Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Η Wikipedia είναι γεμάτη ιατρικά λάθη, προειδοποιούν οι επιστήμονες
Η Wikipedia είναι γεμάτη ιατρικά λάθη, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Η Wikipedia είναι γεμάτη ιατρικά λάθη, προειδοποιούν οι επιστήμονες

  • June 9, 2014
  • 0 Likes
  • 19 Views
  • 0 Comments

altΕννέα στα δέκα άρθρα ιατρικού περιεχομένου της δημοφιλούς διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia περιέχουν λάθη ή ξεπερασμένες αναφορές από τις πιο σύγχρονες ιατρικές εξελίξεις, γι’ αυτό οι χρήστες πρέπει να είναι επιφυλακτικοί και να προτιμούν να εμπιστεύονται τον γιατρό τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι δέκα ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Ρόμπερτ Χέιστι της Σχολής Οστεοπαθητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Οστεοπαθητικού Συλλόγου, σύμφωνα με το ΒΒC, συνέκριναν λήμματα της Wikipedia με άρθρα σε επιστημονικά ιατρικά περιοδικά σε σχέση με διάφορες παθήσεις, όπως καρδιολογικές, καρκίνο, κατάθλιψη, διαβήτη, άσθμα, οστεορθρίτιδα, πόνους στη μέση κ.α.

Η μελέτη ανέδειξε πολλά επιστημονικά λάθη της ανοικτής ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας, η οποία προσφέρει περίπου 30 εκατ. άρθρα σε 285 γλώσσες και είναι ο έκτος δημοφιλέστερος διαδικτυακός τόπος. Στη συγγραφή της Wikipedia συνεισφέρει κάθε ενδιαφερόμενος, αν και στη συνέχεια αρκετοί εθελοντές από τον ιατρικό χώρο ελέγχουν τυχόν ανακρίβειες (οι οποίες όμως, όπως φαίνεται, τελικά δεν αποφεύγονται).

alt

Πολλοί γιατροί και φοιτητές ιατρικής χρησιμοποιούν τη Wikipedia (έως το 70%, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις), αλλά κατά καιρούς έχουν εκφραστεί ανησυχίες από επαγγελματίες γιατρούς για την αξιοπιστία των λημμάτων της – κάτι που τώρα επιβεβαιώνεται.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε, ότι περίπου το 90% των άρθρων της περιέχουν αναφορές που έρχονται σε αντίθεση με τις τελευταίες ιατρικές έρευνες και δημοσιεύσεις. Όπως είπε ο Χέιστι, μπορεί η Wikipedia να είναι ένα βολικό εργαλείο για αναζητήσεις και έρευνες στο ιατρικό πεδίο, όμως από άποψη δημόσιας υγείας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως βασική πηγή, αλλά οι άνθρωποι καλά θα κάνουν να συμβουλεύονται πρώτα ένα γιατρό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline