Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Αισιόδοξα και απαισιόδοξα μηνύματα για τον πληθωρισμό

Αισιόδοξα και απαισιόδοξα μηνύματα για τον πληθωρισμό

Την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σύντομα εκφράζει ο διάσημος οικονομολόγος Ολιβιέ Μπλανσάρ, σε συνέντευξή του στην γερμανική Handelsblatt. «Ελπίζω ότι το 2024 θα μιλάμε για άλλα θέματα εκτός από τον πληθωρισμό και την ύφεση», είπε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Μπλανσάρ ήταν ο πρώτος οικονομολόγος που από τον Μάρτιο του 2021 είχε προειδοποιήσει για την έκρηξη του πληθωρισμού  στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τώρα, όμως βλέπει ότι υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες, ο πληθωρισμός  να υποχωρήσει και μάλιστα μεσοπρόθεσμα.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όσο και ο πρόεδρος της Bundesbank , Γιόακιμ Νάγκελ, αναμένουν πάντως ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός για αρκετό καιρό ακόμη.

Ο Λουίς ντε Γκίντος αναμένει πάντως ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα μειωθεί το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, «αλλά κατά μέσο όρο ο πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ υψηλά», δήλωσε ο ντε Γκίντος.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε στην ιστοσελίδα Politico, ότι «αν θέλουμε να βελτιώσουμε τις προοπτικές ανάπτυξης, είναι πολύ σημαντικό να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια σε επίπεδο που να διασφαλίζει ότι ο πληθωρισμός θα είναι και πάλι σύμφωνα με τον στόχο μας για να υπάρξει σταθερότητα των τιμών».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο  πρόεδρος της Bundesbank , Γιόακιμ Νάγκελ μιλώντας πάντως σε συνέδριο της Bundesbank στην Φρανκφούρτη , τόνισε ότι «χρειάζονται περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2%». Ο Νάγκελ απέφυγε πάντως να δεσμευτεί για το ποσοστό των περαιτέρω αυξήσεων: «Το μόνο που ξέρω είναι ότι είναι απαραίτητες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων».

«Πεισματάρικο» φαινόμενο

Ο πρόεδρος της Bundesbank προειδοποίησε ότι όσο περισσότερο ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για τη νομισματική πολιτική να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών. «Ως εκ τούτου, θα συνεχίσω να εργάζομαι για να διασφαλίσω ότι εμείς ως Διοικητικό Συμβούλιο δεν θα τα παρατήσουμε πολύ νωρίς, ότι θα συνεχίσουμε πεισματικά να προωθούμε την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής – ακόμα κι αν τα μέτρα μας περιορίζουν την οικονομική ανάπτυξη», τόνισε ο Νάγκελ.

«Ο πληθωρισμός είναι ένα επίμονο φαινόμενο. Εάν ισχύει αυτό, τότε πρέπει να είμαστε λίγο πιο πεισματάρηδες στη νομισματική πολιτική», δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος σημαντικά υψηλότερου συνολικού οικονομικού κόστους. «Ο ρυθμός του πληθωρισμού στη Γερμανία είναι πιθανό να παραμείνει υψηλός το επόμενο έτος. Πιστεύω ότι είναι πιθανό να υπάρχει το 7 πριν από την υποδιαστολή κατά μέσο όρο το 2023», προέβλεψε ο Νάγκελ.

Ο ντε Γκίντος πρόσθεσε ότι «η χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχει επιδεινωθεί σημαντικά τους τελευταίους έξι μήνες λόγω της βραδύτερης ανάπτυξης και του υψηλού πληθωρισμού ,αλλά και των αυστηρότερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών». Ωστόσο, πρόσθεσε, οι τράπεζες είναι όμως πολύ πιο ανθεκτικές σήμερα από ό,τι πριν από 10 χρόνια.

Ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία, προειδοποίησε πάντως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη ζώνη του ευρώ να μην υποτιμούν τους κινδύνους από την αλλαγή των επιτοκίων. Η έξοδος από την πολιτική αρνητικών επιτοκίων και η εξομάλυνση του επιτοκιακού περιβάλλοντος είναι αναμφισβήτητα «καλά νέα για την κερδοφορία των τραπεζών», δήλωσε ο Ενρία στο συμπόσιο της Bundesbank. Ωστόσο, οι τράπεζες πρέπει «να δώσουν τη δέουσα προσοχή στην εκτίμηση, την παρακολούθηση και την ενεργή διαχείριση του επιτοκιακού κινδύνου».

Related Posts