Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Τι είναι η άνοια αγγειακής αιτιολογίας;
Τι είναι η άνοια αγγειακής αιτιολογίας;

Τι είναι η άνοια αγγειακής αιτιολογίας;

  • April 27, 2014
  • 0 Likes
  • 32 Views
  • 0 Comments

altΗ άνοια αγγειακής αιτιολογίας, αποτελεί την δεύτερη σε συχνότητα αιτία άνοιας, μετά την νόσο του Αλτσχάιμερ. Αποτελεί την αιτία του 20% όλων των μορφών άνοιας και προκαλείται από εγκεφαλική βλάβη, λόγω προβλημάτων στα αγγεία του εγκεφάλου ή της καρδιάς, συνήθως λόγω εγκεφαλικών επεισοδίων.

Μπορεί επίσης να προκληθεί από κληρονομικές ασθένειες, ενδοκαρδίτιδα (λοίμωξη των καρδιακών βαλβίδων), ή αγγειοπάθεια λόγω αμυλοειδούς (συσσώρευση πρωτεϊνών αμυλοειδούς στα αγγεία του εγκεφάλου, που μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο). Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να συνυπάρχει με την νόσο του Αλτσχάιμερ. Η συχνότητα εμφάνισης της άνοιας αγγειακής αιτιολογίας, αυξάνεται με την ηλικία και είναι ίδια σε άνδρες και γυναίκες.
    
Τα συμπτώματα αυτής της άνοιας, συχνά αρχίζουν ξαφνικά, συνήθως μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ασθενείς μπορεί να έχουν ένα ιστορικό υπέρτασης, αγγειακής νόσου, ή προηγούμενων εγκεφαλικών ή καρδιακών  επεισοδίων. Η άνοια αυτής της μορφής, με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με την εμφάνιση ή όχι επιπλέον εγκεφαλικών επεισοδίων, μπορεί ή όχι, να επιδεινωθεί. Σε μερικές περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου. Όταν η νόσος επιδεινωθεί, συχνά εξελίσσεται κατά στάδια, με απότομες αλλαγές στην κλινική εικόνα του αρρώστου.

 Όμως, η αγγειακή άνοια, η οποία οφείλεται σε βλάβες που αφορούν περιοχές του μεσεγκεφάλου, μπορεί να προκαλέσουν μία βαθμιαία, εξελικτική διανοητική ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να μοιάζει με την νόσο του Αλτσχάιμερ. Σε αντίθεση με τους ασθενείς που πάσχουν από την νόσο του Αλτσχάιμερ, οι ασθενείς με αγγειακή άνοια, διατηρούν συχνά την προσωπικότητά τους καθώς και φυσιολογικά επίπεδα συναισθηματικής ανταπόκρισης, μέχρι τα τελικά στάδια της νόσου.

Οι ασθενείς που πάσχουν από αγγειακή άνοια, συχνά περιφέρονται τη νύχτα και παρουσιάζουν συχνά και άλλα προβλήματα, όπως ακράτεια και κατάθλιψη. Υπάρχουν διάφοροι τύποι άνοιας αγγειακής αιτιολογίας, που μπορεί να διαφέρουν ελαφρά στα  αίτια και στα συμπτώματα. Ένας τύπος, που ονομάζεται πολυεμφρακτική άνοια (multi-infarct dementia-MID), προκαλείται από μικρά, πολυάριθμα εγκεφαλικά επεισόδια, τυπικά περιλαμβάνει πολλές κατεστραμμένες περιοχές του εγκεφάλου, που ονομάζονται έμφρακτα, μαζί με εκτεταμένες βλάβες της λευκής ουσίας του εγκεφάλου, που περιέχει νευρικές ίνες.
 
Επειδή τα έμφρακτα της MID, επηρεάζουν μεμονωμένες περιοχές του εγκεφάλου, συχνά τα συμπτώματα περιορίζονται στη μία πλευρά του σώματος ή μπορεί απλά να επηρεάσουν μία ή λίγες, συγκεκριμένες λειτουργίες, όπως είναι η γλώσσα. Οι νευρολόγοι, αποκαλούν αυτά «τοπικά» ή «εστιακά» συμπτώματα, σε αντίθεση προς τα «γενικευμένα» συμπτώματα που παρατηρούνται στη νόσο του Αλτσχάιμερ, τα οποία επηρεάζουν πολλές λειτουργίες και δεν περιορίζονται στη μία πλευρά του σώματος.

Αν και δεν προκαλούν άνοια όλα τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια ,σε μερικές περιπτώσεις, ένα μεμονωμένο εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί να καταστρέψει αρκετά τον εγκέφαλο, ώστε να προκαλέσει άνοια. Η κατάσταση αυτή, ονομάζεται άνοια από μεμονωμένο έμφρακτο. Η άνοια είναι συχνότερη, εάν το εγκεφαλικό επεισόδιο λαμβάνει χώρα στο αριστερό εγκεφαλικό ημισφαίριο και /ή περιλαμβάνει τον ιππόκαμπο, μία περιοχή του εγκεφάλου που είναι σημαντική για τη μνήμη.

alt

Ένας άλλος τύπος αγγειακής άνοιας, ονομάζεται νόσος του Binswager. Αυτή, η σπάνια μορφή άνοιας, χαρακτηρίζεται από την καταστροφή  των μικρών αιμοφόρων αγγείων στη λευκή ουσία του εγκεφάλου, γεγονός που οδηγεί σε απώλεια της μνήμης, αποδιοργάνωση της νόησης και μεταβολές της διάθεσης. Οι ασθενείς με αυτή την νόσο, εμφανίζουν συχνά σημεία ανώμαλης αρτηριακής πίεσης, εγκεφαλικά επεισόδια, ανωμαλίες στο αίμα, προβλήματα στα μεγάλα αγγεία του αυχένα και/ή ασθένειες των καρδιακών βαλβίδων.

Επίσης, ακράτεια ούρων, δυσκολία στη βάδιση, αδεξιότητα, βραδύτητα, ανέκφραστο πρόσωπο και δυσκολία στην ομιλία. Τα συμπτώματα αυτά, αρχίζουν συνήθως μετά την ηλικία των 60 ετών, δεν υπάρχουν πάντοτε σε όλους τους ασθενείς και καμιά φορά, εμφανίζονται μόνον περιστασιακά. Η θεραπεία αυτής της νόσου, είναι συμπτωματική και συχνά εμφανίζονται διαστήματα παροδικής βελτίωσης.

Άλλη αίτια αγγειακής άνοιας, είναι η αγγειίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή των αγγείων, η μεγάλη υπόταση και διάφορες βλάβες που προκαλούνται από αιμορραγίες του εγκεφάλου. Οι αυτοάνοσοι νόσοι, ερυθηματώδης λύκος και κροταφική αρτηρίτιδα, μπορούν επίσης να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία, που μπορεί να οδηγήσουν σε άνοια αγγειακής αιτιολογίας.

Τέλος, μία σπάνια κληρονομική διαταραχή που ονομάζεται CADASIL (cerebral autosomal dominant arteriopathy with subcortical infarct and leukoencephalopathy), η οποία οφείλεται σε ανωμαλία του γονιδίου Notch3,το οποίο εντοπίζεται στο χρωμόσωμα 19.Η διαταραχή αυτή, προκαλεί πολυεμφρακτική άνοια, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, ημικρανίες με αύρα και διαταραχές της διάθεσης.

Τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να εμφανισθούν από την ηλικία των 20-30 ετών και οι ασθενείς αυτοί πεθαίνουν συχνά μέχρι την ηλικία των 65.Οι ερευνητές πιστεύουν ότι, τα περισσότερα άτομα που πάσχουν από αυτή τη σπάνια νόσο, παραμένουν αδιάγνωστα και ότι η πραγματική συχνότητα της νόσου, παραμένει άγνωστη.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline