Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
«Αιμοδοσία 365»: Το ήξερες ότι το αίμα λήγει σε ένα μήνα;

«Αιμοδοσία 365»: Το ήξερες ότι το αίμα λήγει σε ένα μήνα;

Τηλεοπτικό σποτ και δράσεις σε όλη την Ελλάδα για αιμοδότες – ενεργούς πολίτες με ενσυναίσθηση. Το πρόγραμμα «Αιμοδοσία 365» οργανώνει αιμοδοσία στη Νομική στις 7 Απριλίου

Καινοτόμες στρατηγικές που στοχεύουν στην εκπαίδευση μιας καινούριας γενιάς συνειδητοποιημένων αιμοδοτών που θα υιοθετήσουν την κουλτούρα της επαναλαμβανόμενης αιμοδοσίας με πρακτικές προσαρμοσμένες στον τοπικό πολιτισμό και περιβάλλον, αναπτύσσει το ερευνητικό πρόγραμμα «Αιμοδοσία365» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με την υποστήριξη του κοινωφελούς Ιδρύματος «Ι. Λάτση».

Το πρόγραμμα ξεκίνησε την καμπάνια ενημέρωσης με τη δημιουργία τηλεοπτικού σποτ με μήνυμα «το ήξερες ότι το αίμα λήγει σε ένα μήνα;» ενώ συνεχίζει την δράση ενημέρωσης για την εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με τις αιμοδοσίες των πανεπιστημιακών νοσοκομείων της χώρας και δήμων της Αττικής.

Όπως τονίζει η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος Καθ. Αιματολογίας – Ιατρικής των Μεταγγίσεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Μαριάννα Πολίτου, «το αίμα μετά από την προσφορά του  διαχωρίζεται και παρασκευάζονται τα παράγωγά του: τα συμπυκνωμένα ερυθρά, το  πλάσμα και  τα αιμοπετάλια. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μπορούν να διατηρηθούν σε ψυγείο στους 4οC για έως και 42 ημέρες. Τα αιμοπετάλια μπορούν να διατηρηθούν σε αναδευτήρες σε θερμοκρασία δωματίου για έως και πέντε ημέρες, ενώ το πλάσμα καταψύχεται και μπορεί να διατηρηθεί σε καταψύκτες για έως και ένα χρόνο».

Με την πολύτιμη βοήθεια των διευθυντών των Αιμοδοσιών  των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων της χώρας  Π.Γ.Ν Ρίου Πατρών (Δ/ντρια κ. Μούγιου), ΠΑΓΝΗ Ηρακλείου (Δ/ντρια κ. Λυδάκη),  Π.Γ.Ν.. Ιωαννίνων (Δ/ντρια κ. Ζερβού),  Π.Γ.Ν. Λάρισας (Δ/ντρια επ. καθ, κ. Κώτση),  Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης (Δ/ντης  κ. Μαρτίνης),  Π.Γ.Ν. Αττικό (Δ/ντης Καθ. κ. Τσαντές)   Π.Γ.Ν..ΑΧΕΠΑ (Δ/ντρια κ. Χατζηκύρκου) η δράση  μεταφέρει το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα με προβολή σε κεντρικά σημεία αιμοδοσιών των πόλεων και αναφορές στον  τοπικό τύπο.

Επιπλέον οι Δήμοι Αθηναίων, Πειραιά, Γλυφάδας, Αγίου Δημητρίου, Πετρούπολης, Ελευσίνας, Βριλησσίων, Ταύρου Μοσχάτου υιοθέτησαν την καμπάνια και χρησιμοποιούν υλικό της για την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Καθώς η εμπειρία και η γνώση του εθελοντή αιμοδότη έχει σημαντικό αντίκτυπο στην προσδοκία της επαναλαμβανόμενης δωρεάς η δράση «αιμοδοσία 365» παρέχει την απαραίτητη στοχευμένη υποστήριξη για την δημιουργία μίας εκτεταμένης ευαισθητοποίησης που  έχει ως αφετηρία  την κατανόηση των υπαρκτών φόβων και ανησυχιών και των ερωτημάτων του υποψήφιου αιμοδότη.

Σκοπός της είναι να οδηγήσει στην καλλιέργεια της στάσης του ενεργού πολίτη, την ενίσχυση της ενσυναίσθησης και της προσφοράς  και την  ενδυνάμωση του αιμοδότη στον πρωταγωνιστικό του ρόλο σε θέματα που άπτονται στις ανάγκες της αιμοδοσίας της κοινότητάς του.

Η δράση αιμοδοσία 365 σε συνεργασία με τα δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων θα διοργανώσει εθελοντική αιμοδοσία στο χώρο της Νομικής του ΕΚΠΑ την Πέμπτη 7 Απριλίου 2022.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Ακολουθήστε μας στα Google News https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMIKbtQswj7bMAw?ceid=GR:el&oc=3YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts