Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Τι είναι η παράλυση του προσωπικού νεύρου;
Τι είναι η παράλυση του προσωπικού νεύρου;

Τι είναι η παράλυση του προσωπικού νεύρου;

  • June 20, 2014
  • 0 Likes
  • 37 Views
  • 0 Comments

altΤο προσωπικό νεύρο, είναι ένα νεύρο που ελέγχει τους μύες της πλευράς του προσώπου, όπου εξαπλώνεται. Είναι το νεύρο που μας επιτρέπει να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, με τις διάφορες εκφράσεις που μπορεί να λάβει το πρόσωπο.

Κάθε βλάβη του προσωπικού νεύρου, λόγω οιασδήποτε αιτίας, μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρό, κοινωνικό και ψυχολογικό πρόβλημα. Το πρόβλημα αυτό αν και στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρεί χωρίς καμία θεραπεία, μπορεί να χρειασθεί επίπονη και μακροχρόνια θεραπευτική αγωγή, για πλήρη αποκατάσταση.

Ποια είναι η ανατομική θέση του προσωπικού νεύρου;

Το προσωπικό νεύρο, είναι το έβδομο από τα δώδεκα ζεύγη (συζυγίες) νεύρων του κρανίου. Κάθε άτομο, διαθέτει δύο προσωπικά νεύρα, ένα για κάθε πλευρά του προσώπου. Το προσωπικό νεύρο, πορευέται εντός του κρανίου, μαζί με το ακουστικό νεύρο (όγδοο κρανιακό νεύρο),μέσα και γύρω από την περιοχή του μέσου ωτός. Εξέρχεται μέσω μιας μικρής οπής (βελονομαστοειδές τρήμα), που βρίσκεται στη βάση του κρανίου, μπροστά από το αυτί και στη συνέχεια προχωρεί μέσω της παρωτίδας, όπου και διαιρείται σε πολλούς κλάδους, οι οποίοι παρέχουν κινητική λειτουργία στους διάφορους μύες και αδένες της κεφαλής και του λαιμού.

Ποιες καταστάσεις μπορεί να επηρεάσουν το προσωπικό νεύρο;

Υπάρχουν πολλές καταστάσεις, που μπορεί να προκαλέσουν διαταραχή της λειτουργίας του προσωπικού νεύρου:

•    Τραυματισμοί: Τραυματισμός κατά τον τοκετό, κατάγματα της βάσεως του κρανίου, σοβαρές βλάβες στην περιοχή του μέσου ωτός, χειρουργικοί τραυματισμοί

•    Ασθένειες του Νευρικού συστήματος: Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια στην περιοχή του εγκεφαλικού στελέχους

•    Λοιμώξεις του ωτός ή του προσώπου ή έρπης ζωστήρας του προσωπικού νεύρου (Σύνδρομο Ramsay Hunt)

•    Όγκοι: Ακουστικό νευρίνωμα, σβάννωμα, χολοστεάτωμα, διάφοροι όγκοι της παρωτίδος και το γλωμαγγείωμα ή αγγειονευρομύωμα

•    Τοξίνες, όπως σε περίπτωση αλκοολισμού, ή δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακος

•    Παράλυση του Bell (Bell’s palsy), η οποία ονομάζεται επίσης ιδιοπαθής παράλυση του προσωπικού νεύρου και είναι αγνώστου αιτιολογίας, μολονότι πολλοί πιστεύουν ότι οφείλεται στον ιό του έρπητα, δεν έχει όμως αποδειχθεί.

alt

Διαρκεί γύρω στις έξη εβδομάδες και εξαφανίζεται μόνη της. Είναι τρείς φορές συχνότερη κατά την εγκυμοσύνη και γενικά, η συχνότητά της αυξάνεται ελαφρά με την ηλικία. Τα παιδιά, ηλικίας κάτω των 13 ετών, εμφανίζουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης αυτής της κατάστασης.

Ποια είναι τα συμπτώματα που προκύπτουν από κάποιο πρόβλημα στο προσωπικό νεύρο;

Τα προβλήματα που προκύπτουν, μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα αδυναμία ή  παράλυση των μυών του προσώπου, ή συσπάσεις του προσώπου. Επίσης, μπορεί να υπάρχει ξηρότητα του οφθαλμού ή του στόματος, αλλαγή της γεύσης στην προσβεβλημένη πλευρά, ή υπερπαραγωγή δακρύων ή σιέλου.

Η παρουσία ενός μόνον από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, δεν υποδηλώνει αναγκαστικώς ότι υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα στο προσωπικό νεύρο. Τα συμπτώματα που προκύπτουν από κάποιο πρόβλημα στο προσωπικό νεύρο, μπορεί να εκτείνονται από ήπιες συσπάσεις μέχρι πλήρη παράλυση των μυών της μιας πλευράς του προσώπου.

Ποια είναι η θεραπευτική αγωγή της παράλυσης του προσωπικού νεύρου;

Δεν υπάρχουν φάρμακα, ειδικά για την παράλυση του προσωπικού νεύρου. Οι υποκείμενες παθολογικές καταστάσεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη του προσωπικού νεύρου, αντιμετωπίζονται αναλόγως της φύσεώς τους. Για την παράλυση Bell, χορηγούνται συνήθως κορτικοειδή, μαζί με ειδικά φάρμακα κατά του έρπητος, με καλά αποτελέσματα.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline