Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Μπάιντεν και Ομπάμα καλούν σε υπεράσπιση της «δημοκρατίας»

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Μπάιντεν και Ομπάμα καλούν σε υπεράσπιση της «δημοκρατίας»

Τρία 24ωρα πριν από τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα κάλεσαν το Σάββατο τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες για να υπερασπίσουν την αμερικανική «δημοκρατία», ενώ ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε πως προσμένει ένα «γιγαντιαίο κύμα» για να «σωθεί το αμερικανικό όνειρο».

Στη διάρκεια μαραθώνιων προεκλογικών συγκεντρώσεων που έγιναν ταυτόχρονα στην Πενσιλβάνια, κρίσιμη πολιτεία στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, ο 46ος (Μπάιντεν) και ο 44ος (Ομπάμα) πρόεδρος αναμετρήθηκαν από απόσταση με τον 45ο (Τραμπ), καθώς η ψηφοφορία της Τρίτης θα βάλει τα θεμέλια των προεδρικών εκλογών του 2024. «Η δημοκρατία είναι κυριολεκτικά στο ψηφοδέλτιο. Αυτή είναι αποφασιστική στιγμή για το έθνος μας και πρέπει όλοι να μιλήσουμε με μια φωνή», είπε ο Τζο Μπάιντεν, με φόντο μια τεράστια αμερικανική σημαία, επευφημούμενος σε αίθουσα της Φιλαδέλφειας, της πόλης όπου καταρτίστηκε το αμερικανικό Σύνταγμα στα τέλη του 18ου αιώνα.

Όλοι οι προβολείς είναι στραμμένοι στη συγκεκριμένη πολιτεία, άλλοτε προπύργιο της βιομηχανίας του χάλυβα, όπου ο Ρεπουμπλικάνος πολυεκατομμυριούχος χειρουργός Μεχμέτ Οζ, που έχει υποστηρίξει δημόσια ο Ντόναλντ Τραμπ, θα αναμετρηθεί με τον Δημοκρατικό πρώην δήμαρχο Τζον Φέτερμαν για την πιο διαφιλονικούμενη έδρα της Γερουσίας. Καθώς αυτή η έδρα μάλλον θα κρίνει την ισορροπία δύναμης στην αμερικανική άνω Βουλή, σώμα με τεράστια εξουσία.

Την Τρίτη, οι Αμερικανοί καλούνται επίσης να ανανεώσουν το σύνολο των εδρών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων. Σειρά αξιωμάτων τοπικών αιρετών, οι οποίοι αποφασίζουν τις πολιτικές της πολιτείας τους για ζητήματα από τις αμβλώσεις ως το περιβάλλον, διακυβεύονται επίσης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, πήγε αρχικά στο Πίτσμπεργκ, βιομηχανική πόλη στην Πενσιλβάνια, όπου ζήτησε η «εξαδέλφη Πούκι» και ο «θείος Τζο», αναφερόμενος στους ψηφοφόρους που θα προτιμούσαν να παραμείνουν καθισμένοι στους καναπέδες, τους να σηκωθούν την Τρίτη και να «πάνε να ψηφίσουν» τους Δημοκρατικούς.

«Σ’ αγαπάω», ακούστηκε μια φωνή στο πλήθος. «Κι εγώ σας αγαπάω, αλλά πρέπει να πάτε να ψηφίσετε», ήταν η απάντηση του Δημοκρατικού πολιτικού. Αναγνώρισε πως «όλη η χώρα περνάει δύσκολη περίοδο τα τελευταία χρόνια», ειδικά μετά την πανδημία. Ταυτόχρονα, αυτός που πιστώνεται το σύστημα ασφάλισης υγείας που παραμένει ακόμα γνωστό απλά ως «Obamacare» καταφέρθηκε εναντίον των Ρεπουμπλικάνων, που θέλουν να «διαμελίσουν την κοινωνική ασφάλιση, την ασφάλιση υγείας και να προσφέρουν στους πλούσιους και στις μεγάλες επιχειρήσεις ακόμη περισσότερες μειώσεις φόρων».

Στο πλευρό του πρώην αντιπροέδρου του, του κ. Μπάιντεν, στη Φιλαδέλφεια, ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους ψηφοφόρους, με τραχιά φωνή, να προστατεύσουν «τη δημοκρατία», που κρίνεται κατ’ αυτόν μεθαύριο.

«Τεράστιο κύμα»

Στην Πενσιλβάνια, στο προάστιο Λατρόουμπ, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ (2017-2021), φορώντας το κόκκινο καπέλο με το σύνθημα «Make America Great Again» («Ας ξαναδώσουμε στην Αμερική το μεγαλείο της»), ζήτησε επανειλημμένα να εκδηλωθεί «γιγαντιαίο κύμα» υπέρ του κόμματός του για να «τερματιστεί η καταστροφή της χώρας και να σωθεί το αμερικανικό όνειρο».

Έπειτα από την προεκλογική τους εκστρατεία σε υψηλούς τόνους, στην οποία έδωσαν την έμφαση στον πληθωρισμό, οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πεισμένοι πως έχουν μεγάλες πιθανότητες να στερήσουν από τον Δημοκρατικό πρόεδρο τις πλειοψηφίες του στα δυο σώματα του Κογκρέσου την Τρίτη.

Αν τα προγνωστικά τους επιβεβαιωθούν, ο 76χρονος μεγιστάνας των ακινήτων μοιάζει αποφασισμένος να επωφεληθεί, επισημοποιώντας το συντομότερο την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2024, στις οποίες ελπίζει να πάρει την εκδίκησή του για την ήττα του 2020.

Ο Τζο Μπάιντεν, από την πλευρά του, λέει ως εδώ πως θέλει να είναι ξανά υποψήφιος, αλλά η προοπτική δεν γοητεύει ακριβώς όλους τους Δημοκρατικούς, τόσο εξαιτίας της ηλικίας του – προσεχώς θα είναι 80 ετών – και της χαμηλής δημοτικότητάς του. Ενδεχόμενη βαριά ήττα του θα κλόνιζε ακόμη περισσότερο τις πιθανότητές του. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος προσπαθεί να πείσει τους Αμερικανούς πως σε αυτές τις εκλογές έχουν την «επιλογή» να μπορούν στο μέλλον να γίνονται αμβλώσεις και γάμοι ανθρώπων του ίδιου φύλου, ζητήματα για τα οποία υπόσχεται να νομοθετήσει αν εξασφαλίσει ισχυρές πλειοψηφίες στο Κογκρέσο.

Όμως είναι η άνοδος των τιμών – ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 8,2% κατά μέσον όρο σε ετήσια βάση – αυτή που παραμένει μακράν η μεγαλύτερη ανησυχία των Αμερικανών και οι προσπάθειες του Τζο Μπάιντεν να εμφανιστεί ως «πρόεδρος της μεσαίας τάξης» μοιάζουν να δυσκολεύονται να καρποφορήσουν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Related Posts