Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Τι είναι το σύνδρομο των ξηρών ματιών;
Τι είναι το σύνδρομο των ξηρών ματιών;

Τι είναι το σύνδρομο των ξηρών ματιών;

  • July 30, 2014
  • 0 Likes
  • 27 Views
  • 0 Comments

altΤο σύνδρομο των ξηρών ματιών, το οποίο ονομάζεται επίσης και ξηρά κερατοεπιπεφυκίτιδα, είναι μία συχνή διαταραχή, που αφορά το λεπτό στρώμα δακρύων που καλύπτει την επιφάνεια των οφθαλμών. Προσβάλλει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, ιδιαίτερα εκείνους που είναι μεγαλύτεροι των 40 ετών.

Προσβάλλει άτομα κάθε φυλής και είναι συχνότερο στις γυναίκες.

Ποια είναι η αιτία που προκαλεί το σύνδρομο των ξηρών ματιών;

Το σύνδρομο των ξηρών ματιών προκαλείται από μειωμένη παραγωγή δακρύων, υπερβολική εξάτμιση των δακρύων, ή από ανωμαλίες στην παραγωγή της βλέννης ή των λιπιδίων που, υπό φυσιολογικές συνθήκες  ανευρίσκονται στο στρώμα δακρύων. Η μειωμένη παραγωγή δακρύων από τους δακρυϊκούς αδένες, μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μεγάλης ηλικίας, ορμονικών αλλαγών, ή διάφορων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως είναι το πρωτοπαθές σύνδρομο Sjögren, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ή ο λύκος. Η απώλεια του υδαρούς στρώματος των δακρύων, συνήθως είναι αποτέλεσμα ανεπαρκούς επικάλυψης με στρώμα λιπιδίων.

Μερικά φάρμακα, όπως τα αντιισταμινικά, τα αντικαταθλιπτικά, οι βήτα αποκλειστές και τα από του στόματος λαμβανόμενα αντισυλληπτικά, μπορεί να μειώσουν την παραγωγή δακρύων.

Εάν μειωθεί το άνοιγμα και το κλείσιμο  των ματιών ή εάν τα βλέφαρα δεν μπορούν να κλείσουν, τότε τα μάτια μπορεί να εμφανίσουν ξηρότητα, αφού εξατμίζεται το δάκρυ. Κατά το διάβασμα, την παρακολούθηση της τηλεόρασης, ή κατά  την διάρκεια μιας εργασίας που απαιτεί έντονη προσοχή, ένα άτομο μπορεί να μην ανοιγοκλείνει συχνά τα μάτια του. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την ταχεία εξάτμιση των δακρύων. Μερικές καταστάσεις, όπως το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή η πάρεσις του προσωπικού νεύρου, καθιστούν δύσκολο το κλείσιμο των ματιών, με αποτέλεσμα την ξηροφθαλμία λόγω της εξάτμισης των δακρύων.

alt

Μπορεί να συμβεί ανώμαλη παραγωγή της χημικής ουσίας βλεννίνης (mucin), η οποία είναι μία γλυκοπρωτεΐνη και συστατικό του βλεννογόνου, από τον επιπεφυκότα. Αυτό μπορεί να προέλθει από χημικά εγκαύματα στον οφθαλμό (με αλκαλικές χημικές ουσίες), ή από διάφορες αυτοάνοσες ασθένειες, όπως το σύνδρομο Stevens- Johnson. Αυτή η ανώμαλη παραγωγή, οδηγεί σε μειωμένη εξάπλωση των δακρύων στην επιφάνεια του οφθαλμού. Η επιφάνεια του οφθαλμού, μπορεί να ξηρανθεί, ακόμη και να καταστραφεί, ακόμη κι αν υπάρχει υπερεπάρκεια της υδαρούς φάσεως των δακρύων.

Το ανεπαρκές στρώμα δακρύων είναι, είτε το αποτέλεσμα δυσλειτουργίας των ειδικών αδένων (αδένες του Meibomius), οι οποίοι παράγουν το λιπώδες στρώμα, είτε μιας μορφής ακμής του δέρματος(ροδόχρους ακμή), είτε μετά από λήψη από το στόμα του φαρμάκου ισοτρετινοΐνη. Εάν αυτοί οι αδένες που παράγουν τις λιπαρές ουσίες υποστούν κάποια βλάβη, ή εάν η παραγόμενη ελαιώδης ουσία, είναι πολύ παχύρευστη, τότε μπορεί να μην επαρκεί η ελαιώδης ουσία για να καλύψει την υδατώδη φάση των δακρύων, ώστε να αποτραπεί η εξάτμισή τους.

Επί πλέον, εάν υπάρχει κάποια λοίμωξη στα βλέφαρα ή στις βλεφαρίδες, τα βακτηρίδια μπορεί να διασπάσουν την ελαιώδη ουσία και έτσι να υπάρξει έλλειψή της. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη εξάτμιση και ξηροφθαλμία.
(συνεχίζεται).

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline