Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Ποια τα φυσιολογικά όρια της χοληστερόλης;
Ποια τα φυσιολογικά όρια της χοληστερόλης;

Ποια τα φυσιολογικά όρια της χοληστερόλης;

  • April 2, 2014
  • 0 Likes
  • 25 Views
  • 0 Comments

altΗ χοληστερόλη ή χοληστερίνη είναι μία χημική ουσία, την οποία χρειάζεται το σώμα για να κατασκευάζει τις μεμβράνες των κυττάρων, καθώς και για την κατασκευή ορμονών, όπως είναι τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη. Το ήπαρ παράγει περίπου το 80% της χοληστερόλης του σώματος και το υπόλοιπο προέρχεται από την διατροφή, όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Οι τροφές που προέρχονται από τα φυτά, δεν περιέχουν χοληστερόλη.

Πως ρυθμίζεται η στάθμη της χοληστερόλης;

Το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα, ρυθμίζεται από το ήπαρ. Μετά από ένα γεύμα, η χοληστερόλη της τροφής, απορροφάται από το λεπτό έντερο και, μεταβολίζεται και αποθηκεύεται στο ήπαρ. Αν ο οργανισμός χρειασθεί χοληστερόλη, μπορεί να διοχετευθεί άμεσα από το ήπαρ. Στην επιφάνεια των κυττάρων του ήπατος, υπάρχουν ειδικοί υποδοχείς, οι οποίοι ελέγχουν και προσπαθούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Όμως, εάν αυτά τα κύτταρα δεν λειτουργούν κανονικά ή εάν ο αριθμός τους δεν επαρκεί, τότε τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα αυξάνουν.

alt

Όταν υπάρχει πάρα πολύ χοληστερόλη στον οργανισμό, μπορεί να εναποτεθεί στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών, σχηματίζοντας πλάκες, οι οποίες προκαλούν στένωση ή και πλήρη απόφραξη τους.

Ποιοι είναι οι διάφοροι τύποι χοληστερόλης;

Η χοληστερόλη δεν ταξιδεύει ελεύθερη μέσα στο αίμα. Αντιθέτως, είναι προσκολλημένη σε μία πρωτεΐνη, οπότε αυτό το σύμπλεγμα των δύο μορίων, ονομάζεται λιποπρωτεΐνη. Υπάρχουν 3 τύποι λιποπρωτεϊνών, οι οποίες ταξινομούνται με βάση το ποσοστό της πρωτεϊνης, έναντι της ποσότητας της χοληστερόλης.

•      Οι λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL), περιέχουν μεγαλύτερο ποσοστό χοληστερόλης έναντι της πρωτεΐνης και γι’ αυτό θεωρείται  η «κακή» χοληστερόλη. Τα αυξημένα επίπεδα της LDL, αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο, καθώς και για περιφερική νόσο των αρτηριών, αφού βοηθούν στην εναπόθεση πλακών χοληστερόλης στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών. Εάν σπάσει η πλάκα, μπορεί να σχηματισθεί ένας θρόμβος (πήγμα αίματος), ο οποίος θα εμποδίζει τη ροή του αίματος, προκαλώντας έτσι έμφραγμα του μυοκαρδίου, εάν η θρόμβωση συνέβη σε κάποια από τις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς.

alt

•      Οι λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (HDL), περιέχουν μεγαλύτερο ποσοστό πρωτεΐνης και μικρότερο ποσοστό χοληστερόλης. Θεωρούνται η «καλή» χοληστερόλη, αφού μπορούν να αφαιρέσουν χοληστερόλη που έχει εναποτεθεί στα αρτηριακά τοιχώματα, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί από το ήπαρ. Όσο υψηλότερη είναι η αναλογία της HDL προς την LDL, τόσο καλύτερα είναι για το άτομο, αφού αυτή η αναλογία, δυνητικά, μπορεί να είναι προστατευτική έναντι της καρδιακής νόσου, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και περιφερικής νόσου των αρτηριών.

•      Οι λιποπρωτεΐνες πολύ χαμηλής πυκνότητας (VLDL), περιέχουν ακόμη λιγότερη πρωτεΐνη από την LDL.

Η ολική χοληστερόλη, είναι το άθροισμα της HDL, LDL και VLDL.

Κληρονομικότητα και επίπεδα χοληστερόλης

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει κληρονομική προδιάθεση για την εμφάνιση της οικογενούς υπερ-χοληστερολαιμίας. Στην περίπτωση αυτή, ο αριθμός των υποδοχέων στην επιφάνεια των κυττάρων του ήπατος είναι μικρότερος του κανονικού, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα της LDL, αυξάνοντας παράλληλα την πιθανότητα για την εμφάνιση  αρτηριοσκληρυντικής καρδιακής νόσου σε μικρότερη ηλικία.

Ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα της χοληστερόλης;

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, προτείνει τις παρακάτω τιμές, με τον αντίστοιχο κίνδυνο που τις συνοδεύει:

Ολική Χοληστερόλη (mg/dL)  Αποτέλεσμα
Λιγότερο από 200 Επιθυμητή
200 έως 239 Οριακά υψηλή
Περισσότερο από 240 Υψηλή
HDL (mg/dL) “καλή” χοληστερόλη Αποτέλεσμα
Λιγότερο από 40 Χαμηλή
Περισσότερο από 60 Υψηλή
LDL (mg/dL) “κακή” χοληστερόλη Αποτέλεσμα
Λιγότερο από 100 Άριστη
100 έως 129 Κοντά στο άριστο
130 έως 159 Οριακά υψηλή
160 έως 189 Σχεδόν υψηλή
Περισσότερο από 190 Υψηλή

Αντικειμενικός στόχος είναι, τα άτομα που πάσχουν από υπερχοληστερολαιμία, να αλλάζουν τρόπο ζωής και διατροφή, ώστε να διατηρούν τα επίπεδα της χοληστερόλης σε φυσιολογικά όρια. Θα πρέπει να θυμούνται, ότι η HDL μπορεί να προστατεύσει έναν ασθενή από καρδιακή νόσο και θα πρέπει με κάθε τρόπο να αυξήσουν τα χαμηλά επίπεδα της HDL.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline