Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Τι είναι η κερατοειδίτιδα;
Τι είναι η κερατοειδίτιδα;

Τι είναι η κερατοειδίτιδα;

  • July 18, 2014
  • 0 Likes
  • 123 Views
  • 0 Comments

altΚερατοειδίτιδα είναι η φλεγμονή του κερατοειδούς χιτώνα του ματιού. Ο κερατοειδής χιτώνας, ως γνωστόν, ευρίσκεται στο πρόσθιο μέρος του ματιού και υπό φυσιολογικές συνθήκες, είναι απολύτως διαφανής. Ο κερατοειδής, λόγω του κυρτού σχήματός του, προκαλεί διάθλαση των αχτίνων του φωτός και λόγω αυτής της ιδιότητάς του, συμβάλλει κατά τα δύο τρίτα στην συνολική οπτική ισχύ του ματιού, με τον κρυσταλοειδή φακό, να συμβάλει κατά το υπόλοιπο ένα τρίτο.

Ο κερατοειδής έχει πάχος περίπου 0,5 χιλ. Η οπίσθια επιφάνειά του, έρχεται σε επαφή με το υδατοειδές υγρό, το οποίο γεμίζει όλο το χώρο που ονομάζουμε πρόσθιο θάλαμο του ματιού. Ο κερατοειδής έχει διάμετρο περίπου 13 χιλιοστά και μαζί με τον σκληρό χιτώνα(το λευκό τμήμα του ματιού),συμπληρώνει ολόκληρο το εξωτερικό περίβλημα του ματιού.

Ποια είναι τα αίτια της κερατοειδίτιδας;

Η κερατοειδίτιδα μπορεί να οφείλεται σε πολλά αίτια. Διάφοροι τύποι λοιμώξεων (ιογενείς μικροβιακές κλπ), ξηροφθαλμία, καθώς και μια μεγάλη ομάδα παθολογικών νοσημάτων, μπορούν να προκαλέσουν κερατοειδίτιδα. Μερικές περιπτώσεις κερατοειδίτιδας, προκύπτουν από άγνωστους παράγοντες.

Ποιοι είναι οι διάφοροι τύποι κερατοειδίτιδας;

Η κερατοειδίτιδα μπορεί να ταξινομηθεί ανάλογα με το πού εντοπίζεται, τον βαθμό της σοβαρότητάς της και την αιτία που την προκάλεσε. Έτσι, μπορεί να έχουμε κερατοειδίτιδα που να αφορά μόνο την επιφάνεια (επιθήλιο), τα βαθύτερα στρώματα (διάμεσος κερατίτις), το περιφερικό ή το κεντρικό τμήμα του κερατοειδούς χιτώνα.

Μπορεί να είναι ήπιας, μέτριας ή σοβαρής μορφής, καθώς και να συνοδεύεται από φλεγμονή και άλλων τμημάτων του ματιού. Μπορεί, τέλος να είναι οξεία ή χρόνια. Μπορεί να συμβεί μία ή δύο φορές σε ένα μάτι, αλλά μπορεί και να παρουσιάζει πολλές υποτροπές, όπως και μπορεί να περιορίζει τα αποτελέσματά της στο ένα μάτι, αλλά μπορεί και εξελικτικά, να προκαλεί βλάβες.
 
Το συχνότερο αίτιο της κερατοειδίτιδας, είναι οι λοιμώξεις. Μπορεί να προκληθούν από βακτηρίδια (σταφυλόκοκκοι, στρεπτόκοκκοι, ψευδομονάς, αιμόφιλος), ιούς (ιδιαίτερα επικίνδυνος ο ιός του απλού έρπητα, ο οποίος προκαλεί περίπου 40.000 νέα περιστατικά τύφλωσης παγκοσμίως), μύκητες (Candida, Aspergillus, Nocardia σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, Fusarium σε άτομα που κάνουν χρήση φακών επαφής), καθώς και διάφορα παράσιτα, ιδιαίτερα σε χώρες του Τρίτου Κόσμου.

alt

Άλλες συχνές αιτίες κερατοειδίτιδας, είναι διάφοροι τραυματισμοί, είτε μέσω φυσικής βίας, είτε λόγω χημικών ουσιών. Ιδιαίτερα συχνή είναι η κερατοειδίτιδα λόγω χρήσης φακών επαφής. Επίσης, διάφορες μορφές αλλεργίας μπορεί να προκαλέσουν κερατίοειδίτιδα.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση κερατοειδίτιδας;

Ένας σοβαρός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση κερατοειδίτιδας, είναι κάθε διακοπή της συνέχειας του επιφανειακού στρώματος(επιθηλίου) του κερατοειδούς. Η χρήση φακών επαφής, ιδιαίτερα όταν δεν τηρούνται σωστές συνθήκες υγιεινής. Άλλος παράγοντας κινδύνου, είναι η μείωση της ποιότητας ή της ποσότητας των δακρύων, η διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως στην περίπτωση του AIDS, την χρήση κορτικοστεροειδών ή χημειοθεραπευτικών φαρμάκων.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κερατοειδίτιδας;

Στα συμπτώματα της κερατοειδίτιδας, περιλαμβάνονται: Πόνος, δακρύρροια, ερυθρότητα του ματιού και θολή όραση.

Ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση της κερατοειδίτιδας;

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της κερατοειδίτιδας, είναι ανάλογη με την αιτία που την προκάλεσε. Έτσι, μπορεί να χορηγηθούν αντιβακτηριακά, αντιμυκητιασικά ή αντιικά φάρμακα, υπό μορφή οφθαλμικών σταγόνων, δισκίων ή ακόμη και ενδοφλεβίως.

Ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές επιπλοκές της κερατοειδίτιδας;

Εάν η κερατοειδίτιδα επεκταθεί προς τα βαθύτερα στρώματα του κερατοειδούς, τότε μπορεί να προκύψει διάτρηση του κερατοειδούς, η οποία είναι μία εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

  • Μοιραστείτε: