Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Γιατροί πρώτης γραμμής: Μη βιάζεστε να κηρύξετε τέλος της πανδημίας

Γιατροί πρώτης γραμμής: Μη βιάζεστε να κηρύξετε τέλος της πανδημίας

Ακολουθώντας την ευρωπαϊκή κατεύθυνση, η Ελλάδα προχωρά σε σταδιακή χαλάρωση περιοριστικών μέτρων, κυρίως για τους εμβολιασμένους πολίτες, με στόχο την άρση των περισσότερων από αυτά ως το τέλος Μαρτίου, όπως έχει προαναγγείλει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Μπορούμε να ακολουθήσουμε τον ίδιο βηματισμό με χώρες που έχουν ελαφρύτερα επιδημιολογικά δεδομένα, καλύτερες επιδόσεις στους σκληρούς δείκτες και καλά δομημένο σύστημα υγείας;

Το iatronet.gr έθεσε το ερώτημα σε δύο γιατρούς του ΕΣΥ, που εδώ και δύο χρόνια δίνουν μάχες εμπροσθοφυλακής απέναντι στον κορωνοϊό σε μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής και συντονιστής Covid του «Γ. Παπανικολάου», Διαμαντής Χλωρός, τάσσεται κατά των πρόωρων χαλαρώσεων και υπερβολικών αισιοδοξιών, επισημαίνοντας τον κίνδυνο πισωγυρίσματος. Η παθολόγος – εντατικολόγος στο Ιπποκράτειο, Χριστίνα Κυδώνα, χαρακτηρίζει ως υπερφίαλη την αισιοδοξία για το τέλος της πανδημίας, ενώ τάσσεται υπέρ της χαλάρωσης κάποιων μέτρων, αλλά και της παραμονής κάποιων άλλων.

Αμφότεροι εφιστούν την προσοχή, διευκρινίζοντας πως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, έπειτα από την πτώση στα τέλη Ιανουαρίου, έχουν σταθεροποιηθεί εδώ και τρεις εβδομάδες.

Δ. Χλωρός: Δεν θα μας ωφελήσει να μιμηθούμε τους ξένους

Ο κ. Χλωρός παρατηρεί πως στην Ελλάδα συνήθως ακολουθούμε την πρακτική των χωρών της Ευρώπης, ενώ δεν έχουμε τις αντίστοιχες δυνατότητες. «Δεν έχουμε ούτε το εθνικό σύστημα σε ικανότητα ανάλογη των συστημάτων της Δύσης, ούτε το κατάλληλο προσωπικό  και τα μέσα, αλλά ούτε τους συνετούς πολίτες που τηρούν τους κανόνες», λέει και προσθέτει πως «το να μιμούμαστε τους ξένους δεν νομίζω ότι θα μας ωφελήσει. Είμαι εναντίον των όποιων πρόωρων χαλαρώσεων και υπερβολικών αισιοδοξιών».

Διαμαντής Χλωρός

Οι νέες εισαγωγές στο «Γ. Παπανικολάου» κατά τις τέσσερις από τις πέντε τελευταίες εφημερίες έχουν σταθεροποιηθεί σε έναν αριθμό μεταξύ 21 και 26, με μοναδική εξαίρεση τις 11 εισαγωγές ενδιάμεσα, ένα γεγονός που θεωρείται τυχαίο, καθώς η εφημερία στο Παπαγεωργίου δύο μέρες μετά κατέγραψε 40.

«Τα νούμερα είναι καλύτερα από αυτά του προηγούμενου μήνα, αλλά χειρότερα από τα περσινά της αντίστοιχης περιόδου. Και το σημαντικότερο είναι πως δεν έχουμε ύφεση, αλλά μια στασιμότητα, μια σταθεροποίηση από τις αρχές Φεβρουαρίου», σημειώνει ο κ. Χλωρός, και δεν κρύβει την ανησυχία του για πιθανή νέα αύξηση, λόγω της χαλάρωσης των μέτρων και της αυξημένης κινητικότητας στην Αποκριά.

«Ξέρουμε ότι ο ιός είναι του φθινοπώρου και της πρώιμης άνοιξης. Άρα λοιπόν βοηθούσης και της χαλάρωσης των καρναβαλιών, θα έχουμε προβλήματα την άνοιξη. Δεν πρέπει να βιαζόμαστε κατά τη γνώμη μου, γιατί το μπρος-πίσω θα είναι ακόμα χειρότερο», επισημαίνει.

Διευκρινίζει πως άλλες ευρωπαϊκές χώρες που προχωρούν σε ανάλογη χαλάρωση έχουν επιτύχει πολύ υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού από εμάς, κυρίως στις ευάλωτες ηλικίες, και εκτιμά πως οι επόμενες εισαγωγές στα νοσοκομεία θα προέλθουν από τις 300.000 ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

«Μακάρι να διαψευστούμε, αλλά φοβάμαι πισωγύρισμα», λέει, καταθέτοντας τη διαφωνία του με τη χαλάρωση των περιορισμών στην παρούσα συγκυρία στα γήπεδα και σε χώρους διασκέδασης, παρόλο που -όπως επισημαίνει- δεν υπήρχε η ανάλογη επιτήρηση εφαρμογής τους όσο βρίσκονταν σε ισχύ.

Χ. Κυδώνα: Η πίεση θα συνεχιστεί

Η εντατικολόγος χαρακτηρίζει ως υπερφίαλες τις διακηρύξεις περί του τέλους της πανδημίας, που ακούγονται έντονα τον τελευταίο μήνα. «Δεν μπορείς να το λες αυτό, είναι αβάσιμο. Ελπίζω τώρα να έχουν καταλάβει όλοι ότι έχουμε να κάνουμε με κάτι που ήρθε για να μείνει», επισημαίνει η κα Κυδώνα, υπογραμμίζοντας πως η πιθανότητα μιας νέας μετάλλαξης είναι πάντα μέσα στο παιχνίδι.

Χριστίνα Κυδώνα

Η σταθεροποίηση της πίεσης στα νοσοκομεία επιβεβαιώνεται και με τα στοιχεία των νέων εισαγωγών στο Ιπποκράτειο, οι οποίες  βρίσκονται τον Φεβρουάριο στις περίπου 40 ανά εφημερία, από 60 που ήταν στις γιορτές και στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. «Η πτώση δεν συνεχίστηκε και έχουμε σταθεροποίηση στο πλατό των 40. Μπορεί να λήγουν οι εφημερίες με 32 ως 35 εισαγωγές, αλλά το επόμενο 24ωρο προστίθενται άλλες 5-6 που προκύπτουν από μέσα. Υπάρχει μια υφέρπουσα διασπορά μέσα στα νοσοκομεία», διευκρινίζει.

Αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα, η κα Κυδώνα παρατηρεί πως η κοινωνία ήδη κυκλοφορεί κανονικά και  θεωρεί πως δεν θα έχει κάποια μεγάλη επίπτωση η χαλάρωση μέτρων σε χώρους όπως τα γήπεδα και τα μπαρ, όπου βρίσκεται κυρίως νεολαία.

«Για μένα όμως δεν είναι σωστό υγειονομικά και επιδημιολογικά να καταργήσεις τα πάντα», προσθέτει. Εντοπίζει μια αντίφαση στην απαγόρευση αποκριάτικων εκδηλώσεων σε εξωτερικούς χώρους, την ώρα που θα διοργανώνονται πάρτι χωρίς περιορισμούς σε εσωτερικούς, ενώ τάσσεται υπέρ της διατήρησης της μάσκας. «Η μάσκα στους κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται καλά -σούπερ μάρκετ, μέσα μαζικής μεταφοράς, εκκλησίες, καταστήματα- θα πρέπει να διατηρηθεί. Συνηθίσαμε σε ένα πράγμα και καλό είναι να το κρατήσουμε. Άλλωστε, αφορά όλες τις λοιμώξεις του αναπνευστικού», αναφέρει.

Η εντατικολόγος θεωρεί πως οι όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν αφού πρώτα επιστρέψουν τα νοσοκομεία σε μια κατάσταση πιο κοντά στην κανονικότητα, απελευθερώνοντας πτέρυγες που τώρα είναι Covid-19, αλλά και ολόκληρα νοσοκομεία όπως ο Άγιος Παύλος που λειτουργούν ως μονοθεματικά.

Η ίδια εκφράζει την αντίθεσή της στο να κλείσουν οι κλινικές Covid των επαρχιακών νοσοκομείων και να μεταφέρονται τα περιστατικά στο κέντρο, όπως έχει συμβεί δύο φορές μέχρι σήμερα. «Πλέον δεν μιλάμε για έκτακτη ανάγκη, αλλά είναι μια νόσος που μένει, που ξέρουμε να τη χειριζόμαστε και που έχει τις υφέσεις και τις εξάρσεις της. Το σωστό για μένα, έπειτα από δύο χρόνια και ενώ έχουμε κι άλλο δρόμο μπροστά μας, είναι να υπάρχει παντού μια μικρή ή μεγαλύτερη πτέρυγα Covid», υποστηρίζει.

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts