκες και τους άνδρες

Η καλύτερη ώρα για γυμναστική διαφέρει ανάμεσα στις γυναίκες και τους άνδρες

Η γυμναστική έχει σίγουρα μεγάλα οφέλη, αλλά η ώρα της ημέρας για να πετύχετε το καλύτερο αποτέλεσμα μπορεί να είναι διαφορετική για τις γυναίκες και τους άνδρες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Σύμφωνα με τη μελέτη οι γυναίκες «καίνε» περισσότερο σωματικό λίπος κατά την πρωινή άσκηση, ενώ η γυμναστική τα απογεύματα είχε καλύτερα αποτελέσματα στους άνδρες.

Πολλά από αυτά που είναι γνωστά για αυτό το θέμα βασίζονται σε μελέτες σε άνδρες, λένε οι ερευνητές.

Οι διαφορές στις ορμόνες, στα βιολογικά ρολόγια και στους κύκλους ύπνου-αφύπνισης μεταξύ των δύο φύλων, θα μπορούσαν όλα να παίξουν κάποιο ρόλο.

Η μελέτη 30 ανδρών και 26 γυναικών – όλοι δραστήριοι και υγιείς, μεταξύ 25 και 55 ετών – διήρκεσε 12 εβδομάδες και παρακολούθησε τα αποτελέσματα ενός ποικίλου προγράμματος φυσικής κατάστασης, το οποίο περιελάμβανε διατάσεις, σπριντ, αντίσταση και προπόνηση αντοχής.

Η μία ομάδα ασκήθηκε για μία ώρα πριν τις 08:30 ενώ η άλλη ομάδα ακολούθησε τις ίδιες δραστηριότητες το βράδυ, μεταξύ 18:00 και 20:00. Όλοι οι συμμετέχοντες ακολούθησαν ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα γευμάτων.

Οι ερευνητές εξέτασαν την αρτηριακή πίεση και το σωματικό λίπος όλων κατά τη διάρκεια της μελέτης, καθώς και την ευελιξία, τη δύναμη και την αερόβια ισχύ τους στην αρχή και στο τέλος.

Όλοι όσοι συμμετείχαν στη μελέτη βελτίωσαν τη συνολική τους υγεία και την απόδοσή τους κατά τη διάρκεια της δοκιμής 12 εβδομάδων, ανεξάρτητα από το πότε ασκούνταν.

«Η καλύτερη στιγμή για γυμναστική είναι η καλύτερη στιγμή που μπορείς να την κάνεις και να την εντάξεις στο πρόγραμμά σου», λέει ο Δρ Πολ Αρσέριο, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής υγείας και ανθρώπινης φυσιολογικής επιστήμης στο Skidmore College της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Αλλά προτείνει ότι «κάτι άλλο συμβαίνει» που μπορεί να σημαίνει ότι η ιδανική ώρα της ημέρας για άσκηση είναι διαφορετική για τις γυναίκες και τους άνδρες.

Με βάση τα αποτελέσματα, οι γυναίκες που ενδιαφέρονται να μειώσουν το λίπος γύρω από τη μέση τους και να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση θα πρέπει να στοχεύουν στην άσκηση το πρωί, λέει ο ίδιος.

Αυτό είναι σημαντικό επειδή το λίπος της κοιλιάς – ή της κοιλιάς – τυλίγεται γύρω από τα εσωτερικά όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, και μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Ωστόσο, λέει ότι οι γυναίκες που προσπαθούν να βελτιώσουν τη μυϊκή τους δύναμη στο πάνω μέρος του σώματός τους, καθώς και τη συνολική τους διάθεση και την πρόσληψη τροφής, θα πρέπει να κάνουν βραδινή άσκηση.

Οι άνδρες στη δοκιμή ήταν λιγότερο ευαίσθητοι στην ώρα της ημέρας που ασκούνταν, βελτιώνοντας τη δύναμή τους το πρωί και το βράδυ.

Αλλά η βραδινή άσκηση βρέθηκε ότι είναι ιδανική για άνδρες που ενδιαφέρονται για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και του μεταβολισμού, καθώς και για τη συναισθηματική ευεξία.

Η βελτίωση της μεταβολικής υγείας σημαίνει μείωση του κινδύνου καταστάσεων όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό.

Δεν είναι ξεκάθαρο ακριβώς γιατί οι αντιδράσεις των ανδρών και των γυναικών στον χρόνο άσκησης ήταν τόσο διαφορετικές και οι ερευνητές λένε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να μάθουν περισσότερα.

Λένε ότι οι γυναίκες μπορεί να κάψουν περισσότερο σωματικό λίπος το πρωί επειδή είναι πιο πιθανό να έχουν περισσότερο λίπος στην κοιλιά. Οι εσωτερικοί ρυθμοί του σώματος μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Physiology, παρακολούθησε άτομα με φυσιολογικό βάρος, αλλά οι ερευνητές λένε ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Πηγή: BBC

 YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts