Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Γιατί η Αυστραλία σκέφτεται να καθιερώσει άδεια εμμηνόρροιας

Γιατί η Αυστραλία σκέφτεται να καθιερώσει άδεια εμμηνόρροιας

Στις αρχές του 2020, μόλις τρεις μήνες αφότου είχε πιάσει δουλειά, η Jessie, μια 28χρονη συντάκτρια στη Νέα Υόρκη, λιποθύμησε στη δουλειά. Γνώριζε ότι η περίοδός της θα άρχιζε πιθανότατα εκείνη την ημέρα και ότι πιθανότατα θα είχε κάποιους πόνους, αλλά έπρεπε να είναι στο γραφείο. Δεν σκέφτηκε να ζητήσει άδεια, αφού «απλώς δεν νομίζω ότι [η περίοδος] μετράει ως ασθένεια». 

Έτσι, όταν άρχισε να αισθάνεται έντονες κράμπες στην κοιλιά και πόνο στη μέση πήρε ιβουπροφαίνη και προσπάθησε να συνεχίσει τη δουλειά. Αλλά μέσα σε 15 λεπτά ένιωσε έντονη αδυναμία. «Όλα ήταν θολά και δεν μπορούσα να απαντήσω». Ο γιατρός εργασίςα την έστειλε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Για την εταιρεία θα στοίχιζε πολύ λιγότερο το να έχει απλά μείνει στο σπί της με άδεια εμμηνόρροιας. 

Η άδεια εμμηνόρροιας είναι κάτι που υφίσταται σε ορισμένες χώρες. Επιτρέπει σε εργαζόμενες που αντιμετωπίζουν επώδυνα συμπτώματα εμμηνόρροιας ή εμμηνόπαυσης επιλογές για απομακρυσμένη εργασία και έναν καθορισμένο αριθμό ημερών άδειας μετ’ αποδοχών κάθε χρόνο, επιπλέον των ομοσπονδιακών αδειών μετ’ αποδοχών ή της προβλεπόμενης αναρρωτικής άδειας. Η Σοβιετική Ένωση είχε εισάγει σχετική εθνική πολιτική το 1922, η Ιαπωνία το 1947 και η Ινδονησία το 1948.

Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι σπάνιο φαινόμενος  σε πολλές μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, όπου η Τζέσι ζει. Η Αυστραλία είναι μεταξύ των χωρών που εξετάζουν σοβαρά την καθιέρωσή της. Καθώς η αυστραλιανή αγορά εργασίας έχει συρρικνωθεί λόγω της πανδημίας, οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο αναζητούν τρόπους να διατηρήσουν τα ταλέντα προσφέροντας διάφορα προνόμια και η άδεια περιόδου είναι ένα επιθυμητό προνόμιο που μπορεί να βοηθήσει τις εργαζόμενες να παραμείνουν αφοσιωμένες. 

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την έμμηνο ρύση συνδέεται επίσης με ευρύτερες πολιτισμικές αλλαγές γύρω από την αναπαραγωγική υγεία, οι οποίες ήταν σε εξέλιξη και πριν από την πανδημία, λέει στο BBC η Mary Crooks, εκτελεστική διευθύντρια του Victorian Women’s Trust, στη Μελβούρνη.

Για παράδειγμα, τα προϊόντα εμμήνου ρύσεως απαλλάσσονται από τον Φόρο Αγαθών και Υπηρεσιών (GST) της χώρας από τον Ιανουάριο του 2019. Επιπλέον, ορισμένα δημόσια σχολεία παρέχουν δωρεάν επιθέματα και ταμπόν για να μειώσουν τις απουσίες των μαθητριών. Και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μόλις ανακοίνωσε ένα εθνικό σχέδιο δράσης 58 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας για την επέκταση της θεραπείας της ενδομητρίωσης.

Η Crooks εισήγαγε 12 ημέρες άδειας εμμηνόρροιας και εμμηνόπαυσης στην υπηρεσία της για την ισότητα των φύλων το 2016, μετά από έρευνα σε περίπου 3.500 άτομα με περιόδους το προηγούμενο έτος, η οποία έδειξε ότι η νούμερο ένα ανησυχία για τους ερωτηθέντες (58%) ήταν να βρουν χρόνο για ξεκούραση. 

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts