Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Τι είναι και πως προκαλείται η κακοήθης αναιμία;
Τι είναι και πως προκαλείται η κακοήθης αναιμία;

Τι είναι και πως προκαλείται η κακοήθης αναιμία;

  • May 7, 2014
  • 0 Likes
  • 66 Views
  • 0 Comments

altΗ κακοήθης αναιμία, ή αλλιώς η αναιμία του Biermer (Μπίρμερ) είναι μια ασθένεια, κατά την οποία κυκλοφορούν στο αίμα μεγάλα, ανώριμα, εμπύρηνα κύτταρα, τα οποία ονομάζονται μεγαλοβλάστες και αποτελούν πρόδρομες μορφές των ερυθρών αιμοσφαιρίων, που όμως δεν λειτουργούν σαν ερυθρά αιμοσφαίρια.

Πως προκαλείται η κακοήθης αναιμία;

Η ασθένεια αυτή προκαλείται λόγω μειωμένης ικανότητας  πρόσληψης βιταμίνης Β-12 (η οποία είναι γνωστή και με το όνομα κοβαλαμίνη) από το γαστρεντερικό σύστημα. Η αδυναμία πρόσληψης της βιταμίνης Β-12,οφειλεται σε έλλειψη του ενδογενούς παράγοντα (ΙF), στο βλεννογόνο του γαστρεντερικού συστήματος. Η απώλεια των ειδικών κυττάρων (τοιχωματικών) του βλεννογόνου του στομάχου που παράγουν τον ενδογενή παράγοντα, μπορεί να οφείλεται και σε σοβαρή βλάβη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο όρος «κακοήθης», είχε τεθεί από παλαιότερα, τότε που δεν ήταν ακόμη γνωστό, ότι η βιταμίνη Β-12 θα μπορούσε να θεραπεύσει αυτή την αναιμία και οι περισσότεροι  άρρωστοι έχαναν την ζωή τους.

Οι άνθρωποι παίρνουν την βιταμίνη Β-12 από τα ζωικά προϊόντα. Τόσο το κρέας, όσο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά, αποτελούν πηγές της βιταμίνης Β-12.Το σώμα έχει την ικανότητα να εναποθηκεύει την βιταμίνη Β-12, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, μία μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης Β-12,θα πρέπει να διαρκέσει επί χρόνια πριν παρατηρηθεί πραγματική ανεπάρκεια της βιταμίνης Β-12. Λόγω αυτού του γεγονότος, τα συμπτώματα της κακοήθους αναιμίας, συνήθως δεν εμφανίζονται παρά μόνον μετά από αρκετά χρόνια. Αν και η κακοήθης αναιμία εντοπίζεται κυρίως σε ενήλικες, ηλικίας γύρω από τα 60, έχει περιγραφεί και ένας σπάνιος συγγενής (εκ γενετής) τύπος κακοήθης αναιμίας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κακοήθης αναιμίας;

Τα συμπτώματα, τα οποία οφείλονται στη μειωμένη ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο, μπορεί να περιλαμβάνουν αίσθημα κόπωσης και δύσπνοια, μουδιάσματα και «μυρμηγκιάσματα» στα χέρια και τα πόδια και γλώσσα λεία, με έντονο κόκκινο χρώμα. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β-12,έχει επίδραση στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και τα συμπτώματα που οφείλονται στην βλάβη του νευρικού συστήματος, μπορεί να είναι εμφανή, ακόμη και πριν από την διάγνωση της κακοήθης αναιμίας.

alt

Ποια τα δημογραφικά στοιχεία της κακοήθης αναιμίας;

Η κακοήθης αναιμία, είναι συχνότερη σε άτομα της λευκής φυλής, με καταγωγή κυρίως τη Βόρεια Ευρώπη. Η κακοήθης αναιμία, ονομάζεται επίσης αναιμία του Biermer ή αναιμία του Addison.

Ποιες μπορεί να είναι οι επιπλοκές της κακοήθης αναιμίας;

Η κακοήθης αναιμία αν παραμείνει χωρίς θεραπεία επί μακρό χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στα νεύρα, αλλά και σε άλλα όργανα. Επίσης, αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου.

Ποια είναι η θεραπεία της κακοήθης αναιμίας;

Η κακοήθης αναιμία, είναι εύκολο να θεραπευθεί με την χορήγηση βιταμίνης Β-12, καθώς και εφαρμογή σωστής διατροφής. Απαιτείται θεραπεία εφ’ όρου ζωής. Η διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε Βιταμίνη Β-12 και φυλλικό οξύ, μπορεί να προλάβει την ανεπάρκεια της βιταμίνης Β-12 που προκαλείται από την ανεπαρκή διατροφή.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline