Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Η αμφιβολία του μαζοχισμού

Η αμφιβολία του μαζοχισμού

Πέρα από τα ευφάνταστα και θορυβώδη tweets του νέου αφεντικού του Twitter, ένα πράγμα γίνεται σαφές, ότι ο Έλον Μασκ δεν θα μπορέσει άλλο να συγκαλύπτει τις πραγματικές προκλήσεις διακυβέρνησης της δημοφιλούς πλατφόρμας, που ασκεί μεγάλη επιρροή στη ζωή μας, από τη γεωπολιτική έως την ίδια τη δημοκρατία.

Αμέσως μετά την επιβεβαίωση της εξαγοράς, ο αριθμός των νεοναζιστικών και ρατσιστικών tweets «εξερράγη» στον ιστότοπο, ενώ βρίθουν οι εικασίες για το εάν ο Μασκ θα αναιρέσει την απαγόρευση λογαριασμών για εξτρεμιστές, θεωρητικούς συνoμοσιών ή και τον ίδιο τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ουσιαστικά, ο Μασκ θα κληθεί να αντιμετωπίσει θέματα τα οποία ειδικοί και νομοθέτες καλούνται να διευθετήσουν εδώ και μία δεκαετία. Ήδη έχει διαμηνύσει ότι θέλει να προωθήσει την ελευθερία του λόγου και να αποφύγει τη μετατροπή του ιστότοπου σε «τοπίο κόλασης» που ενισχύει τη ρητορική μίσους.

Όμως, η λίστα των υποσχέσεών του δεν μπορεί να υλοποιηθεί στο σύνολό της, γιατί η ίδια η ελευθερία της έκφρασης έρχεται ενίοτε σε σύγκρουση με επιμέρους δικαιώματα. Μία διαδικασία που θυμίζει «τετραγωνισμό του κύκλου» και η οποία εν τέλει μπορεί να προκαλέσει αυτά που ο Μασκ θέλει να αποφύγει σε περίπτωση που αλλάξουν οι όροι χρήσης και περιοριστεί η εμπειρία γλωσσικών δεξιοτήτων και πολιτιστικής εξειδίκευσης με τις μαζικές απολύσεις.

Ερωτηματικά τίθενται και ως προς τους νέους επενδυτές του Twitter, όπως η Kingdom Holding Company of Saudi Arabia, που εν μέρει ελέγχεται από το επενδυτικό κρατικό ταμείο του Ριάντ και θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητο πληροφοριακό υλικό. Ποια επίσης η επιρροή των διαφημιστών που ο Μασκ θέλει να φέρει πίσω;

Τα «οικονομικά δεν με ενδιαφέρουν καθόλου», είπε ο Μασκ, την ώρα ωστόσο που υλοποιούσε την ιδέα της χρέωσης των 8 δολαρίων για την επαλήθευση λογαριασμών. Στο παρελθόν, είχε ακόμη διερωτηθεί μήπως είναι μαζοχιστής που θέλει να αγοράσει το Twitter. Τα θέματα που προκύπτουν τροφοδοτούν, όπως φαίνεται τώρα, αυτή την αμφιβολία.

Related Posts