Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Νέα θεραπεία για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
Νέα θεραπεία για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Νέα θεραπεία για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

  • March 5, 2015
  • 0 Likes
  • 48 Views
  • 0 Comments

altΟ Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης, Χειρουργός Ορθοπαιδικός – Μικροχειρουργός Χεριού και Αντιπρόεδρος για το 2014 της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού – Άνω Άκρου, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, ποια είναι τα οφέλη της νέας αναίμακτης ενδοσκοπικής μεθόδου αντιμετώπισης του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.

Άριστα, αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα της νέας αναίμακτης ενδοσκοπικής μεθόδου αντιμετώπισης του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα -που πραγματοποιείται πλέον και στην Ελλάδα- σε σχέση με αυτά παλαιών χειρουργικών μεθόδων.

Τα αποτελέσματα της νέας ενδοσκοπικής μεθόδου, η οποία πραγματοποιείται μέσα από μια οπή μόλις 1-1,5 εκατοστών, είναι εξαιρετικά και προσφέρουν σημαντικά οφέλη για τον ασθενή.

Η ενδοσκοπική χειρουργική μέθοδος δεν αφήνει επώδυνες ουλές ή αντιαισθητικά σημάδια, ούτε δυσκαμψία (αγκύλωση). H ανάρρωση και η επούλωση είναι ταχύτατη (4 με 7 ημέρες), ενώ η επάνοδος στην εργασία γίνεται μέσα σε λίγες ημέρες (έως 2 εβδομάδες) όταν δεν πρόκειται για βαριά χειρωνακτική εργασία.

alt

Εικόνα 1. Ανατομία Καρπιαίου Σωλήνα

Σε χώρες του εξωτερικού το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, αντιμετωπίζεται με τη νέα μέθοδο σε ποσοστό 90%. Με την παλαιά μέθοδο (ανοιχτό χειρουργείο με μεγάλη τομή) αντιμετωπίζονται ελάχιστες πολύ βαριές περιπτώσεις με συγκεκριμένες επιπλοκές. Η νέα μέθοδος, πραγματοποιείται πλέον και στη χώρα μας, αλλά πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό. Πραγματοποιείται με τοπική ή γενική νάρκωση, διαρκεί περίπου 25 λεπτά και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του αυθημερόν.

alt

Εικόνα 2. Ενδοσκοπική Διάνοιξη

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, είναι η πλέον συχνή περιφερική πιεστική νευροπάθεια που ταλαιπωρεί εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο (1-5% του πληθυσμού). Έχει ιδιαίτερη «αδυναμία» στις μεσήλικες γυναίκες αφού τις χτυπά 5 με 6 φορές συχνότερα απ’ ότι τούς άνδρες.

Ταλαιπωρεί πολλές νοικοκυρές αλλά και εργαζόμενους χειρώνακτες κυρίως μετά από υπερβολική επιβάρυνση των χεριών στη διάρκεια της ημέρας. Το σύνδρομο εμφανίζεται συχνότερα, στις εγκύους, τους διαβητικούς, τους ρευματοπαθείς και τους νεφροπαθείς. Εκδηλώνεται με μουδιάσματα και υπαισθησία στα πρώτα 3 με 4 δάκτυλα-κυρίως τη νύκτα (πρώτες πρωινές ώρες).

Στα τελευταία στάδια με μυϊκή αδυναμία παλάμης και κυρίως ατροφίας των μυών της βάσης του αντίχειρα, ο ασθενής δεν μπορεί να πιάσει αντικείμενα.

alt

Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται αρχικά με κλινική εξέταση. Υπάρχουν κλινικές δοκιμασίες που βοηθούν στην επιβεβαίωση της διάγνωσης όπως η επίταση των συμπτωμάτων με το σπάσιμο των καρπών στις 90 μοίρες και η δοκιμασία σφιξίματος με περιχειρίδα. Επιβεβαιώνεται και εργαστηριακά με το ηλεκτρομυογράφημα για τον έλεγχο κινητικής και αισθητικής αγωγής, μια δοκιμασία που πραγματοποιείται σε νευροφυσιολογικό εργαστήριο.

Πως αντιμετωπίζουμε το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Η ριζική θεραπεία είναι η χειρουργική με τοπική ή γενική νάρκωση, καθώς η ακινητοποίηση με νάρθηκες, η ένεση τοπικά με κορτιζόνη και τα αντιφλεγμονώδη δεν προσφέρουν μόνιμη απαλλαγή.

Μέχρι πριν από 15 χρόνια το σύνδρομο αντιμετωπιζόταν με ανοιχτό χειρουργείο και μεγάλη παλαμιαία τομή 7-8 εκατοστών, ενώ η διατομή (κόψιμο) του συνδέσμου με νυστέρι. Αργότερα εμφανίσθηκε η ελάχιστα επεμβατική (mini-open) ανοικτή μέθοδος με μικρότερη τομή 3-5 εκατοστών και τελικά σήμερα επικρατεί στο δυτικό κόσμο η ενδοσκοπική διάνοιξη (τομή 1-1,5 εκατ.).

Η ανοικτή μέθοδος είναι η κλασική μέθοδος με τομή επιμήκη η οποία γίνεται στο μέσον της παλάμης και δη επί της μέσης χειρομαντικής γραμμής, δεν χρειάζεται ειδικά εργαλεία για να πραγματοποιηθεί και μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία. Έχει το μειονέκτημα ότι πρέπει να κοπούν όλα τα ανατομικά στρώματα της παλάμης από το δέρμα, υποδόριο, μύες μέχρι και τον πλαμιαίο σύνδεσμο, ενώ στην ενδοσκοπική μέθοδο κόβουμε μόνο τον σύνδεσμο.

Επίσης ο χρόνος αποκατάστασης του χεριού είναι περίπου τέσσερις εβδομάδες (στις δυο εβδομάδες κόβουμε τα ράμματα) ενώ στην ενδοσκοπική μέθοδο ο χρόνος ανάρρωσης είναι μιά-μιση εβδομάδα.

Οι περιπτώσεις που το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι παραμελημένο πλέον των πέντε χρόνων, με ατροφία μυών, περιστατικά με ρευματοειδή αρθρίτιδα ή νεφροπάθεια ή αμυλοείδωση όπου χρειάζεται να γίνει υμενεκτομή ή νευρόλυση δεν προσφέρονται πάντα για ενδοσκοπική διάνοιξη και κάποιες φορές είναι αναγκαία η ευρεία διάνοιξη με μεγάλη τομή.

Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης
Χειρουργός Ορθοπαιδικός – Μικροχειρουργός Χεριού
Αντιπρόεδρος για το 2014 της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού – Άνω Άκρου

www.microhand-ortho-spine.gr
www.ignatiadismicrohand.eu

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline