Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Γιατί να επιλέξω τον χαλβά από ταχίνι;
Γιατί να επιλέξω τον χαλβά από ταχίνι;

Γιατί να επιλέξω τον χαλβά από ταχίνι;

  • April 16, 2014
  • 0 Likes
  • 33 Views
  • 0 Comments

altΟ Γιάννης Χρύσου, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, την διατροφική αξία του χαλβά από ταχίνι και γιατί η κατανάλωσή του μπορεί να μας βοηθήσει στην πρόληψη εμφάνισης της οστεοπόρωσης.

Η μη επαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα προβλήματα διατροφής.

Το φαινόμενο αυτό, το οποίο σχετίζεται άμεσα με την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης σε άνδρες και γυναίκες και έτσι, η πρόσληψη επαρκούς ασβεστίου έχει γίνει για πολλούς καθημερινός διατροφικός στόχος.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη κυμαίνεται από 800-1.000 mg, ανάλογα το φύλο και την ηλικία, αλλά η συνήθης κατανάλωση γαλακτοκομικών, σύμφωνα με τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες, για πολλούς δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού.

Λύσεις στο πρόβλημα αυτό μπορεί να είναι η συμπλήρωση των γευμάτων με λίγο τυρί, η επιλογή μπρόκολου για σαλάτα, η κατανάλωση αμυγδάλων ή η σωστή επιλογή γλυκού.

alt

Αν θεωρήσουμε ότι πολλοί είναι εκείνοι που αφιερώνουν ένα μέρος των θερμίδων που λαμβάνουν ημερησίως στην κάλυψη της ανάγκης τους για γλυκό, τότε η καλύτερη λύση είναι αυτή που συνδυάζει την απόλαυση με την προαγωγή της υγείας.  Το γλυκό που μπορεί να αποτελέσει την ιδανική επιλογή είναι ο χαλβάς από ταχίνι. Στα 100 γρ αποδίδει 240 mg ασβεστίου όταν στην ίδια ποσότητα, η σοκολάτα ή ένα κέικ θα δώσουν λιγότερη από την μισή ποσότητα.

Για την αποφυγή όμως της υψηλής πρόσληψης θερμίδων, θα πρέπει να δίνεται προσοχή στην ποσότητα κατανάλωσης. Η κατανάλωση 50 γραμμαρίων θεωρείται επαρκής, τόσο για την απόλαυση όσο και την ελεγχόμενη θερμιδική πρόσληψη.

Πηγή: Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής, www.facebook.com/eid.org 

Γιάννης Π. Χρύσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής

www.giannischrysou.gr
www.eid.org.gr  

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline