Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Τα ζαχαρώδη ποτά «σώζουν» από το άγχος
Τα ζαχαρώδη ποτά «σώζουν» από το άγχος

Τα ζαχαρώδη ποτά «σώζουν» από το άγχος

  • July 19, 2010
  • 0 Likes
  • 12 Views
  • 0 Comments

Όσοι αντιμετωπίζουν αρνητική αντίδραση στον εργασιακό τους χώρο, μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση προσθέτοντας λίγη ζάχαρη στο καφέ τους, ή στο τσάι τους. Συμφώνα με μια νέα μελέτη ψυχολόγων, βρέθηκε πως ότι τα ζαχαρούχα ποτά κάνουν τους ανθρώπους λιγότερο επιθετικούς και εριστικούς.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η ζάχαρη παρέχει την ενέργεια που απαιτείται, έτσι ώστε ο εγκέφαλος να κρατήσει τις νευρικές τάσεις υπό έλεγχο και να μας προστατεύει, όταν βρισκόμαστε υπό πίεση, όπως δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα της Πειραματικής Κοινωνικής Ψυχολογίας.

«Όταν αντιμετωπίζουμε μια πρόκληση, η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών μπορεί να αυξήσει την ικανότητα και να καταστείλει αποτελεσματικά επιθετικές παρορμήσεις», τονίζουν οι ερευνητές.

«Το να πίνεις ζαχαρώδη ποτό μετά από μια κουραστική μέρα στο χώρο εργασίας μπορεί να μειώσει την επιθετικότητα, όχι μόνο στην εργασία, αλλά και στην οικογένεια ή ακόμα και για όσους οδηγούν στο δρόμο».

Η μελέτη της επίδρασης της ζάχαρης, εφαρμόστηκε πειραματικά σε μια ομάδα ανδρών και γυναικών. Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε μια σειρά ομιλιών με θέμα το άγχος και με κύριο ποτό την λεμονάδα. Σε όσους δεν χορηγήθηκε ζάχαρη στο ποτό, διαπιστώθηκε ότι το περιεχόμενο της ομιλίας τους ήταν βαρετό και απογοητευτικό. Αυτοί που έπιναν λεμονάδα με ζάχαρη ήταν λιγότερο νευρικοί, ευδιάθετοι και συμμετείχαν στις παρατηρήσεις της ομάδας.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας επισήμαναν ότι, ο εγκέφαλος χρειάζεται ζάχαρη ή γλυκόζη, προκειμένου να έχει επαρκή έλεγχο των αντιδράσεων.

Ωστόσο τα ζαχαρώδη ποτά δεν «σώζουν» πάντα την κατάσταση. Σύμφωνα με τους οδοντίατρους, η ζάχαρη είναι ο νούμερο ένα εχθρός των δοντιών και ειδικά των δοντιών μικρών παιδιών. Τα βακτήρια που αναπτύσσονται στο στόμα σε συνδυασμό με τη ζάχαρη, παράγουν οξέα που διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών και τα ούλα.

Πηγή: Journal of Experimental Social Psychology

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline