Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Τι είναι η ηπατίτιδα C;
Τι είναι η ηπατίτιδα C;

Τι είναι η ηπατίτιδα C;

  • March 12, 2014
  • 0 Likes
  • 31 Views
  • 0 Comments

altΕίναι μία λοίμωξη του ήπατος, η οποία προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV). Επειδή είναι δύσκολο για το αμυντικό (ανοσοποιητικό) σύστημα του ανθρώπου να εξαλείψει αυτό τον ιό από το σώμα, η λοίμωξη από τον HCV, συνήθως γίνεται χρόνια.

Με την πάροδο δεκαετηρίδων, αυτή η χρόνια λοίμωξη, προκαλεί σοβαρές βλάβες στο ήπαρ και μπορεί να προκαλέσει ηπατική ανεπάρκεια.

Ποια είναι η πορεία της νόσου;

Όταν ο ιός εισέλθει στον οργανισμό για πρώτη φορά, συνήθως δεν προκαλούνται καθόλου συμπτώματα. Ποσοστό που φθάνει περίπου το 85% των ατόμων που έχουν μολυνθεί, αποτυγχάνουν να εξαλείψουν τον ιό από τον οργανισμό τους, με αποτέλεσμα να γίνονται χρόνιοι πάσχοντες. Η λοίμωξη συνήθως εντοπίζεται μεταξύ ατόμων ηλικίας 40 έως 60 ετών, γεγονός που αντανακλά τα υψηλά ποσοστά λοίμωξης, στις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, 8.000 έως 10.000 θάνατοι ετησίως, οφείλονται σε λοίμωξη από HCV. Η λοίμωξη από ΗCV στις ΗΠΑ, αποτελεί την κύρια αιτία για μεταμόσχευση ήπατος, και είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του ήπατος.

Ποια είναι η φύση του ιού της ηπατίτιδας C;

Ο ΗCV, δεν έχει σχέση με τους άλλους ιούς που προκαλούν ηπατίτιδα(Α και Β).Ανήκει σε μια κατηγορία ιών που ονομάζονται Flaviviridae. Στην ίδια οικογένεια ιών, ανήκουν και οι ιοί που προκαλούν τον κίτρινο πυρετό και τον δάγκειο.

Οι ιοί που ανήκουν σ’ αυτή την οικογένεια, σαν γενετικό υλικό έχουν ριβονουκλεϊνικό οξύ (RNA). Όλοι οι ιοί της ηπατίτιδας C, αποτελούνται από ένα εξωτερικό περίβλημα και περιέχουν ένζυμα και πρωτεΐνες, που επιτρέπουν στον ιό να πολλαπλασιάζεται εντός των κυττάρων του σώματος και ιδιαίτερα, εντός των κυττάρων του ήπατος. Αν και αυτή η βασική δομή, είναι η ίδια σε όλους τους HCV, υπάρχουν έξη τουλάχιστον διαφορετικά στελέχη του ιού, τα οποία έχουν διαφορετικό γενετικά χαρακτηριστικά (γονότυπο). Όμως, ακόμη και σε ένα γονότυπο, μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες (για παράδειγμα, γονότυπος 1a και 1b).

alt

Ο γονοτυπικός έλεγχος, έχει μεγάλη σημασία για την παρακολούθηση της θεραπείας, επειδή μερικοί γονότυποι, ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία από τους άλλους. Αυτή η γενετική ποικιλομορφία του HCV, είναι ένας από τους λόγους που καθιστούν δύσκολη την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου, αφού το εμβόλιο, θα πρέπει να προστατεύει έναντι όλων των γονοτύπων.

Πως μεταδίδεται ο HCV;

Ο ιός της ηπατίτιδας C, μεταδίδεται κυρίως μέσω επαφής με μολυσμένο αίμα.

•    Ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης, είναι μέσω των συρίγγων που έχουν σε κοινή χρήση οι χρήστες ναρκωτικών.

•    Τυχαίος τραυματισμός από μολυσμένη βελόνα, στο υγειονομικό προσωπικό(το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 0% έως 10%,με μέση τιμή 1,8%).

•    Πριν το 1992,μερικά άτομα είχαν μολυνθεί με HCV, μετά από λήψη αίματος ή προϊόντων αίματος. Μετά το 1992,είναι εξαιρετικά απίθανο να μεταδοθεί HCV, αφού πλέον όλη η ποσότητα αίματος ελέγχεται για HCV.

•    Η λοίμωξη από HCV, μπορεί να περάσει από την μητέρα στο αγέννητο βρέφος της. Το ποσοστό της λοίμωξης, φθάνει το 4%.

•    Ένας μικρός αριθμός περιπτώσεων, μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Ο κίνδυνος μετάδοσης του HCV από ένα μολυσμένο άτομο, προς τον μη μολυσμένο σεξουαλικό σύντροφο, χωρίς την χρήση προφυλακτικού, σε όλη τη διάρκεια της ζωής, υπολογίζεται ότι κυμαίνεται μεταξύ 1% και 4%.

•    Τέλος, έχουν αναφερθεί περιστατικά μετάδοσης του ιού, όταν χρησιμοποιούνται εργαλεία που είχαν μολυσμένο αίμα, χωρίς να προηγηθεί αποστείρωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ηπατίτιδας C;

Περίπου το 75% των ατόμων, δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα. Το υπόλοιπο 25%,μπορεί να παραπονείται για εξάντληση, έλλειψη της όρεξης, μυϊκούς πόνους και πυρετό. Στα πρώτα στάδια, σπανίως εμφανίζεται ίκτερος

Με την πάροδο του χρόνου, εμφανίζονται τα συμπτώματα της βλάβης του ήπατος, με τελική κατάληξη την κίρρωση.

alt

Καθώς εξελίσσεται η κίρρωση, τα συμπτώματα αυξάνονται και μπορεί να περιλαμβάνουν:

•    Αδυναμία

•    Απώλεια της όρεξης

•    Απώλεια βάρους

•    Στους άνδρες, διόγκωση των μαστών

•    Εξάνθημα στις παλάμες

•    Διαταραχές της πήξης του αίματος

•    Εμφάνιση στο δέρμα μικροσκοπικών αγγείων, που ομοιάζουν με αράχνες.

Σε ποια άλλα συστήματα του οργανισμού προκαλεί βλάβες η ηπατίτιδα C;

Στους ασθενείς με προχωρημένη κίρρωση, αρχίζουν να εμφανίζονται συμπτώματα εγκεφαλοπάθειας, με διανοητική σύγχυση και κώμα. Επίσης, εμφανίζονται όλα τα συμπτώματα της πυλαίας υπέρτασης, τα οποία είχαν περιγραφεί στο άρθρο περί ηπατίτιδας Β.

Εκτός του ήπατος όμως, ο HCV, μπορεί να προκαλέσει από το σώμα την παραγωγή ασυνήθιστων αντισωμάτων, που ονομάζονται “κρυοσφαιρίνες”. Τα αντισώματα αυτά, προκαλούν φλεγμονή των αρτηριών, πόνους στις αρθρώσεις και μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση του συνδρόμου Raynaud (Ρεϊνό),το οποίο χαρακτηρίζεται από αλλαγή του χρώματος των δακτύλων των άνω και των κάτω άκρων (λευκά, μετά μωβ και τέλος κόκκινα) και πονούν πολύ σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Τέλος, ο διαβήτης είναι τρείς φορές συχνότερος στα άτομα που πάσχουν από ηπατίτιδα C, ενώ ο HCV, σχετίζεται και με την εμφάνιση ενός καρκίνου του λεμφικού συστήματος, που ονομάζεται λέμφωμα των Β-κυττάρων.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

  • Μοιραστείτε: