Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Για πόσο καιρό θα έχουμε έξαρση της γρίπης – Έρχεται «λουκέτο» σε όσους αποκρύπτουν φάρμακα

Για πόσο καιρό θα έχουμε έξαρση της γρίπης – Έρχεται «λουκέτο» σε όσους αποκρύπτουν φάρμακα

Έξαρση της γρίπης παρατηρείται αυτό το διάστημα, με τις συνθήκες στα νοσοκομεία ιδίως τα παιδιατρικά να μοιάζουν με αυτές της πανδημίας, την ώρα που σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα πρώτης γραμμής καταγράφονται στα φαρμακεία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, αναμένεται ότι «θα έχουμε για άλλες τέσσερις εβδομάδες έξαρση» της γρίπης, ενώ σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων, «αν εντοπιστεί φαρμακαποθήκη που δεν έχει δηλώσει όλα τα αποθέματά της, η ποινή θα είναι μια: αναστολή λειτουργίας της»

Λουκέτο σε όσους αποκρύπτουν φάρμακα

Ειδικότερα, ο υπουργός, μιλώντας στον Σκάι, σημείωσε: «Ελέγχονται πέντε πολυεθνικές για το αν έχουν την επάρκεια φαρμάκων που πρέπει σε βάθος τριμήνου. Οι εταιρίες αυτές πρέπει να κατανέμουν σωστά τα φάρμακα αλλά πολλές φορές γίνεται επιλογή, ανάλογα που πωλούνται τα φάρμακα πιο ακριβά μέσα στη χώρα.

Επίσης έχουν ελεγχθεί δέκα φαρμακαποθήκες κάποιες εκ των οποίων δεν συνεργάστηκαν στον έλεγχο, άρα θεωρούμαι δεδομένο ότι θα υπάρξουν ποινές. Έχω δώσει εντολή αν εντοπιστεί φαρμακαποθήκη που δεν έχει δηλώσει όλα τα αποθέματά της, η ποινή θα είναι μια: αναστολή λειτουργίας της.

Μίλησα με τον πρόεδρο του ΕΟΦ, την άλλη εβδομάδα θα έχουμε αποτελέσματα. Μου είπε ότι μια δύο δεν συνεργάστηκαν στον έλεγχο και αυτό σημαίνει λουκέτο».

Τι γίνεται με τις εξαγωγές φαρμάκων

Σε ότι αφορά την έλλειψη φαρμάκων, ο κ. Πλεύρης, ανέφερε ότι «οφείλεται στις απαγορεύσεις που έχει βάλει ο ΕΟΦ και παράλληλα στον έλεγχο που γίνεται στις φαρμακαποθήκες. Βάλαμε απαγορεύσεις εξαγωγών φαρμάκων και παράλληλα υποχρέωση στις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν αποθέματα και γίνεται έλεγχος για το αν υπάρχει έλλειψη.

Επειδή η Ελλάδα έχει πιο φθηνό φάρμακο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμφέρει η εξαγωγή. Αλλά αυτό ελέγχεται.

Σε ότι αφορά τα παιδιατρικά φάρμακα, λόγω της συνολικής έξαρσης της γρίπης, οι ίδιες οι εταιρείες, έχουν δυσκολίες να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού. Εκεί λοιπόν δεν υπάρχει τεχνητή έλλειψη, εκεί υπάρχει μια μάχη που γίνεται στην αλυσίδα τροφοδοσίας και αυτή τη στιγμή θεωρούμαι ότι εξομαλύνεται γιατί όπως ήρθε η ύφεση στην Ευρώπη, θα έρθει και εδώ.

Θα ομαλοποιείται συνεχώς η αγορά. Έχουμε φροντίσει να έρχονται φάρμακα. Υπάρχει το πρόβλημα, δεν λέει κανείς ότι δεν υπάρχει.

Σε ότι αφορά τις εξαγωγές, τις κλείνουμε τελείως. Τώρα πια δεν φεύγει τίποτα από την χώρα και θα ανακοινωθεί και κλείσιμο φαρμακαποθηκών, αναστολή άδειας σε όποια βρεθεί να κάνει εξαγωγή».

Εξαρση της γρίπης για ακόμη 4 εβδομάδες

Ο κ. Πλεύρης, σημείωσε επίσης ότι, θα έχουμε έξαρση της γρίπης για ακόμη 4 εβδομάδες, και απέδωσε την πληθώρα κρουσμάτων στα παιδιά,  στο γεγονός .ότι το ανοσοποιητικό τους, είχε μείνει σε αδράνεια τα χρόνια των lockdown,

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια έξαρση στη γρίπη και οφείλω να πω ότι η Ελλάδα βρίσκεται πιο πίσω, δηλαδή έχει προηγηθεί το κύμα το μεγάλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες λόγω του καιρού και των κλειστών χώρων… δηλαδή εμείς υπολογίζουμε ότι θα έχουμε άλλες τέσσερις εβδομάδες έξαρση» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

«Αυτό οφείλεται στο ότι τα παιδιά από την ηλικία μηδέν έως τρία, περνούν κάποιες ιώσεις. Αυτό δεν έγινε το προηγούμενο διάστημα γιατί είχαμε περιοριστικά μέτρα και έχουμε πολύ περισσότερο παιδικό πληθυσμό που ενώ περνούσε σε μικρότερη ηλικία κάποιες ιώσεις και είχε διαμορφώσει μια ανοσία, τις περνάει τώρα.
Αυτό δημιουργεί μια ένταση γρίπης. Θεωρούμε ότι θα συνεχιστεί η κλιμάκωση και βλέπουμε ότι ταυτόχρονα ο κοροναϊός παραμένει σε μια σταθερότητα ως προς τα κρούσματα. Η γρίπη αντιμετωπίζεται στα Παίδων και μάλιστα πάρα πολύ καλά» σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Related Posts