Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Ποια είναι τα αίτια του ίκτερου στα νεογνά;
Ποια είναι τα αίτια του ίκτερου στα νεογνά;

Ποια είναι τα αίτια του ίκτερου στα νεογνά;

  • July 2, 2014
  • 0 Likes
  • 43 Views
  • 0 Comments

altΌπως είναι γνωστό, με τον όρο “ίκτερος“, εννοούμε την κίτρινη χροιά του δέρματος, των βλεννογόνων και του σκληρού χιτώνα του οφθαλμού (το λευκό τμήμα του ματιού). Ο ίκτερος δεν είναι μια ασθένεια, αλλά είναι ένα ορατό σημείο μιας υποκείμενης κατάστασης, η οποία προκαλεί αυξημένα επίπεδα της ουσίας χολερυθρίνης στο αίμα.

Τι είναι ο ίκτερος των νεογνών;

Ο νεογνικός ίκτερος, αποτελεί την συχνότερη κατάσταση, η οποία απαιτεί ιατρική αξιολόγηση, σε ένα νεογέννητο. Μολονότι αποτελεί συχνά ένα φυσιολογικό και παροδικό επακόλουθο του ανώριμου ήπατος του νεογέννητου, υπάρχει μια ποικιλία άλλων παθολογικών καταστάσεων, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό νεογνικό ίκτερο. Ο ίκτερος των νεογνών, πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά, καθώς εάν παραμείνουν επί μακρό χρονικό διάστημα, χωρίς θεραπευτική αγωγή ,τα εξαιρετικά υψηλά της χολερυθρίνης, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη(μία κατάσταση που ονομάζεται  kernicterus).

Τι προκαλεί τον ίκτερο στα νεογνά;

Η χολερυθίνη σχηματίζεται όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια (τα οποία στο νεογέννητο έχουν χρόνο ζωής 70-90 ημέρες, έναντι 120 ημερών στον ενήλικο) διαλύονται και υφίστανται φυσιολογικό μεταβολισμό στο ήπαρ και στη συνέχεια απεκκρίνονται στα ούρα και τα κόπρανα. Αυτός είναι ο φυσιολογικός ίκτερος των νεογνών, ο οποίος τελικά εξαφανίζεται εντός 1-2 εβδομάδων. Ο παθολογικός  ίκτερος των νεογνών, προκαλείται από την συσσώρευση της χολερυθρίνης στο αίμα, είτε λόγω αυξημένης παραγωγής χολερυθρίνης, είτε λόγω μειωμένης ικανότητας του ήπατος, να την μεταβολίσει και να την απεκκρίνει στα ούρα και τα κόπρανα.

alt

Ποια μπορεί να είναι τα αίτια του παθολογικού ίκτερου των νεογνών;

1.    Ασυμβατότητα ομάδων αίματος (ΑBO, Rh) μητέρας-εμβρύου: Αυτή η μορφή ίκτερου οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα χολερυθρίνης, λόγω διάσπασης (αιμόλυση) των ερυθρών αιμοσφαιρίων του βρέφους.

2.    Ίκτερος από το μητρικό γάλα: Αυτή η μορφή ικτέρου, συμβαίνει στα θηλάζοντα βρέφη και εμφανίζεται συχνά κατά το τέλος της πρώτης εβδομάδος της ζωής. Πιστεύεται ότι  οφείλεται στην παρουσία ορισμένων χημικών ουσιών στο γάλα. Συνήθως είναι μία αθώα κατάσταση, η οποία παρέρχεται αυτόματα και οι μητέρες δεν θα πρέπει να διακόψουν τον θηλασμό.

3.    Ίκτερος του θηλασμού: Αυτή η μορφή ίκτερου, συμβαίνει όταν το θηλάζον βρέφος ΔΕΝ λαμβάνει επαρκή ποσότητα γάλακτος. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε καθυστερημένη ή ανεπαρκή παραγωγή γάλακτος από την μητέρα, ή  σε κακό τρόπο λήψης του γάλακτος από το νεογνό. Η ανεπαρκής λήψη, έχει σαν αποτέλεσμα την αφυδάτωση του νεογνού, την κακή κινητικότητα του εντέρου του, με αποτέλεσμα μειωμένη απέκκριση χολερυθρίνης από τον οργανισμό.

4.    Κεφαλαιμάτωμα (συλλογή αίματος στο κρανίο): Λόγω κακώσεων που μπορεί να συμβούν κατά την διάρκεια του τοκετού, μπορεί να υπάρξει συλλογή αίματος στο κρανίο. Καθώς διασπάται αυτό το αίμα, μπορεί να αυξηθούν πολύ τα επίπεδα της χολερυθρίνης,με αποτέλεσμα ίκτερο.

5.    Ανωμαλίες ενζύμων των ερυθρών αιμοσφαιρίων: Κληρονομικές γονιδιακές ανωμαλίες, όπως είναι ή ανεπάρκεια της γλυκόζο-6-φωσφορικής αφυδρογονάσης (ανεπάρκεια G6PD), ή της κινάσης του πυροσταφυλικού οξέος, για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσουν σε αιμόλυση, με επακόλουθο, τα αυξημένα επίπεδα χολερυθρίνης.

6.    Ανωμαλίες της κυτταρικής μεμβράνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων: Διάφορες ανωμαλίες της μεμβράνης και του σχήματος των ερυθρών αιμοσφαιρίων (για παράδειγμα η σφαιροκύττωσις), μπορεί να οδηγήσουν σε αιμόλυση.

7.    Τέλος, άλλες αιτίες νεογνικού ίκτερου, μπορεί να είναι ή προωρότητα, ο μητρικός διαβήτης, η πολυκυτταραιμία, λοιμώξεις/σηψαιμία, ο υποθυρεοειδισμός, η ατρησία των χολαγγείων, η κυστική ίνωση, η ηπατίτιδα, η θαλασσαιμία, η γαλακτοζαιμία το σύνδρομο Crigler-Najjar και το σύνδρομο Gilbert.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline