Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Τι είναι η δυσανεξία στη λακτόζη;
Τι είναι η δυσανεξία στη λακτόζη;

Τι είναι η δυσανεξία στη λακτόζη;

  • March 20, 2014
  • 0 Likes
  • 26 Views
  • 0 Comments

altΔυσανεξία στη λακτόζη, είναι η αδυναμία ενός οργανισμού, να χωνέψει και να απορροφήσει την λακτόζη (δηλαδή, το σάκχαρο του γάλακτος), με αποτέλεσμα, όταν το άτομο καταναλώνει γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα, να παρουσιάζει προβλήματα από το γαστρεντερικό σύστημα. Η δυσανεξία στη λακτόζη, δεν έχει καμία σχέση με την αλλεργία προς τη λακτόζη, η οποία είναι μία τελείως διαφορετική κατάσταση.

Τι προκαλεί τη δυσανεξία στη λακτόζη;

Η λακτόζη είναι ένα μεγάλο μόριο σακχάρου, το οποίο αποτελείται από δύο μικρότερα μόρια σακχάρου, την γλυκόζη και την γαλακτόζη. Για να απορροφηθεί η λακτόζη από το έντερο και να εισέλθει στον οργανισμό για περαιτέρω μεταβολισμό, θα πρέπει πρώτα να διασπασθεί σε γλυκόζη και γαλακτόζη. Στη συνέχεια, αυτά τα δύο μόρια (γλυκόζη και γαλακτόζη), απορροφώνται εύκολα από τα κύτταρα που καλύπτουν την επιφάνεια του λεπτού εντέρου.

Αυτή η διάσπαση του μορίου της λακτόζης, σε γλυκόζη  και γαλακτόζη, πραγματοποιείται από ένα ένζυμο που ονομάζεται λακτάση. Το ένζυμο αυτό, βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων που καλύπτουν το εσωτερικό τοίχωμα του λεπτού εντέρου.

Η δυσανεξία στη λακτόζη, προκαλείται από μειωμένη ή παντελώς απούσα δραστηριότητα λακτάσης (ανεπάρκεια λακτάσης), με αποτέλεσμα την αδυναμία διάσπασης της λακτόζης.

Που μπορεί να οφείλεται η ανεπάρκεια της λακτάσης;

Η ανεπάρκεια της λακτάσης, μπορεί να οφείλεται σε τρείς κατηγορίες αιτίων:

Συγγενείς (κληρονομικές) αιτίες, Δευτεροπαθείς αιτίες, Αναπτυξιακές αιτίες

•    Συγγενείς (κληρονομικές) αιτίες δυσανεξίας στη λακτόζη: Στις περιπτώσεις αυτές, η ανεπάρκεια της λακτάσης μπορεί να οφείλεται σε συγγενή(κληρονομική) απουσία της λακτάσης, ήδη από τη γέννηση του παιδιού, λόγω μιας μετάλλαξης του γονιδίου που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της λακτάσης. Αυτή η μορφή ανεπάρκειας της λακτάσης, είναι πολύ σπάνια. Τα συμπτώματα αυτού του τύπου ανεπάρκειας της λακτάσης, αρχίζουν σχεδόν αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού.

•   Δευτεροπαθείς αιτίες δυσανεξίας στη λακτόζη: Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η δυσανεξία οφείλεται σε ασθένειες που καταστρέφουν το εσωτερικό στρώμα κυττάρων του λεπτού εντέρου, μαζί με τη λακτάση. Ένα παράδειγμα μιας τέτοιας ασθένειας, είναι η κοιλιοκάκη (celiac sprue).

•    Αναπτυξιακές αιτίες δυσανεξίας στη λακτόζη: Ο συχνότερος τύπος ανεπάρκειας λακτάσης, είναι η μείωση της ποσότητας της λακτάσης που συμβαίνει μετά την παιδική ηλικία και η οποία διαρκεί και στη ζωή του ενηλίκου και ονομάζεται υπολακτασία τύπου ενηλίκου. Η μείωση αυτή, είναι γενετικά προγραμματισμένη και η συχνότητά της διαφέρει σε μεγάλο βαθμό, ανάλογα με την φυλετική ομάδα. Έτσι, η ανεπάρκεια στη λακτόζης είναι πολύ συχνή μεταξύ των Ασιατών, όπου σε μερικές ομάδες το ποσοστό φθάνει το 90% των ενηλίκων. Από την άλλη πλευρά, άτομα με καταγωγή τη Βόρεια Ευρώπη, εμφανίζουν μόλις 5% ανεπάρκεια λακτάσης. Σημειωτέον βεβαίως ότι, πέραν των διαφορών λόγω φυλετικής καταγωγής, υπάρχουν επίσης και μεγάλες διακυμάνσεις ως προς την ηλικία εμφάνισης των συμπτωμάτων της δυσανεξίας στη λακτόζη.

alt

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί, ότι η ανεπάρκεια λακτάσης, δεν είναι ακριβώς το ίδιο με την δυσανεξία στη λακτόζη…Τα άτομα που εμφανίζουν ηπιότερες μορφές ανεπάρκειας λακτάσης, πολύ συχνά δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα μετά από λήψη γάλακτος. Για λόγους που παραμένουν αδιευκρίνιστοι, άτομα που εμφανίζουν ακόμη και μέτρια ανεπάρκεια λακτάσης, μπορεί να μη εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα..Η διάγνωση ανεπάρκειας της λακτάσης, γίνεται όταν η ποσότητα της λακτάσης στο έντερο είναι μειωμένη, όμως η διάγνωση της δυσανεξίας στη λακτόζη γίνεται μόνον όταν η μειωμένη ποσότητα λακτάσης προκαλεί συμπτώματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη;

Τα συχνότερα κύρια συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη, αφορούν το γαστρεντερικό σύστημα και περιλαμβάνουν:

•    Κοιλιακά άλγη

•    Διάρροια

•    “Φούσκωμα” της κοιλιάς και αέρια

Λιγότερο συχνά συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη, μπορεί να είναι:

•    Ναυτία

•    “Πρήξιμο” της κοιλιάς

Δυστυχώς, τα συμπτώματα αυτά, μπορεί να προκληθούν από πολλές, διαφορετικές ασθένειες ή καταστάσεις του γαστρεντερικού συστήματος. Συνεπώς, η παρουσία αυτών των συμπτωμάτων, δεν αποτελεί βέβαιο σημείο, ότι το συγκεκριμένο άτομο πάσχει από ανεπάρκεια λακτάσης ή δυσανεξία στη λακτόζη.

alt

Τα συμπτώματα εμφανίζονται επειδή η λακτόζη, που δεν απορροφάται στο λεπτό έντερο, περνάει αδιάσπαστη στο παχύ έντερο. Εκεί, ένας τύπος βακτηριδίου που υπάρχει φυσιολογικά και περιέχει λακτάση, διασπά την λακτόζη και χρησιμοποιεί την γλυκόζη και την γαλακτόζη, για τους δικούς του σκοπούς. Δυστυχώς όμως, τα βακτηρίδια αυτά, καθώς χρησιμοποιούν την γλυκόζη και την γαλακτόζη, απελευθερώνουν επίσης το αέριο υδρογόνο.

Μία ποσότητα από το αέριο αυτό, απορροφάται από το παχύ έντερο και στη συνέχεια, μέσω των πνευμόνων, αποβάλλεται διά της αναπνοής. Όμως, η μεγαλύτερη ποσότητα του παραγομένου υδρογόνου, χρησιμοποιείται από άλλα βακτηρίδια του παχέος εντέρου. Μερικά άτομα, διαθέτουν στο παχύ τους έντερο ένα πρόσθετο τύπο βακτηριδίου, ο οποίος μετατρέπει το υδρογόνο σε μεθάνιο. Τα άτομα αυτά ,θα παράγουν αέρια που θα περιέχουν μόνο μεθάνιο ή μεθάνιο μαζί με υδρογόνο.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline