Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Τι είναι το οζώδες ερύθημα;
Τι είναι το οζώδες ερύθημα;

Τι είναι το οζώδες ερύθημα;

  • May 29, 2014
  • 0 Likes
  • 41 Views
  • 0 Comments

altΤο οζώδες ερύθημα, είναι ένας τύπος δερματικής φλεγμονής, που εντοπίζεται σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του λιπώδους στρώματος του δέρματος. Το οζώδες ερύθημα, έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία επώδυνων, ευαίσθητων διογκώσεων (οζιδίων), με ερυθρωπό χρώμα, που εντοπίζονται συχνότερα στην πρόσθια επιφάνεια των κάτω άκρων, κάτω από τα γόνατα.

Τα ευαίσθητα αυτά οζίδια, ποικίλουν σε μέγεθος, από ένα μέχρι πέντε εκατοστά. Ο σχηματισμός αυτών των οζιδίων, οφείλεται σε ένα ειδικό τύπο φλεγμονής του λιπώδους στρώματος του δέρματος.

Το οζώδες ερύθημα, μπορεί να περιορισθεί και να εξαφανισθεί μόνο του, μέσα σε χρονικό διάστημα 3 έως 6 εβδομάδων. Μετά την αποδρομή του, μπορεί να παραμείνει παροδικά μια εικόνα ελαφράς κάκωσης του δέρματος ή να παραμείνει μία χρόνια ουλή στο δέρμα της περιοχής, εκεί όπου υπήρξε η βλάβη του στρώματος λίπους.

Ποιες είναι οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν το οζώδες ερύθημα;

Το οζώδες ερύθημα μπορεί να εμφανισθεί σαν μία μεμονωμένη κατάσταση ή σε συνδυασμό με άλλες καταστάσεις. Καταστάσεις που σχετίζονται με την εμφάνιση του οζώδες ερυθήματος, περιλαμβάνουν την χρήση διαφόρων φαρμάκων (όπως τα φάρμακα της σειράς της σουλφοναμίδης, τα αντισυλληπτικά και τα οιστρογόνα), διάφορες στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις, η νόσος από γρατζούνισμα γάτας (cat scratch disease), η λοιμώδης μονοπυρήνωση, η σαρκοείδωση, η νόσος των Αδαμαντιάδη – Behcet, η φλεγμονώδης νόσος του παχέος εντέρου (νόσος του Crohn και ελκώδης κολίτιδα), καθώς και η φυσιολογική εγκυμοσύνη.

alt

Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα του οζώδους ερυθήματος;

Όπως προαναφέρθηκε, τα χαρακτηριστικά σημεία και συμπτώματα του οζώδους ερυθήματος, περιλαμβάνουν τα χαρακτηριστικά οζίδια, που απαντώνται συχνότερα κάτω από τα γόνατα και τα οποία συνήθως, εξαφανίζονται μόνα τους, αφήνοντας μία εικόνα ελαφράς κάκωσης ή ουλής. Μερικές φορές, τα οζίδια αυτά μπορεί να εμφανισθούν και σε άλλες περιοχές. Αυτό μπορεί να συνεχισθεί επί εβδομάδες ή μήνες και στη συνέχεια να εξαφανισθούν. Υπάρχει όμως και η περίπτωση, το χρόνιο ερύθημα να διαρκέσει και επί χρόνια. Αυτή η μορφή του χρόνιου οζώδες ερυθήματος, με διαλείπουσες υποτροπές, μπορεί να συμβεί με την παρουσία ή την απουσία άλλης υποκείμενης νόσου.

Με ποιες άλλες καταστάσεις ή νόσους μπορεί να προκληθεί σύγχυση με το οζώδες ερύθημα;

Τα οζίδια του οζώδους ερυθήματος, μπορεί λανθασμένα να θεωρηθούν ότι είναι τσιμπήματα εντόμων. Μερικές φορές, η φλεγμονή του οζώδους ερυθήματος είναι πιο εξαπλωμένη και μπορεί να μιμηθεί εκτεταμένη φλεγμονή του δέρματος, όπως είναι η κυτταρίτιδα ή το ερυσίπελας.

Ποια είναι η θεραπεία για το οζώδες ερύθημα;

Αρχικά πρέπει να αντιμετωπισθεί η υποκείμενη νόσος. Συγχρόνως όμως, θα πρέπει να εφαρμοσθεί η κατάλληλη θεραπεία για το οζώδες ερύθημα. Η θεραπεία για το οζώδες ερύθημα, περιλαμβάνει την χορήγηση κορτιζόνης και άλλων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Μερικές φορές, χρησιμοποιείται και η κολχικίνη για την μείωση της φλεγμονής και την πρόληψη των υποτροπών. Θα πρέπει να τονισθεί ότι μολονότι το οζώδες ερύθημα είναι ενοχλητικό και συχνά επώδυνο, δεν αποτελεί κίνδυνο για τα εσωτερικά όργανα και η μακροπρόθεσμη προοπτική του, είναι γενικά πολύ καλή.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

  • Μοιραστείτε: