Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Ερευνα-ΗΠΑ: 1 εκατ. οι θάνατοι-Covid στην Κίνα το 2023

Ερευνα-ΗΠΑ: 1 εκατ. οι θάνατοι-Covid στην Κίνα το 2023

Η απότομη άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού στην Κίνα ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων και πάνω από ένα εκατομμύριο θανάτους μέσα στο 2023, υποδεικνύει νέο μοντέλο του Institute of Health Metrics and Evaluation (IHME), με έδρα τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ινστιτούτου, τα κρούσματα στην Κίνα αναμένεται να φθάσουν στην κορύφωσή τους περί την 1η Απριλίου, ενώ την ίδια περίοδο οι θάνατοι θα είναι περίπου 322.000. Περί το ένα τρίτο του πληθυσμού της Κίνας θα έχει μέχρι τότε μολυνθεί από τον ιό, σύμφωνα με τον διευθυντή του IHME, τον Κρίστοφερ Μάρι.

Η εθνική επιτροπή υγείας —το υπουργείο Υγείας της Κίνας— δεν έχει ανακοινώσει κανέναν θάνατο εξαιτίας της COVID-19 αφότου άρχισαν να αίρονται τα περιοριστικά μέτρα. Επισήμως, οι πιο πρόσφατοι θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο SARS-CoV-2 ανακοινώθηκαν την 3η Δεκεμβρίου. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας, επισήμως πάντα, βρίσκεται στους 5.235 νεκρούς στη χώρα των 1,41 δισ. κατοίκων.

Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, που συγκαταλέγονταν στα πιο αυστηρά παγκοσμίως, άρχισε τον Δεκέμβριο, έπειτα από διαδηλώσεις άνευ προηγουμένου. Πλέον, καταγράφεται έξαρση των κρουσμάτων κι εκφράζονται φόβοι ότι ο ιός θα εξαπλωθεί στον πληθυσμό κατά τους εορτασμούς για το σεληνιακό νέο έτος, τον επόμενο μήνα.

«Κανένας δεν πίστευε ότι θα εφάρμοζαν την (πολιτική) zero COVID για τόσο πολύ καιρό», σχολίασε ο κ. Μάρι χθες, δίνοντας στη δημοσιότητα το νέο μοντέλο.

Η πολιτική του εκμηδενισμού των κρουσμάτων ήταν αποτελεσματική στο να ελεγχθούν προηγούμενες παραλλαγές και υποπαραλλαγές του SARS-CoV-2, όμως η υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον και των υποπαραλλαγών της κατέστησε αδύνατη τη συνέχισή της, έκρινε.

Το ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ βασίστηκε σε δεδομένα και πληροφορίες για το πρόσφατο ξέσπασμα της Όμικρον στο Χονγκ Κονγκ.

«Από το αρχικό ξέσπασμα, στη Γουχάν, η Κίνα σπανίως ανακοινώνει θανάτους (εξαιτίας της COVID-19). Γι’ αυτό μελετήσαμε το Χονγκ Κονγκ, για να πάρουμε μια ιδέα για τον δείκτη θνητότητας», εξήγησε ο κ. Μάρι.

Για τις προβλέψεις του, το IHME έλαβε υπόψη επίσης τα στοιχεία για τα ποσοστά εμβολιασμού τα οποία δημοσιοποιούν οι κινεζικές αρχές κι έκανε υποθέσεις για το πώς θα αντιδράσουν οι τοπικές αρχές αν αυξηθούν τα κρούσματα.

Άλλοι ειδικοί εκτιμούν πως θα μολυνθεί το 60% του πληθυσμού της Κίνας προοδευτικά, με την κορύφωση τον Ιανουάριο. Αυτό απειλεί ιδίως τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού: τους ηλικιωμένους και ανθρώπους με συννοσηρότητες.

Ανησυχούν για τον υψηλό αριθμό των ανθρώπων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, τη χρήση λιγότερο αποτελεσματικών εμβολίων και τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών άνω των 80 ετών, εξ ορισμού των πιο ευάλωτων.

Ειδικοί στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ προβλέπουν ότι η άρση όλων των περιοριστικών μέτρων και το άνοιγμα όλων των επαρχιών ταυτόχρονα τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο του 2023 θα έχει αποτέλεσμα οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 να φθάσουν τους 684 ημερησίως το διάστημα αυτό. Κατά τη μελέτη τους, αν δεν ληφθούν μέτρα, ιδίως αν δεν υπάρξει εκστρατεία χορήγησης αναμνηστικών δόσεων, οι θάνατοι ίσως φθάσουν τους 964.000.

Άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο στην επιθεώρηση Nature Medicine από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Φουντάν της Σαγκάης, περιείχε την πρόβλεψη πως οι θάνατοι θα έφθαναν τους 1,55 εκατ. μέσα σε περίοδο έξι μηνών εάν αίρονταν μονομιάς τα μέτρα, εξαιτίας κύματος της Όμικρον. Προεξοφλούσε ότι η ζήτηση των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) θα ήταν 15,6 φορές υψηλότερη από την υπάρχουσα δυναμικότητα στην κορύφωση του κύματος.

Ο Γιατζόγκ Χουάγκ, συνεργάτης για θέματα υγείας του αμερικανικού ινστιτούτου μελετών Council on Foreign Relations, επισήμανε πως στην Κίνα υπάρχουν 164 εκατομμύρια διαβητικοί, παράγοντας κινδύνου που δεν αποτελεί ακριβώς καλό οιωνό, και 8 εκατομμύρια πολίτες άνω των 80 ετών που είναι ανεμβολίαστοι.

Οι αρχές της Κίνας ενθαρρύνουν τους πολίτες να λάβουν αναμνηστικές δόσεις αξιοποιώντας νεότερα εμβόλια, αλλά διστάζουν να χρησιμοποιήσουν σκευάσματα κατασκευασμένα στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον ίδιο.

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανέφερε χθες πως εντείνονται οι εμβολιασμοί, ενώ μεγεθύνεται το στοκ μηχανημάτων τεχνητής υποστήριξης της αναπνοής και απαραίτητων φαρμάκων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related Posts