Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Τι εννοούμε με τον όρο ‘εγκεφαλικές βλάβες’;
Τι εννοούμε με τον όρο ‘εγκεφαλικές βλάβες’;

Τι εννοούμε με τον όρο ‘εγκεφαλικές βλάβες’;

  • April 17, 2014
  • 0 Likes
  • 25 Views
  • 0 Comments

altΜε τον όρο ‘εγκεφαλικές βλάβες‘, εννοούμε κάθε μορφής καταστροφή οποιουδήποτε τμήματος του εγκεφάλου. Αυτή η βλάβη, μπορεί να οφείλεται σε τραύμα ή σε οιαδήποτε ασθένεια που θα προκαλούσε φλεγμονή, δυσλειτουργία ή καταστροφή εγκεφαλικών κυττάρων ή εγκεφαλικού ιστού.

Μια τέτοια βλάβη, θα μπορούσε να ήταν εντοπισμένη σε κάποιο τμήμα του εγκεφάλου ή να ήταν και εξαπλωμένη σε όλο τον εγκέφαλο. Η αρχική βλάβη, θα μπορούσε να ήταν τόσο μικρή, ώστε να μην προκαλεί αρχικά συμπτώματα αλλά, καθώς εξελισσόταν, με την πάροδο του χρόνου, να προκαλεί εμφανείς σωματικές και νοητικές αλλαγές. Τέλος, μία εγκεφαλική βλάβη, θα μπορούσε να αφορά  άμεσα, είτε τους νευρώνες (τα κυρίως κύτταρα του νευρικού συστήματος, που επιτελούν τις λειτουργίες του), είτε τα κύτταρα της νευρογλοίας (δηλαδή του ιστού που στηρίζει, απομονώνει και συμβάλλει στην θρέψη των νευρώνων).

Τι μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές βλάβες;

•       Τραυματισμός

•       Φλεγμονή: Κάθε φλεγμονή εντός του εγκεφάλου, μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία του εγκεφάλου. Μπορεί να οφείλεται σε λοιμώξεις, με αποτέλεσμα μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, ή σε άλλες λοιμώξεις, οι οποίες προκαλούν διακριτές βλάβες εντός του εγκεφαλικού ιστού, όπως είναι η νευροκυστικέρκωση, η οποία οφείλεται σε ένα παράσιτο το οποίο προκαλεί μικρές περιοχές εναπόθεσης ασβεστίου, προκαλώντας έτσι επιληψία. Άλλες λοιμώξεις, τέλος μπορεί να προκαλέσουν τον σχηματισμό αποστημάτων.

•       Φλεγμονώδεις και αυτοάνοσες ασθένειες: Σ’ αυτές περιλαμβάνονται η σαρκοείδωση, η αμυλοείδωση, η φλεγμονώδης νόσος του παχέος εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

•       Ορισμένες ασθένειες, επηρεάζουν μόνον συγκεκριμένα κύτταρα του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, η σκλήρυνση κατά πλάκας καταστρέφει τα κύτταρα της νευρογλοίας, τα οποία μονώνουν τα νευρικά κύτταρα. Χωρίς αυτή τη μόνωση πλέον, η μετάδοση των ηλεκτρικών σημάτων διαταράσσεται, με αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων. Η νόσος του Αλτσχάιμερ, καθώς και άλλες μορφές άνοιας, εμφανίζονται όταν προσβάλλονται και καταστρέφονται πρόωρα τα νευρικά κύτταρα.

•       Ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο ή εγκεφαλικό έμφραγμα: Είναι μία κατάσταση, κατά την οποία διακόπτεται η παροχή αίματος σε τμήμα του εγκεφάλου, οπότε εγκέφαλος παύει να λειτουργεί φυσιολογικά. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να μειώσουν την παροχή αίματος στον εγκέφαλο. Μπορεί να οφείλεται σε βαθμιαία στένωση μιας αρτηρίας που παρέχει αίμα σε κάποια περιοχή του εγκεφάλου, ή από κάποιο πήγμα αίματος (θρόμβο), που ξεκίνησε από άλλη περιοχή του σώματος.

•       Αιμορραγία: Μπορεί να προέλθει από ρήξη εγκεφαλικού ανευρύσματος, αρτηριοφλεβώδους δυσπλασίας, ή μη ελεγχόμενης υπέρτασης.

alt

•       Όγκοι: Μπορεί να προέρχονται, είτε από κύτταρα του εγκεφάλου, είτε να είναι μεταστατικοί από άλλα όργανα. Μπορεί να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις. Συνήθεις όγκοι που προέρχονται από κύτταρα του εγκεφάλου, είναι τα μηνιγγιώματα, τα αδενώματα και τα γλοιώματα.

•       Αδενώματα της υπόφυσης: Είναι συχνοί καλοήθεις όγκοι, οι οποίοι αναπτύσσονται από την υπόφυση. Επειδή η περιοχή αυτή γειτονεύει άμεσα με το οπτικό νεύρο, μπορεί να προκληθούν προβλήματα στην όραση, μέχρι τύφλωση.

•       Πολύμορφο γλοιοβλάστωμα: Κακοήθης όγκος, αποτελεί τον συχνότερο τύπο αστροκυττώματος, προέρχεται από τα αστροκύτταρα και είναι ένα είδος γλοιώματος.

•       Εγκεφαλική παράλυση: Είναι μία κατάσταση, κατά την οποία, ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος ενός βρέφους, στερείται το οξυγόνο και αποτυγχάνει να αναπτυχθεί κανονικά. Αυτό μπορεί να συμβεί στη μήτρα, πριν από την γέννηση ή μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό ή ασθένεια κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής. Συχνά, η αιτία μπορεί να είναι μία φλεγμονή ή μία αιμορραγία, όμως, πολλές φορές, δεν ανευρίσκεται ποτέ η αιτία της εγκεφαλικής παράλυσης.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline