Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Vagal Nerve Stimulation: Μέθοδος για την επαναφορά της συνείδησης μετά από κατάσταση ‘φυτοζωΐας’
Vagal Nerve Stimulation: Μέθοδος για την επαναφορά της συνείδησης μετά από κατάσταση ‘φυτοζωΐας’

Vagal Nerve Stimulation: Μέθοδος για την επαναφορά της συνείδησης μετά από κατάσταση ‘φυτοζωΐας’

  • September 28, 2017
  • 0 Likes
  • 17 Views
  • 0 Comments

Πριν από 15 χρόνια, ένας 20χρονος έπεσε θύμα αυτοκινητικού ατυχήματος, το οποίο στην ουσία ήταν δυστύχημα μιας και τον άφησε εγκεφαλικά ανενεργό για όλο αυτό το διάστημα.
    
Όχι σε κώμα. Τα μάτια του ήταν ανοιχτά, μπορούσε να αναπνεύσει και να κρατήσει τον παλμό του σε σταθερό ρυθμό, αλλά από κει και πέρα δεν υπήρχε κανένας έλεγχος. Μετά από 15 χρόνια οι γιατροί είχαν αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο επαναφοράς ορισμένων σημείων του εγκεφάλου, όπως η συνείδηση και τα μέρη της (υποσυνείδητο, συνειδητό). Ώσπου εφαρμόστηκε το VNS ή αλλιώς Vagal Nerve Stimulation.
    
Η Angela Sirigu, καθηγήτρια στο Institut des Sciences Cognitives Marc Jeannerod της Λυόν, εμφύτευσε στο στήθος του ασθενούς έναν πομπό νευρώνων, ο οποίος έστελνε κύματα ηλεκτρισμού στο λεγόμενο vagus nerve, ένα νεύρο που συνδέεται με περιοχές του εγκεφάλου που αφορούν σε λειτουργίες όπως η επαγρύπνηση, ο φόβος, η έκπληξη μπροστά στο απότομο και ξαφνικό, το σοκ.
    
Μετά από ένα μήνα εφαρμογής της VNS, ο ασθενής παρουσίασε τρομερή πρόοδο στην σύνδεση του με τον έξω κόσμο, αφού μπορούσε να μείνει ξύπνιος και να προσέχει την γιατρό που του διάβαζε βιβλίο. Κάτι που δεν συμβαίνει ποτέ σε τέτοιες περιπτώσεις, μιας και μιλάμε για μια κατάσταση όπου απουσιάζουν οι αντιδράσεις και τα συναισθήματα.
    
Η νέα κατάσταση του 35χρονου πλέον άντρα δίνει ελπίδα στην Sirigu για δυνατότητα επαναφοράς λειτουργιών του εγκεφάλου που μέχρι πρότινος θεωρούνταν δίχως επιστροφή.
    
Η μέθοδος VNS θα εφαρμοστεί πλέον και σε άλλες περιπτώσεις ασθενών γνωστικής λειτουργίας, αλλά το γεγονός ότι ο εν λόγω Γάλλος είναι από τις πιο ακραίες περιπτώσεις, δημιουργεί μεγάλη αισιοδοξία.
    
Πηγή: BBC.com
        
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline
            
            
            
            
            
          

  • Μοιραστείτε: