Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
ΕΟΔΥ: Νέο συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, επικεφαλής ο Ηλ. Μόσιαλος

ΕΟΔΥ: Νέο συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, επικεφαλής ο Ηλ. Μόσιαλος

Τη συγκρότηση και λειτουργία Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο, ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Στο συμβούλιο, όπως αναφέρεται, συμμετέχουν κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες παγκοσμίου κύρους, με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας και βέλτιστων επιστημονικών πρακτικών σε θέματα Δημόσιας Υγείας.

«Πρόκειται για ένα καίριο βήμα της νέας διοίκησης του ΕΟΔΥ, υπό τον καθηγητή Παιδιατρικής Θεοκλή Ζαούτη, προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του Οργανισμού και τη λειτουργία του στα πρότυπα των διεθνών Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων (CDC)», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

«Η πανδημία Covid-19 ανέδειξε την ανάγκη να εκσυγχρονιστεί η Δημόσια Υγεία και έδωσε μια ισχυρή ώθηση για να γίνει αυτό πραγματικότητα. Προκειμένου να υλοποιήσουμε αυτό το έργο στρατηγικά και αποτελεσματικά για τον ΕΟΔΥ, έχουμε αναπτύξει έναν οδικό χάρτη για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού, ώστε να λειτουργεί ως σύγχρονο CDC. Η συγκρότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και είμαι περήφανος που κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες, από την Ελλάδα και άλλα μέρη του κόσμου, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας προκειμένου να μεταφέρουν τεχνογνωσία και να φέρουν την έρευνα στο επίκεντρο για τη Δημόσια Υγεία στη χώρα μας», αναφέρει ο κ. Ζαούτης.

Τα μέλη του Συμβουλίου συνιστούν ευρύ φάσμα καταξιωμένων επιστημόνων, εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας και επιδημιολόγων, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, στους τομείς των πολιτικών υγείας, των μεταδιδόμενων νόσων, των χρόνιων ασθενειών, της ετοιμότητας έναντι πανδημιών, της στατιστικής και της διαχείρισης των big data στην υγεία. Ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμισθί.

Αναλυτικά η σύνθεση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

Πρόεδρος: Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στην έδρα Brian Abel-Smith του London School of Economics (LSE) (Chair), αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Υγείας και Διευθυντής του Τμήματος Υγείας του LSE.

Μέλη:

Ευφροσύνη Γκρανιά-Κλώτσα, Consultant, Infectious Diseases and Epidemiologist στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Cambridge.

Στέφανος Καλές, καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, διευθυντής Προγράμματος του Ομοσπονδιακού Τμήματος Ιατρικής Εργασίας στο Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Αγγελική Καραΐσκου, νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων, Διεύθυνση Ασφάλειας και Διαχείρισης Κινδύνων Νοσηλευτικών Μονάδων – ΟΔΙΠΥ.

Μανώλης Κέλλης, καθηγητής Επιστήμης των Υπολογιστών του ΜΙΤ, μέλος του Εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) και του Broad Institute του ΜΙΤ και του Harvard.

Δημήτρης Κοντογιάννης, αναπληρωτής επικεφαλής και καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του Αντικαρκινικού Κέντρου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Ιωάννης Hodges-Μαμελετζής, επικεφαλής του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ουκρανία.

Ελένη Ναστούλη, καθηγήτρια Ιολογίας και Σύμβουλος επί τιμή για παιδιατρικά λοιμώδη νοσήματα στο Νοσοκομείο Great Ormond Street, διευθύντρια του Τμήματος Κλινικής Ιολογίας του Νοσοκομείου του University College του Λονδίνου.

Νικόλας Παπαδόπουλος, καθηγητής Ογκολογίας και Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθύντρια της Γ ‘ Παιδιατρικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν».

Γιώργος Παπαζήσης, επίκουρος Καθηγητής Βασικής και Κλινικής Φαρμακολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έφη Πολυζωγοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Επείγουσας Ιατρικής στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και διευθύντρια ΕΣΥ Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν».

Βάνα Σύψα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πέτρος Σφηκάκης, καθηγητής Παθολογίας-Ρευματολογίας, διευθυντής Α΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής & Μονάδος Ρευματολογίας στο Λαϊκό Νοσοκομείο (πρώην πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Αθηνών Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών).

Νικόλαος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Γεράσιμος Φιλιππάτος, καθηγητής Καρδιολογίας στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν».

Το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων θα παρέχει στον ΕΟΔΥ τεχνική καθοδήγηση και υποστήριξη σε όποιο πεδίο ζητείται κάθε φορά, ενώ θα συγκαλείται από τον ΕΟΔΥ κατά περίπτωση για την εξέταση και διατύπωση τεχνικών συστάσεων επί ζητημάτων που κρίνονται ως κρίσιμα για τη Δημόσια Υγεία.

Θα ακολουθήσουν ανάλογες παρεμβάσεις από τον ΕΟΔΥ στα συστήματα επιτήρησης της Δημόσιας Υγείας, στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων που σχετίζονται με τις υπηρεσίες υγείας (ΗΑΙs) και της αντιμικροβιακής αντοχής (AMR). Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, θα δοθεί έμφαση στη δημιουργία επίσημου δικτύου εργαστηριακής παρακολούθησης και απόκρισης και στην πρόληψη των χρόνιων παθήσεων. «Απώτερος στόχος των ανωτέρω, η ενίσχυση επιστημονικού κύρους του Οργανισμού και η ευθυγράμμιση με το όραμα και την αποστολή του», καταλήγει η ανακοίνωση.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts