Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Αιμοδοσία για τον ουκρανικό λαό από την Περιφέρεια Αττικής, την ΠΟΣΕΑ & τον Ερυθρό Σταυρό

Αιμοδοσία για τον ουκρανικό λαό από την Περιφέρεια Αττικής, την ΠΟΣΕΑ & τον Ερυθρό Σταυρό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δευτέρα, 04 Απριλίου 2022 17:00

Εκστρατεία αιμοδοσίας με παράλληλες δράσεις συλλογής τροφίμων για τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, διοργανώνει στις 8 και 9 Απριλίου σε εθνικό επίπεδο, η Περιφέρεια Αττικής, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ) με επιλεγμένα σημεία τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λάρισα, Ηράκλειο Κρήτης).

Tους στόχους της πρωτοβουλίας ανέπτυξαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Υπ. Υγείας, ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΑ Χ. Πρωτόπαπας και ο πρόεδρος του ΕΕΣ Α. Αυγερινός.

«Ως Περιφέρεια Αττικής δεν θα μπορούσαμε να μην στηρίξουμε μία τέτοια πρωτοβουλία που στόχο έχει να βοηθήσει έμπρακτα τον ουκρανικό λαό που δοκιμάζεται με τόσο άδικο και τραγικό τρόπο» επισήμανε ο κ. Πατούλης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την συστράτευση των αρμόδιων φορέων, και κυρίως των συμπολιτών μας, «υπέρ του ύψιστου αγαθού προσφοράς και αγάπης προς τον συνάνθρωπο, που είναι το αίμα».

Αναφέρθηκε στη σύσταση του ΠΟΥ προς τις πόλεις του κόσμου να διαθέτουν τράπεζα αίματος με απόθεμα για περίπτωση έκτακτης ανάγκης, με μέσο όρο 12 χιλιοστόλιτρα ανά άτομο. Ωστόσο, σημείωσε, κανένα απόθεμα δεν υπάρχει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης όπως ο πόλεμος, ενώ τα αποθέματα όλων των κρατών εξανεμίστηκαν κατά την πανδημία. Η περιφέρεια, είπε, στο ζήτημα αυτό κινητοποιήθηκε έντονα και από τον Μάρτιο του 2020, συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες φιάλες αίματος σε 1.300 αιμοδοσίες που διοργάνωσε με τη συνεργασία της ΠΟΣΕΑ του Εθνικού κέντρου αιμοδοσίας και του Όλοι μαζί μπορούμε. Υπενθύμισε δε, ότι κατά τη διοργάνωση της πανελλήνιας εθνικής λαμπαδηδρομίας η φλόγα της αγάπης πέρασε από κάθε πόλη της Ελλάδας με το μήνυμα «δώστε αίμα».

Ο περιφερειάρχης εξέφρασε την πεποίθηση ότι και αυτή τη φορά οι πολίτες της Αττικής και της χώρας θα ανταποκριθούν συνδράμοντας τους συνανθρώπους μας στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας όπου οι «ανάγκες για αίμα, οξυγόνο, φάρμακα, γιατρούς και ιατρικό εξοπλισμό αυξάνονται καθημερινά». «Η εκστρατεία της αιμοδοσίας, υπέρ του ουκρανικού λαού, που αναγγέλθηκε σήμερα, δεν θα αφήσει καμία ελληνική οικογένεια ασυγκίνητη, εξαίροντας την ενσυναίσθηση και την διάθεση προσφοράς των πολιτών της χώρας μας, υπέρ του συνανθρώπου» τόνισε χαρακτηριστικά, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες «να προσφέρουν το πολύτιμο, σωτήριο αγαθό υπέρ της ζωής, που είναι το αίμα».

Ο κ. Πρωτόπαπας σημείωσε μεταξύ άλλων: «Στέλνουμε όλοι μαζί, ΠΟΣΕΑ, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και Περιφέρεια Αττικής ένα μήνυμα αλληλεγγύης. Ελπίζω ότι αυτή μας η δράση θα έχει την ανταπόκριση του κόσμου. Θέλω να επισημάνω ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε αποθέματα αίματος. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να ενισχύσουμε τις εθελοντικές αιμοδοσίες. Τώρα ήρθε η ώρα να στηρίξουμε και το φιλικό λαό της Ουκρανίας και να γνωρίζουν οι φίλοι μας Ουκρανοί ότι είμαστε στο πλευρό τους. Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες αιμοδοσίας σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια για τις εθελοντικές αιμοδοσίες στις 8 και 9 Απριλίου» ανέφερε.

Ο κ. Αυγερινός εξέφρασε και αυτός την πίστη ότι ο ελληνικός λαός θα στηρίξει και θα αγκαλιάσει αυτή τη δράση που γίνεται σε πανελλήνια κλίμακα, τονίζοντας: «Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή την πρωτοβουλία. Προτρέπουμε να εκλείψει κάθε αίσθημα φοβίας και προκατάληψης και να έρθουν και νέοι εθελοντές αιμοδότες για να στείλουμε όλοι μαζί ένα μήνυμα ελπίδας και ζωής». Κλείνοντας ενημέρωσε ότι το αίμα θα παραδοθεί με ασφάλεια στην Ουκρανία, στις αντίστοιχες υπηρεσίες του Ερυθρού Σταυρού και θα διανεμηθεί με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο, ενώ θα ενισχυθεί και με υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

YgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts