Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Τι είναι η αγοραφοβία;
Τι είναι η αγοραφοβία;

Τι είναι η αγοραφοβία;

  • June 26, 2014
  • 0 Likes
  • 17 Views
  • 0 Comments

altΜε τον όρο «αγοραφοβία», εννοούμε τον φόβο και την ανασφάλεια που αισθάνεται ένα άτομο όταν ευρίσκεται σε δημόσιο χώρο. Οι φοβίες, σε μεγάλο βαθμό, δεν αναφέρονται από τους πάσχοντες, ίσως επειδή οι πάσχοντες βρίσκουν τρόπους να αποφεύγουν τις καταστάσεις που τους προκαλούν ανασφάλεια και φόβο.

Το γεγονός ότι η αγοραφοβία συχνά εμφανίζεται σε συνδυασμό με διαταραχή πανικού, καθιστά ακόμη πιο δύσκολο να εξακριβωθεί το πόσο συχνά εμφανίζεται. Πάντως, οι ειδικοί ερευνητές υπολογίζουν την συχνότητά της στον πληθυσμό, από λιγότερο από 1%, μέχρι σχεδόν 7% και συμφωνούν ότι, σε μεγάλο βαθμό, παραμένει υποδιαγνωσμένη.

Τι προκαλεί την αγοραφοβία;

Υπάρχουν αρκετές θεωρίες σχετικά με τα αίτια της αγοραφοβίας. Αν και η αγοραφοβία προκαλείται από πολλούς παράγοντες, όπως συμβαίνει και με πολλές άλλες ψυχικές διαταραχές, έχει την τάση να τάση να εμφανίζεται κατά  οικογένειες και για μερικά άτομα, μπορεί να υπάρχει ξεκάθαρα κάποιος κληρονομικός παράγοντας που συμβάλλει στην εμφάνισή της.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αγοραφοβίας;

Στα συμπτώματα της αγοραφοβίας, περιλαμβάνεται το άγχος που έχει κάποιο άτομο, ότι θα εμφανίσει κρίση πανικού, όταν βρεθεί σε μία κατάσταση από την οποία είναι αδύνατον ή  δύσκολο  να διαφύγει. Παραδείγματα τέτοιων καταστάσεων, περιλαμβάνουν την χρήση των δημοσίων συγκοινωνιακών μέσων, το να ευρίσκεται σε ανοικτούς ή κλειστούς χώρους, να βρίσκεται μαζί με πλήθος ή μόνος έξω από το σπίτι. Οι κρίσεις πανικού που μπορεί να συνοδεύουν την αγοραφοβία, μπορεί να περιλαμβάνουν έντονο φόβο, ταχυκαρδία, από προσανατολισμό τόπου και χρόνου, ζάλη ή και διάρροια. Τα αγοραφοβικά άτομα, συχνά αρχίζουν να αποφεύγουν τις καταστάσεις που προκαλούν αυτές τις αντιδράσεις. Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ότι, οι καταστάσεις που αποφεύγουν τα άτομα με αγοραφοβία, μοιάζουν πολύ με τις καταστάσεις που επηρεάζουν τα άτομα που πάσχουν από διαταραχές της ισορροπίας. Το γεγονός αυτό, έχει οδηγήσει μερικούς ερευνητές να θεωρούν ότι, μερικές μορφές αγοραφοβίας σχετίζονται με διαταραχές της αίθουσας(μηχανισμός ισορροπίας εντός του ωτός).

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της αγοραφοβίας;

Η αγοραφοβία έχει την τάση να αρχίζει κατά την εφηβεία ή την αρχή της ενηλικίωσης. Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αγοραφοβίας, εμφανίζουν μεσήλικα άτομα, χαμηλού εισοδήματος, μοναχικά, διαζευγμένα. Εάν υπάρχει ιστορικό κρίσεων πανικού, αυτό αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση και αγοραφοβίας, όπως βεβαίως ισχύει και το αντίθετο. Άλλες επίσης διαταραχές άγχους που έχουν την τάση να συνυπάρχουν με την αγοραφοβία. Ακόμη και η χρήση του αλκοόλ, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό, παροδικό άγχος.

alt

Πότε θα πρέπει να ζητηθεί οπωσδήποτε ιατρική βοήθεια, λόγω αγοραφοβίας;

Όταν τα σημεία και τα συμπτώματα του έντονου άγχους δεν διαλύονται εύκολα, γρήγορα και απόλυτα.

Για παράδειγμα:

•    Όταν τα συμπτώματα είναι τόσο σοβαρά, ώστε να απαιτείται φαρμακευτική αγωγή.
•    Όταν τα συμπτώματα παρεμβαίνουν στην προσωπική, κοινωνική ή επαγγελματική ζωή του ατόμου.
•    Όταν το άτομο εμφανίζει πόνο στο στήθος, δύσπνοια, κεφαλαλγία, αίσθημα παλμών, ζάλη, κρίσεις λιποθυμίας ή ανεξήγητη αδυναμία και εξάντληση.
•    Όταν  το άτομο βρίσκεται σε κατάθλιψη και έχει τάση για αυτοκτονία ή και για εγκληματικές πράξεις.

Ποια είναι η θεραπευτική αγωγή της αγοραφοβίας;

Εκτός από τα πολυάριθμα και αποτελεσματικά ειδικά φάρμακα, υπάρχουν και ειδικές ψυχοθεραπείες, με πολύ καλά αποτελέσματα. Μία τέτοια ειδική μορφή ψυχοθεραπείας, η οποία εστιάζεται στην μείωση των αρνητικών σκέψεων και συμπεριφορών, που προκαλούν άγχος, είναι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, η οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ αποτελεσματική για την θεραπεία της αγοραφοβίας.

Ποιές μπορεί να είναι οι επιπλοκές της αγοραφοβίας;

Η αγοραφοβία αυξάνει την πιθανότητα για αυξημένη χρήση αλκοόλ. Επίσης, έχει την τάση να εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που πάσχουν από διάφορες παθολογικές καταστάσεις, όπως σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και άσθμα. Εάν η αγοραφοβία παραμείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να επηρεάσει σοβαρά την ζωή του ασθενούς.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

  • Μοιραστείτε: