Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Τι προκαλεί την αλλεργία στα μάτια μας;
Τι προκαλεί την αλλεργία στα μάτια μας;

Τι προκαλεί την αλλεργία στα μάτια μας;

  • July 28, 2014
  • 0 Likes
  • 21 Views
  • 0 Comments

altΟι αλλεργίες των οφθαλμών, συνδέονται στενά με άλλες αλλεργικές καταστάσεις, ιδιαίτερα με την αλλεργική ρινίτιδα και το ατοπικό έκζεμα (αλλεργική δερματίτιδα).Τα αίτια που προκαλούν τις οφθαλμικές αλλεργίες, είναι παρόμοια  με εκείνα που προκαλούν το αλλεργικό άσθμα και την αλλεργική ρινίτιδα.

Στην πρόκληση της οφθαλμικής αλλεργίας, σημαντικό ρόλο παίζουν διάφορα φάρμακα και καλλυντικά.

Ποια σημεία του οφθαλμού προσβάλλονται συνήθως από αλλεργίες;

Οι οφθαλμικές αλλεργίες, προσβάλλουν κυρίως τον επιπεφυκότα, ο οποίος είναι η διαφανής μεμβράνη βλεννογόνου, που καλύπτει την λευκή επιφάνεια του οφθαλμικού βολβού, καθώς και τις εσωτερικές πτυχές των βλεφάρων. Ο επιπεφυκότας αποτελεί έναν φραγμό, ο οποίος εκτίθεται άμεσα στο εξωτερικό περιβάλλον και κατά συνέπεια, σε πολλά αλλεργιογόνα (δηλαδή ουσίες που προκαλούν αλλεργία),τα οποία μεταφέρονται με τον αέρα. Είναι πλούσιος σε αιμοφόρα αγγεία και περιέχει περισσότερα ιστιοκύτταρα (ή μαστοκύτταρα) ακόμη κι από τους πνεύμονες, τα οποία περιέχουν ισταμίνη, η οποία είναι μία χημική ουσία που συμβάλλει στην εκδήλωση των αλλεργικών αντιδράσεων.

Στην ανοσολογική άμυνα των οφθαλμών, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και τα δάκρυα, τα οποία παράγονται από τους δακρυικούς αδένες, που ευρίσκονται στο άνω και έξω μέρος των οφθαλμών. Τα δάκρυα διατηρούν υγρούς τους οφθαλμούς, ώστε να μη ξηραίνονται και απομακρύνουν άμεσα ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό. Τα δάκρυα όμως περιέχουν και ανοσοσφαιρίνες (δηλαδή αντισώματα),λεμφοκύτταρα (δηλαδή, εξειδικευμένα λευκά αιμοσφαίρια), καθώς και διάφορα ένζυμα, που όλα συμβάλλουν στη ισχυρή αμυντική προστασία των οφθαλμών. Ο κερατοειδής χιτώνας, δεν έχει καθόλου αιμοφόρα αγγεία και εμφανίζει ελάχιστη ανοσολογική αντίδραση.

Γιατί οι οφθαλμοί αποτελούν εύκολο στόχο για εκδήλωση αλλεργίας;

Ο επιφεφυκότας είναι άμεσα εκτεθειμένος στο περιβάλλον, με αποτέλεσμα την εύκολη και άμεση προσβολή του από τα αλλεργιογόνα.

Ποια είναι τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της οφθαλμικής αλλεργίας;

Υπολογίζεται ότι, ποσοστό 20% των κατοίκων του Δυτικού Κόσμου, εμφανίζει συμπτώματα αλλεργίας, γενικώς. Απ’ αυτούς, το ήμισυ περίπου εμφανίζει οφθαλμική αλλεργία. Περισσότερο ευάλωτα είναι τα άτομα που έχουν ιστορικό αλλεργικής ρινίτιδας και ατοπικής δερματίτιδας, καθώς και εκείνα που έχουν βεβαρυμμένο ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως πριν από την ηλικία των 30 ετών.

Ποιος είναι ο μηχανισμός εκδήλωσης της αλλεργικής αντίδρασης;

Ο μηχανισμός εμφάνισης των συμπτωμάτων της αλλεργίας, αρχίζει με την δράση των αλλεργιογόνων(αντιγόνα),τα οποία προκαλούν την παραγωγή των αντισωμάτων IgE της αλλεργίας. Τα αντισώματα αυτά, επικάθονται στα ιστιοκύτταρα (ή μαστοκύτταρα) που υπάρχουν στον επιπεφυκότα και μέχρι στιγμής, δεν έχει εμφανισθεί κανένα σύμπτωμα. Αυτή είναι η φάση της ευαισθητοποίησης. Όταν όμως το ήδη ευαισθητοποιημένο άτομο έλθει εκ νέου σε επαφή με το ίδιο αλλεργιογόνο, τότε τα ιστιοκύτταρα (ή μαστοκύτταρα),ωθούνται προς την παραγωγή ισταμίνης και πολλών άλλων ουσιών, που προκαλούν τα συμπτώματα της αλλεργίας.

alt

Ποια είναι τα συμπτώματα της οφθαλμικής αλλεργίας;

Τα τυπικά συμπτώματα της οφθαλμικής αλλεργίας, περιλαμβάνουν την έντονη φλεγμονή του επιπεφυκότα, η οποία προκαλείται από την αντίδραση προς τα αλλεργιογόνα. Η φλεγμονή αυτή, προκαλεί διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων του επιπεφυκότα, με αποτέλεσμα την ερυθρότητα («κοκκίνισμα» των ματιών). Συγχρόνως υπάρχει δακρύρροια, έντονος κνησμός και αίσθημα καψίματος στα μάτια. Τα βλέφαρα διογκώνονται και καμιά φορά φθάνουν στο σημείο να κλείσουν τελείως. Μπορεί επίσης να υπάρχει και φωτοφοβία, λόγω του έντονου ερεθισμού.

Ποιες είναι οι πλέον συνηθισμένες μορφές οφθαλμικής αλλεργίας;

Όπως προαναφέρθηκε, η πλέον συνήθης μορφή οφθαλμικής αλλεργίας, είναι η αλλεργική επιπεφυκίτιδα, η οποία ονομάζεται επίσης και αλλεργική ρινο-επιπεφυκίτιδα. Συνήθως έχει εποχιακή εμφάνιση και η κύρια αιτία είναι η γύρη. Υπάρχουν όμως και πολλά οικιακά αλλεργιογόνα, όπως τα ακάρεα της σκόνης, η μούχλα αλλά και το τρίχωμα από τα οικιακά ζώα, τα οποία μπορεί να προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις, όλο το χρόνο.

Μία άλλη μορφή, είναι η ατοπική κερατο-επιπεφυκίτις, η οποία προκαλεί σοβαρά προβλήματα στα μάτια. Προκαλείται φλεγμονή και στον κερατοειδή, έντονος κνησμός και ερυθρότητα στα βλέφαρα. Μπορεί να εμφανισθούν μέχρι και κρούστες. Εάν δεν τεθεί υπό θεραπεία, μπορεί να προκληθούν μόνιμες ουλές στον κερατοειδή. Οι άνδρες προσβάλλονται τρείς φορές περισσότερο από τις γυναίκες. Η ατοπική κερατο-επιπεφυκίτις, μπορεί να οδηγήσει σε καταρράκτη, σε ποσοστό 10%.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

  • Μοιραστείτε: