Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Γιατί πρέπει να ελέγχουμε την κρεατινίνη;
Γιατί πρέπει να ελέγχουμε την κρεατινίνη;

Γιατί πρέπει να ελέγχουμε την κρεατινίνη;

  • April 10, 2014
  • 0 Likes
  • 55 Views
  • 0 Comments

altΗ κρεατινίνη είναι μία χημική ουσία, η οποία αποτελεί υποπροϊόν του μεταβολισμού των μυών. Η κρεατινίνη παράγεται από την κρεατίνη, ένα μόριο μείζονος σημασίας για την παραγωγή ενεργείας στους μύες. Κάθε μέρα, περίπου το 2% της κρεατίνης του οργανισμού μετατρέπεται σε κρεατινίνη.

Η κρεατινίνη, μέσω του αίματος, μεταφέρεται στους νεφρούς. Οι νεφροί διυλίζουν την μεγαλύτερη ποσότητα της κρεατινίνης και την αποβάλλουν στα ούρα. Επειδή η μυϊκή μάζα του σώματος παραμένει σχετικώς σταθερά από μέρα σε μέρα, η παραγωγή της κρεατινίνης, υπό φυσιολογικές συνθήκες, παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητη επί ημερησίας βάσεως.

Γιατί είναι σημαντικό να ελέγχονται τα επίπεδα κρεατινίνης του αίματος;

Οι νεφροί διατηρούν την κρεατινίνη του αίματος εντός των φυσιολογικών ορίων. Η κρεατινίνη έχει ευρεθεί ότι αποτελεί έναν αρκετά αξιόπιστο δείκτη της νεφρικής λειτουργίας. Αυξημένο επίπεδο κρεατινίνης, υποδηλώνει μειωμένη νεφρική λειτουργία ή νόσο των νεφρών.

Καθώς η λειτουργία των νεφρών μειώνεται, για οποιαδήποτε αιτία, το επίπεδο της κρεατινίνης στο αίμα θα αυξηθεί, λόγω της ελλιπούς διύλισης (κάθαρσης) της κρεατινίνης από τους νεφρούς. Συνεπώς, μη φυσιολογικά υψηλά επίπεδα κρεατινίνης, αποτελούν προειδοποίηση  για πιθανή κακή λειτουργία ή νεφρική ανεπάρκεια. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο οι τυπικές, συνήθεις εξετάσεις αίματος, ελέγχουν και την κρεατινίνη του αίματος.

Μία ακριβέστερη μέτρηση της νεφρικής λειτουργίας, μπορεί να υπολογισθεί μετρώντας πόση κρεατινίνη έχει απομακρυνθεί από το σώμα, μέσω των νεφρών, στη μονάδα του χρόνου. Αυτό ονομάζεται ρυθμός σπειραματικής διήθησης (GFR, Glomerural Filtration Rate). H φυσιολογική τιμή αυτής της παραμέτρου, είναι 120ml/min. Κάθε σοβαρή μείωση αυτής της τιμής, υποδηλώνει κάποιο σοβαρό πρόβλημα των νεφρών.

alt

Τι είναι το επίπεδο αζώτου ουρίας αίματος;

Το επίπεδο αζώτου ουρίας αίματος (BUN/Blood Urea Nitrogen), αποτελεί έναν άλλο δείκτη της νεφρικής λειτουργίας. Η ουρία αποτελεί επίσης ένα μεταβολικό υποπροϊόν, το οποίο μπορεί να αυξηθεί, εάν μειωθεί η νεφρική λειτουργία. Η αναλογία BUN προς κρεατινίνη, παρέχει γενικά ακριβέστερες πληροφορίες για την λειτουργία των νεφρών και για τις πιθανές υποκείμενες αιτίες, σε σύγκριση με μόνο το επίπεδο της κρεατινίνης. Η BUN αυξάνει επίσης κατά την αφυδάτωση.

Ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα;

Τα φυσιολογικά επίπεδα της κρεατινίνης στο αίμα, κυμαίνονται από 0,6 έως 1,2 mg/dL στους άνδρες και 0.5 έως 1,1 mg/dL στις γυναίκες. Οι μυώδεις νεαροί ή μεσήλικες ενήλικοι, ίσως έχουν λίγο περισσότερη κρεατινίνη στο αίμα τους. Υπερήλικα άτομα, από την άλλη πλευρά. μπορεί να έχουν λιγότερη κρεατινίνη από το φυσιολογικό. Σε άτομα με μεγάλη απώλεια βάρους, κακή διατροφή και χρόνιες ασθένειες, η μυϊκή μάζα τείνει να ελαττώνεται και συνεπώς το επίπεδο της κρεατινίνης μπορεί να είναι χαμηλότερο του αναμενομένου για την ηλικία τους.

Ποιες είναι οι αιτίες αύξησης της κρεατινίνης;

Οποιαδήποτε κατάσταση, η οποία προκαλεί μείωση της λειτουργίας των νεφρών, είναι πιθανόν να αυξήσει το επίπεδο της κρεατινίνης στο αίμα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, κατά πόσον η διαδικασία που οδηγεί σε δυσλειτουργία των νεφρών, είναι πρόσφατη ή διαρκεί επί πολύ.

 alt

Τα συχνότερα αίτια παρατεταμένης (χρόνιας) νόσου των νεφρών στους ενήλικες, είναι η αρτηριακή υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης. Ορισμένα φάρμακα, μπορεί καμιά φορά να προκαλέσουν ανωμάλως αυξημένα επίπεδα κρεατινίνης. Επίσης, η κρεατινίνη μπορεί να αυξηθεί παροδικά μετά την λήψη μεγάλης ποσότητος κρέατος. Συνεπώς και η διατροφή μπορεί καμιά φορά να παίζει κάποιο ρόλο στην μέτρηση της κρεατινίνης.

Υπάρχουν οποιαδήποτε συμπτώματα, που να συνοδεύουν την αύξηση της κρεατινίνης;

Τα συμπτώματα της νεφρικής ανεπάρκειας, παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία. Σε μερικά άτομα, ανακαλύπτεται τυχαία ότι πάσχουν από σοβαρή νεφρική νόσο και έχουν αυξημένη την κρεατινίνη. Σε άλλα, ανάλογα με την αιτία του προβλήματος, μπορεί να εμφανιστούν διάφορα συμπτώματα της νεφρικής ανεπάρκειας, στα οποία μπορεί να περιλαμβάνονται:

•    Αίσθημα αφυδάτωσης

•    Γενική εξασθένηση, κόπωση

•    Οίδημα (πρήξιμο)

•    Δύσπνοια

•    Διανοητική σύγχυση

•    Πολλά άλλα, μη ειδικά συμπτώματα.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline