Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Τι είναι η εξέταση του οπτικού πεδίου;
Τι είναι η εξέταση του οπτικού πεδίου;

Τι είναι η εξέταση του οπτικού πεδίου;

  • July 21, 2014
  • 0 Likes
  • 16 Views
  • 0 Comments

altΗ εξέταση του οπτικού πεδίου, είναι μία μέθοδος μέτρησης ολόκληρης της έκτασης που καλύπτει η όραση ενός ατόμου, κεντρική και περιφερική. Με την μέθοδο αυτή, ουσιαστικά «χαρτογραφούνται» τα οπτικά πεδία του κάθε ματιού, ξεχωριστά.

Ο έλεγχος του οπτικού πεδίου, είναι μία υποκειμενική εξέταση, η οποία απαιτεί από τον εξεταζόμενο να καταλάβει τις οδηγίες της εκτέλεσης, να συνεργασθεί πλήρως και να ολοκληρώσει την εξέταση, ώστε να προκύψουν χρήσιμες πληροφορίες.

Που χρησιμοποιείται η εξέταση του οπτικού πεδίου;

Η εξέταση του οπτικού πεδίου, χρησιμοποιείται πολύ συχνά για τον εντοπισμό πιθανών βλάβης του οπτικού νεύρου λόγω γλαυκώματος. Επί πλέον, είναι χρήσιμη για τον εντοπισμό κεντρικών ή περιφερικών βλαβών του αμφιβληστροειδούς, παθήσεων του οπτικού νεύρου, καταστάσεων που διαταράσσουν τις οπτικές οδούς εντός του εγκεφάλου, κλπ.

alt

Πως γίνεται η εξέταση του οπτικού πεδίου;

Υπάρχει μία ποικιλία μεθόδων που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των οπτικών πεδίων. Όμως, ουσιαστικά, με όλες τις μεθόδους, εξετάζεται ξεχωριστά το κάθε μάτι, ενώ το άλλο είναι τελείως καλυμμένο για να αποφεύγονται σφάλματα. Σε κάθε εξέταση, ζητείται από τον εξεταζόμενο να κοιτάει συνεχώς κατ’ ευθείαν μπροστά, έτσι ώστε να μπορεί να γίνεται έλεγχος ολόκληρης της περιφερικής όρασης και όχι μόνον της κεντρικής.

Οι σύγχρονες συσκευές ελέγχου οπτικού πεδίου, έχουν την δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης της ικανότητας του εξεταζομένου στο να διατηρεί σταθερά προσηλωμένο το βλέμμα του κατ’ ευθείαν μπροστά. Ο εξεταζόμενος κρατάει ένα κουμπί, το οποίο πιέζει κάθε φορά που αντιλαμβάνεται ένα φωτεινό σημάδι επάνω στην θολωτή οθόνη που βλέπει.

alt

Η εξέταση του οπτικού πεδίου, είναι χρήσιμη για πολυάριθμες αιτίες, όπως:

•    Έλεγχος για πιθανό γλαύκωμα

•    Έλεγχος του ασθενούς με γλαύκωμα, για την ανταπόκριση του στην θεραπεία

•    Έλεγχος βλεφαρόπτωσης

•    Έλεγχος για πιθανή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ή για τον έλεγχο τοξικής επίδρασης ορισμένων φαρμάκων

•    Έλεγχος για περιφερικές παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, όπως είναι η αποκόλληση ή η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδίτιδα

•    Έλεγχος του οπτικού νεύρου, για πιθανό όγκο, τραυματισμό, κακή κυκλοφορία ή αγγειακό επεισόδιο κλπ

•    Έλεγχο των οπτικών οδών προς τον εγκέφαλο, για πιθανή ύπαρξη όγκου, κακής κυκλοφορίας, τραυματισμού κλπ

•    Έλεγχο του οπτικού φλοιού του εγκεφάλου για πιθανό όγκο, τραυματισμό, αγγειακό επεισόδιο, κλπ

Σήμερα, με την χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, επιτυγχάνεται η λήψη μεγάλης ποσότητας χρήσιμων πληροφοριών, που βοηθούν τον οφθαλμίατρο να ερμηνεύσει τα αποτελέσματα της εξέτασης.

Επιπλέον, η χρήση των υπολογιστών, μειώνει τον παράγοντα «υποκειμενικότητας» της εξέτασης, αφού ο υπολογιστής μπορεί να παρακολουθεί το βλέμμα του εξεταζόμενου και να συσχετίζει την απάντηση που δίνει ο εξεταζόμενος κάθε φορά που προβάλλεται στην φωτεινή θολωτή οθόνη κάποιο οπτικό σήμα.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline