Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Τι είναι η οπτική θεραπεία, ή οπτική εκπαίδευση;
Τι είναι η οπτική θεραπεία, ή οπτική εκπαίδευση;

Τι είναι η οπτική θεραπεία, ή οπτική εκπαίδευση;

  • July 9, 2014
  • 0 Likes
  • 10 Views
  • 0 Comments

altΚατά τα τελευταία χρόνια, έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται από τούς ειδικά εκπαιδευμένους οπτομέτρες, ειδικά προγράμματα, τα οποία αποσκοπούν στην βελτίωση οπτικών λειτουργιών, οι οποίες δεν λειτουργούν απολύτως φυσιολογικά.

Η απόφαση για την εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος, λαμβάνεται μετά από πλήρη έλεγχο της οπτικής λειτουργία, το δε ειδικά σχεδιασμένο για τον συγκεκριμένο ασθενή, πρόγραμμα, βασίζεται στα αποτελέσματα των ειδικών εξετάσεων, των αναγκών του ασθενούς και βεβαίως, στα σημεία και συμπτώματα που εμφανίζει.

Τα ειδικά προγράμματα, απαρτίζονται από ασκήσεις των οφθαλμών, καθώς και από την χρήση ειδικών βοηθητικών οργάνων, φακών, πρισμάτων, φίλτρων καθώς και προγραμμάτων υπολογιστών.

Ποιες είναι οι συχνότερες καταστάσεις που μπορούν να ωφεληθούν με την οπτική θεραπεία;

Οι συχνότερες καταστάσεις που μπορεί να ωφεληθούν από την εφαρμογή της οπτικής θεραπείας, είναι η αμβλυωπία («τεμπέλικο μάτι»), διάφορες δυσλειτουργίες της διόφθαλμης όρασης, μερικοί τύποι στραβισμού, οπτικής αντίληψης, συντονισμού κίνησης-όρασης, διπλωπίας, καθώς και της διαδικασίας της ανάγνωσης.

alt

Τι είναι η ανεπάρκεια σύγκλισης;

Η ανεπάρκεια σύγκλισης, αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα της διόφθαλμης όρασης, που χαρακτηρίζεται από ασθενωπία, δηλαδή κόπωση των οφθαλμών και δυσφορία. Η κατάσταση αυτή, μπορεί να επιδεινωθεί με την εργασία σε κοντινή απόσταση και πολλοί πιστεύουν ότι συμβάλλει στην δυσκολία ανάγνωσης. Από κλινικές μελέτες, οι οποίες εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της οπτικής θεραπείας, στην αδυναμία σύγκλισης, απεδείχθη ότι, η εφαρμογή κατ’ οίκον, ειδικών ορθοοπτικών ασκήσεων με την βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, σε συνδυασμό με ανά εβδομάδα εφαρμογής της οπτικής θεραπείας στο γραφείο του ειδικού οπτομέτρη, ήταν αποτελεσματικότερη από άλλες, παλαιότερες, τεχνικές.

Ποιες άλλες εφαρμογές μπορεί να έχει η οπτική θεραπεία;

Η οπτική θεραπεία, σε συνεργασία με άλλες θεραπευτικές τεχνικές, όπως είναι η φυσιοθεραπεία, η ειδική αγωγή, η λογοθεραπεία κλπ., μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της λειτουργικότητας ασθενών οι οποίοι πάσχουν από διάφορες παθήσεις του νευρικού συστήματος. Βεβαίως και στις περιπτώσεις αυτές, η εφαρμογή, ο έλεγχος και η αξιολόγηση γίνεται πάντοτε σε συνεργασία με τον ειδικό οφθαλμίατρο ή νευρολόγο.

alt

Τέλος, υπάρχουν και ειδικές εφαρμογές της οπτικής θεραπείας, οι οποίες αφορούν ειδικές δραστηριότητες, όπως είναι η προπονητική, για εφαρμογές στον αθλητισμό, κλπ.

Τι είναι η συμπεριφορική οπτική θεραπεία;

Η συμπεριφορική οπτική θεραπεία, αποσκοπεί στην αντιμετώπιση προβλημάτων που περιλαμβάνουν τις δυσκολίες στην αυτοσυγκέντρωση και την προσήλωση της προσοχής. Τα προβλήματα αυτά εκδηλώνονται με την αδυναμία να παραμείνει εστιασμένη η προσοχή για κάποιο διάστημα ή να τροποποιείται η εστίαση της προσοχής, από το ένα σημείο, σε κάποιο άλλο. Μερικοί ερευνητές λέγουν ότι, τα προβλήματα αυτά, επηρεάζουν την ικανότητα ανάγνωσης και ότι η βελτίωσή τους, μπορεί να βελτιώσει την ανάγνωση. Στα πλαίσια της συμπεριφορικής οπτικής θεραπείας, περιλαμβάνεται η οπτική άσκηση/θεραπεία για την περιφερική όραση, την αντίληψη των χρωμάτων, τον αδρό και τον λεπτό οπτικο-κινητικό συντονισμό, καθώς και την οπτική αντίληψη.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline