Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Η θεραπεία της νευρικής ανορεξίας
Η θεραπεία της νευρικής ανορεξίας

Η θεραπεία της νευρικής ανορεξίας

  • July 3, 2014
  • 0 Likes
  • 28 Views
  • 0 Comments

altΟ Σταύρος Καρπουχτσής MSc, Ψυχολόγος – Συστημικός Ψυχοθεραπευτής, Συμβουλευτική Ενηλίκων, Σχέσεων, Ζεύγους, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, ποιες είναι οι δημοφιλέστερες μορφές θεραπείας αναφορικά με τη αντιμετώπιση της νευρικής ανορεξίας.

•    Ατομική Ψυχοθεραπεία: Οι περισσότερες μορφές ψυχοθεραπείας δίνουν έμφαση στο χτίσιμο μιας καλής σχέσης ανάμεσα στον ασθενή και στον θεραπευτή. Η ψυχοθεραπεία εστιάζει στα τρέχοντα προβλήματα του ασθενή αλλά και σε πλευρές της προσωπικής του ιστορίας. Οι περισσότεροι θεραπευτές προσπαθούν να ενθαρρύνουν υγιείς διατροφικές συνήθειες, να ενισχύσουν την επανάκτηση βάρους και κάποιες συνεδρίες περιστρέφονται σχεδόν αποκλειστικά σε θέματα αυτοεικόνας και εικόνας σώματος. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, η θεραπεία εστιάζεται σε άλλα θέματα και ο θεραπευόμενος ενθαρρύνεται να διερευνήσει και να εκφράσει τα συναισθήματά του γύρω από μια ευρεία γκάμα θεμάτων όπως είναι η επιτυχία και η αποτυχία, τα σεξουαλικά ζητήματα και ο αυτοέλεγχος.

Αν κι έχουν αναφερθεί πάνω από 200 διαφορετικές μορφές ψυχοθεραπείας αναφέρουμε ενδεικτικά δυο από τις δημοφιλέστερες αναφορικά με τη θεραπεία της νευρικής ανορεξίας:

alt

•    Γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία: Πρόκειται για θεραπευτικά προγράμματα που περιλαμβάνουν  ημερολόγια σίτισης κι εκτενή εκπαίδευση σχετικά με θέματα διατροφής στα οποία υπογραμμίζονται οι κίνδυνοι του υποσιτισμού κι ενθαρρύνεται η συζήτηση για θέματα  υγείας και αντιλήψεων σε σχέση με το φαγητό. Πολλά γνωσιακά προγράμματα θεραπείας έχουν αναπτυχθεί με στόχο την αλλαγή των μη ρεαλιστικών αντιλήψεων των ασθενών σε θέματα εικόνας του σώματος και διατροφής. Συχνά οι διαταραχές διατροφής χαρακτηρίζονται από την απουσία ελέγχου στη σίτιση και η ανάπτυξη αυτοελέγχου είναι από τους βασικούς στόχους της γνωσιακής θεραπείας. Αντίθετα, όταν η απώλεια του βάρος είναι αποτέλεσμα υπερβολικού αυτοελέγχου, βαρύτητα δίνεται στην υιοθέτηση πιο ελαστικών σχημάτων ελέγχου της συμπεριφοράς.

alt

•    Συστημική θεραπεία οικογένειας: Οι συγγενείς καθώς και ο ευρύτερος κύκλος ανθρώπων που υποφέρουν  σπάνια μένουν απλοί θεατές της θεραπείας του. Οι πιο πολλοί εμπλέκονται ενεργά σε προσπάθειες να πείσουν, να εξαπατήσουν, να απειλήσουν ή και να ικετέψουν τον άνθρωπό τους να φάει. Κάποιες φορές αυτές οι απόπειρες μπορεί να φέρουν αποτέλεσμα αλλά συνήθως δυσκολεύουν την κατάσταση του ατόμου. Οι συστημικοί θεραπευτές βλέπουν την ανορεξία σαν μια κατάσταση που γεννιέται και συντηρείται από το σύστημα του ανθρώπου που θεωρείται ο «ασθενής». Υπογραμμίζουν την υπερπροστατευτικότητα, την υπερεμπλοκή και την αποφυγή της σύγκρουσης σαν χαρακτηριστικά των οικογενειών των ανορεξικών. Ταυτόχρονα στοχεύουν στην ίαση της τάσης υπερελέχγου που υπάρχει στα άτομα με ανορεξία και προσπαθούν να ρευστοποιήσουν τα σχήματα και τις συμπεριφορές που ενισχύουν και διατηρούν μέσα στην οικογένεια την ανορεξία.

Σταύρος Καρπουχτσής MSc
Ψυχολόγος – Συστημικός Ψυχοθεραπευτής
Συμβουλευτική Ενηλίκων – Σχέσεων – Ζεύγους

www.epilysi.com

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline