Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα του ARDS;
Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα του ARDS;

Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα του ARDS;

  • April 30, 2014
  • 0 Likes
  • 61 Views
  • 0 Comments

Τα πρώτα σημεία και συμπτώματα του Συνδρόμου Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας (Acute Respiratory Distress Syndrome / ARDS), είναι το αίσθημα που δηλώνει ο ασθενής, ότι δεν έχει επαρκή αέρα στους πνεύμονές του, εμφανίζει γρήγορη αναπνοή (ταχύπνοια) και χαμηλό επίπεδο οξυγόνου στο αίμα.

   
Άλλα σημεία και συμπτώματα, εξαρτώνται από την αιτία του ARDS. Μπορεί να εμφανισθούν, πριν ακόμη αναπτυχθεί το ARDS. Για παράδειγμα, εάν το ARDS έχει ως αιτία την πνευμονία, μπορεί να υπάρχει βήχας και πυρετός, πριν από το αίσθημα μειωμένου αέρα στους πνεύμονες.
    
Καμιά φορά, τα άτομα που πάσχουν από ARDS, εμφανίζουν συμπτώματα όπως χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση),διανοητική σύγχυση και αίσθημα μεγάλης κόπωσης και εξάντλησης. Αυτά σημαίνουν, ότι τα όργανα του σώματος, όπως οι νεφροί και η καρδιά, δεν τροφοδοτούνται με αίμα πλούσιο σε οξυγόνο.

Πως γίνεται η διάγνωση του ARDS;

Η διάγνωση του συνδρόμου αυτού, γίνεται βάσει του ιστορικού της κλινικής εξέτασης και των διαφόρων παρακλινικών εξετάσεων. Από το ιστορικό, συνηθισμένο εύρημα είναι η καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να προκαλέσει την συγκέντρωση υγρού στους πνεύμονες. Μπορεί να υπάρχει επίσης συγκέντρωση υγρού και σε άλλα μέρη του σώματος, υπό μορφή οιδήματος, όπως είναι τα κάτω άκρα.
    
Ποιες μπορεί να είναι οι επιπλοκές του ARDS;

Οι συχνότερες επιπλοκές του ARDS, μπορεί να είναι οι ακόλουθες:

•    Λοιμώξεις: Η μακροχρόνια παραμονή εν κατακλίσει  στο νοσοκομείο, αυξάνει τον κίνδυνο πνευμονίας. Η χρήση αναπνευστήρα, αυξάνει επίσης τον κίνδυνο λοιμώξεων.

•    Πνευμοθώρακας: Είναι μια κατάσταση, κατά την οποία συγκεντρώνεται αέρας γύρω από τούς πνεύμονες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ο ένας ή και οι δύο πνεύμονες να συρρικνωθούν. Η κατάσταση αυτή, μπορεί να προκληθεί επίσης από λανθασμένους χειρισμούς του αναπνευστήρα.

•    Το ARDS μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλοίωση της υφής του πνεύμονα (σκλήρυνση), με αποτέλεσμα την δυσκολία στη διάταση του. Κι εδώ, ο αναπνευστήρας, μπορεί να συμβάλλει σ’ αυτή την κατάσταση.

•    Σχηματισμός θρόμβων: Η μακροχρόνια κατάκλιση, μπορεί προκαλέσει τον σχηματισμό θρόμβων στις εν τω βάθει φλέβες, οι οποίες, μέσω της ροής του αίματος, μπορεί να προκαλέσουν πνευμονική εμβολή.

Ζώντας με το ARDS

Μερικά άτομα, συνέρχονται τελείως μετά το ARDS. Άλλα όμως, συνεχίζουν να έχουν προβλήματα υγείας. Τα συνηθέστερα απ’ αυτά μπορεί να είναι:

•    Δύσπνοια: Πολλοί ασθενείς που πάσχουν από ARDS, μετά από επιτυχημένη θεραπεία και εντός 6 μηνών, εμφανίζουν σχεδόν φυσιολογική πνευμονική λειτουργία. Άλλοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο, ενώ κάποιοι άλλοι, εμφανίζουν αναπνευστικά προβλήματα στην υπόλοιπη ζωή τους.

•    Εξάντληση και μυϊκή αδυναμία

•    Κατάθλιψη

•    Προβλήματα μνήμης και καθαρής σκέψης: Ορισμένα φάρμακα καθώς και το χαμηλό επίπεδο οξυγόνου στο αίμα, μπορεί να προκαλέσουν αυτά τα προβλήματα.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline