Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Τι είναι το σύνδρομο Σιόγκρεν;
Τι είναι το σύνδρομο Σιόγκρεν;

Τι είναι το σύνδρομο Σιόγκρεν;

  • June 17, 2014
  • 0 Likes
  • 21 Views
  • 0 Comments

altΤο σύνδρομο Σιόγκρεν (SJ), είναι μια αυτοάνοσος ασθένεια, η οποία χαρακτηρίζεται από ξηρότητα του στόματος και των οφθαλμών. Οι αυτοάνοσες ασθένειες, έχουν σαν κοινό χαρακτηριστικό, την ανώμαλη παραγωγή επιπλέον αντισωμάτων στο αίμα, τα οποία κατευθύνονται και επιτίθενται εναντίον διαφόρων ιστών του σώματος.

Αυτό, έχει σαν αποτέλεσμα, φλεγμονή των ιστών που έχουν προσβληθεί. Αυτή η συγκεκριμένη ασθένεια, χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των αδένων του σώματος, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή των δακρύων και του σιέλου (σάλιου). Η φλεγμονή των αδένων που παράγουν τα δάκρυα (δακρυϊκοί αδένες), οδηγεί σε μειωμένη παραγωγή ύδατος για τα δάκρυα, γεγονός που οδηγεί σε ξήρανση των οφθαλμών (ξηροφθαλμία). Η φλεγμονή των αδένων που παράγουν τον σίελο(σιελογόνοι αδένες και παρωτίδες), οδηγεί σε μειωμένη παραγωγή σάλιου και ξηροστομία καθώς και σε ξηρά χείλη.

 Πόσες μορφές συνδρόμου Σιόγκρεν υπάρχουν;

Υπάρχουν δύο μορφές: Το πρωτοπαθές σύνδρομο Σιόγκρεν, το οποίο δεν συνοδεύεται από άλλη νόσο του συνδετικού ιστού και το δευτεροπαθές σύνδρομο Σιόγκρεν, το οποίο συνοδεύεται και από άλλη νόσο του συνδετικού ιστού, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ή η σκληροδερμία.

Τι προκαλεί το σύνδρομο Σιόγκρεν;

Ενώ δεν είναι γνωστή η ακριβής αιτία του συνδρόμου Σιόγκρεν, υπάρχει μια διαρκώς αυξανόμενη πεποίθηση, ότι υπάρχουν γενετικοί (κληρονομικοί) παράγοντες πίσω από την εμφάνιση αυτής της νόσου. Η ασθένεια αυτή, ανευρίσκεται μερικές φορές και σε άλλα μέλη της αυτής οικογένειας. Επίσης, συχνά εντοπίζεται συχνότερα σε οικογένειες που έχουν μέλη με άλλες αυτοάνοσες ασθένειες, όπως είναι ο ερυθηματώδης λύκος, η αυτοάνοσος νόσος του θυρεοειδούς, ο διαβήτης τύπου Ι, κλπ. Ποσοστό περίπου 90% των ασθενών με σύνδρομο Σιόγκρεν, είναι γυναίκες.

alt

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του συνδρόμου Σιόγκρεν;

Ο κύριος παράγοντας κινδύνου, για την εμφάνιση του συνδρόμου Σιόγκρεν, είναι το να αποτελεί κάποιος μέλος μιας οικογένειας ,η οποία ήδη χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση αυτοάνοσων νόσων. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να προβλέψει κάποιος, ότι ένα μέλος μιας οικογένειας, η οποία εμφανίζει περιστατικά αυτοάνοσων ασθενειών, θα εμφανίσει οπωσδήποτε την ασθένεια…Απλά, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες. Συνεπώς, είναι πιθανόν, ότι ορισμένα γονίδια που κληρονομούνται από  προγόνους, μπορεί να προδιαθέτουν κάποιον για να εμφανίσει το σύνδρομο Σιόγκρεν. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι η εμφάνιση του συνδρόμου Σιόγκρεν, μπορεί να είναι σποραδική και να εμφανισθεί σε κάποιο μέλος μιας οικογένειας, η οποία δεν εμφανίζει κανένα ιστορικό αυτόάνοσων ασθενειών.

Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα του συνδρόμου Σιόγκρεν;

Τα συμπτώματα του συνδρόμου Σιόγκρεν, μπορεί να αφορούν μόνον τους αδένες, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, μπορεί όμως να αφορούν και άλλα όργανα του οργανισμού (εξωαδενικές εκδηλώσεις).

Όταν φλεγμαίνουν οι δακρυϊκοί αδένες από το σύνδρομο Σιόγκρεν, η ξηρότητα των οφθαλμών που επακολουθεί, μπορεί προοδευτικά να οδηγήσει σε ερεθισμό του οφθαλμού, μειωμένη παραγωγή δακρύων, αίσθηση ότι υπάρχει άμμος στον οφθαλμό, οφθαλμικές λοιμώξεις και σοβαρή επιφανειακή φθορά του κερατοειδούς. Η ξηροφθαλμία, μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις των οφθαλμών και σε φλεγμονή των βλεφάρων (βλεφαρίτιδα).Όταν οι οφθαλμοί παρουσιάζουν φλεγμονή από την ξηρότητα, η κατάσταση αυτή αναφέρεται σαν ξηρά κερατοεπιπεφυκίτιδα.

Η φλεγμονή των σιελογόνων αδένων, μπορεί να οδηγήσει σε ξηροστομία, δυσκολία στην κατάποση, αλλά και σε σοβαρά προβλήματα των οδόντων, καθώς και της παρωτίδας (διόγκωση, σχηματισμό λίθων), ή διάφορες φλεγμονές.

Άλλοι αδένες, οι οποίοι μπορεί να εμφανίσουν φλεγμονή, αλλά λιγότερο συχνά, είναι οι αδένες που αποτελούν το εσωτερικό κάλυμμα των αεροφόρων οδών,(γεγονός που οδηγεί σε λοιμώξεις του πνεύμονα), όπως και οι αδένες που καλύπτουν τον κόλπο(γεγονός που οδηγεί σε πόνο κατά την συνουσία ή σε υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του κόλπου).
 
Εκτός από τους αδένες, μπορεί να υπάρχει πόνος ή φλεγμονή των αρθρώσεων (αρθρίτιδα), φαινόμενο Raynaud, πνευμονική φλεγμονή, διόγκωση λεμφαδένων, καθώς και ασθένειες των νεφρών, των νεύρων και των μυών. Μία σπάνια επιπλοκή του συνδρόμου Σιόγκρεν, είναι η φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων (αγγειίτιδα), η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στους ιστούς. οι οποίοι τροφοδοτούνται από αυτά τα αγγεία.

alt

Μία συχνή νόσος, η οποία καμιά φορά συνοδεύει το σύνδρομο Σιόγκρεν, είναι η αυτοάνοσος θυρεοειδίτιδα (θυρεοειδίτιδα Hashimoto), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μη φυσιολογικά επίπεδα ορμονών του θυρεοειδούς. Άλλη επίσης κατάσταση που συχνά συνοδεύει το σύνδρομο Σιόγκρεν, είναι η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, που χαρακτηρίζεται από «καούρες» στο στομάχι και δυσκολίες στην κατάποση. Μία σπάνια αλλά και σοβαρή νόσος, η οποία σπάνια συνοδεύει το σύνδρομο Σιόγκρεν, είναι η πρωτοπαθής χολική κίρρωση, μία αυτοάνοσος ασθένεια του ήπατος, η οποία οδηγεί σε συρρίκνωση και ουλοποίηση του ήπατος. Ένας μικρός αριθμός ασθενών με σύνδρομο Σιόγκρεν, θα εμφανίσει καρκίνο των λεμφαδένων (λέμφωμα). Για τον λόγο αυτό, κάθε ασυνήθιστη διόγκωση λεμφαδένων, θα πρέπει να αναφέρεται στον γιατρό.  

Ποια είναι η θεραπευτική αγωγή του συνδρόμου Σιόγκρεν;

Η θεραπευτική αγωγή των ασθενών με σύνδρομο Σιόγκρεν, αποσκοπεί αφενός στην θεραπεία της νόσου των περιοχών που έχουν προσβληθεί, αφετέρου στην πρόληψη των υποτροπών, όπως είναι οι διάφορες λοιμώξεις. Έτσι, για την πρώτη περίπτωση, χορηγούνται φάρμακα όπως η υδροξυχλωροκίνη, οι διάφορες μορφές κορτιζόνης (πρεδνιζόνη και άλλες), η αζαθειοπρίνη και η κυκλοφωσφαμίδη, καθώς και διάφορα σκευάσματα κατά της ξηρότητας των βλεννογόνων του στόματος, των οφθαλμών και των άλλων βλεννογόνων του σώματος που εμφανίζουν ξηρότητα. Για την περίπτωση των λοιμώξεων, χορηγούνται τα κατάλληλα αντιβιοτικά.

Όσον αφορά την διατροφή, η προσθήκη λιναρόσπορου στην διατροφή και βιταμίνης D, έχει ευεργετικό αποτέλεσμα για την ξηροφθαλμία.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

  • Μοιραστείτε: