Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Αντιμετωπίστε φυσικά τους μυοσκελετικούς πόνους
Αντιμετωπίστε φυσικά τους μυοσκελετικούς πόνους

Αντιμετωπίστε φυσικά τους μυοσκελετικούς πόνους

  • April 1, 2014
  • 0 Likes
  • 17 Views
  • 0 Comments

altΟ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Φυσικοθεραπευτής, Body and Health – Διαγνωστικό Κέντρο, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους μυοσκελετικούς πόνους και τους πόνους περιόδου (δυσμηνόρροιας) χωρίς την χρήση φαρμάκων, με την τεχνολογία μικρορευμάτων.

Ολοένα αυξανόμενος όγκος ιατρικών αποδείξεων επιδεικνύει ότι το πέρασμα ηλεκτρικών ρευμάτων χαμηλής έντασης (μικρορεύματα) στην πάσχουσα περιοχή πόνου βοηθά στην ταχεία ανακούφιση των τραυματισμένων και αποδιοργανωμένων ιστών μυών και αρθρώσεων.

Από κλινικής πλευράς, η αντιμετώπιση σωματικών πόνων όπως στις περιπτώσεις οσφυαλγίας, ρευματισμών, αρθρίτιδας, τραυματικών κακώσεων, αλλά και άλλων μυοσκελετικών προβλημάτων με εφαρμογή μικρορευμάτων δεν προκαλεί καθόλου αίσθηση στον ασθενή. Τα μικρορεύματα είναι ασφαλή, χωρίς παρενέργειες και είναι ασυγκρίτως αποτελεσματικότερα στη διαχείριση του πόνου, σύμφωνα με τον καθηγητή Ορθοπεδικής Χειρουργικής του Κρατικού Ιατρικού Κέντρου της Νέας Υόρκης, Robert O. Becker.

Ο ως άνω ερευνητής αναφέρει επίσης ότι τα μικρορεύματα είναι βιολογικά πιο συμβατά από άλλες μορφές ρευμάτων ηλεκτροθεραπείας, διεισδύουν άμεσα στην περιοχή του πόνου, ενισχύοντας και επιταχύνοντας τους φυσικούς μηχανισμούς ίασης και ανάπλασης ιστών. Χαρακτηριστική αναφέρεται πως είναι η θετική επίδραση στην αύξηση της κυτταρικής διαπερατότητας και τοπικής διάθεσης της μονάδας ενέργειας ΑΤΡ, σύμφωνα και με άρθρο των ερευνητών ιατρών Dr Wallace και Cheng.

Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η πρωτεϊνική σύνθεση με αξιόλογη επιτάχυνση της ίασης τραυματισμένων θυλακοσυνδεσμικών στοιχείων κατά τον καθηγητή Carley (et al) σε μία πειστήρια μελέτη δημοσιευμένη στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Archives of Physical Medicine (Τόμος 66), όπου και αναφέρεται 150% έως 250% ενίσχυση και επιτάχυνση της ίασης τραυμάτων. Η συγκέντρωση ενέργειας ΑΤΡ αναφέρεται ότι αυξήθηκε από 300% έως 500% με ενεργοποίηση του μηχανισμού αντλίας νατρίου και επανεγκατάσταση του φυσιολογικού δυναμικού των κυτταρικών μεμβρανών (85mV).

alt

Η ταχεία αποκατάσταση της καλής κυτταρικής λειτουργίας της χημειοταξίας και της ομοιόστασης με εφαρμογή μικρορευμάτων αναφέρεται και σε μία μελέτη του 2001 δημοσιευμένη στο Journal of Clinical Rheumatology, όπου οι επιστήμονες Steven Balley, DC, Kenneth R., Morgareide, PhD και Robert Chipman, MS τονίζουν την σημασία των βιοηλεκτρικών αυτών ρευμάτων (μικρορευμάτων) στην ενίσχυση μηχανισμού ίασης και ανάπλασης τραυματισμένων και αποδιοργανωμένων ιστών. Τα υποαισθητηριακά αυτά ρεύματα, αποκρυπτογραφήθηκαν και εφαρμόζονται πλέον ικανοποιητικά. Σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες που έκανε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Bradley Memorial (Η.Π.Α.), τα μικρορεύματα συμβάλλουν αποτελεσματικά για να εμποδίσουν αφενός τη νευρολογική μετάδοση σημείων του πόνου, αφετέρου διεγείρουν και το φυσικό αναλγητικό μηχανισμό παραγωγής ενδορφίνης στην περιοχή του πόνου.

Ο καθηγητής ερευνητής Nordenstrm (πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Nobel) συμβαδίζει με τις θεωρίες του O. Becker και εισηγείται πως οι αλληλεπιδράσεις των μικρορευμάτων στον οργανισμό αποτελούν μια περιοριστική προσπάθεια περιγραφής των λειτουργιών των ανατομικών στοιχείων με όρους ηλεκτρομαγνητικών δυνάμεων αντί να τις περιορίζει σε χημικές αλληλεπιδράσεις.

alt

Μεγάλος όγκος πρόσθετων πληροφοριών για τη σύγχρονη ηλεκτρική διέγερση με μικρορεύματα συνοψίστηκε σε επιστημονικά άρθρα του Dr Robert Picker, MD που επισημαίνει τη σημασία αλλαγής της πολικότητας των κυτταρικών μεμβρανών καθιστώντας τις αγώγιμες. Επιπλέον σε περιεκτική επισκόπηση του ερευνητή Tomas W. Wing, Deg. ND, CA στο Chiropractic Economics σχολιάζεται πως ο νορβηγός ακτινολόγος Dr Nordenstrm δίνει μια νέα προσέγγιση στο τρόπο με τον οποίο η ίαση του σώματος ενισχύεται με τον ηλεκτρισμό.

Σημαντικό πειστήριο για την ταχεία ανάπλαση και ίαση των ιστών καθώς και την παυσίπονο δράση σε μυοσκελετικά προβλήματα με ηλεκτρική διέγερση μικρορευμάτων αποτελούν πειράματα ανάπλασης του ερευνητή Singinhim στο κρατικό πανεπιστήμιο Lomonosov στη Μόσχα, αλλά και η τεκμηριωμένη από τον Dr Wallace κλινική εξέταση 1531 ασθενών που βίωσαν μείωση του πόνου σε πλήθος μυοσκελετικών προβλημάτων από την πρώτη κιόλας θεραπεία με μικρορεύματα. Σε μια άλλη κλινική μελέτη του Paul Meyer MD (et al) χρησιμοποιήθηκε διέγερση με μικρορεύματα σε 40 ασθενείς με πόνους χαμηλά στην πλάτη και η παρακολούθηση έδειξε μείωση του πόνου κατά 75% σε συνολικά 16 θεραπείες με σταδιακή μείωση του πόνου από τις πρώτες κιόλας θεραπείες.

Το MCT patch (θεραπευτικό έμπλαστρο μπαταρίας μικρορευμάτων) παρέχει μια εντελώς νέα φυσική αντιμετώπιση πόνου μέσω δύο αυτοκόλλητων ηλεκτροδίων (εμπλάστρων) που καλωδιώνονται μεταξύ τους διακριτικά και δραστηριοποιούνται για τον έλεγχο του πόνου, τη χαλάρωση των μυών, την επιτάχυνση της επουλωτικής διαδικασίας φλεγμονών, καταγμάτων άτονων ελκών και κακώσεων τενοντοσυνδεσμικών στοιχείων.

Τα ρεύματα MCT είναι χίλιες φορές χαμηλότερης έντασης των γνωστών TENS και εφαρμόζονται ευρέως και αποτελεσματικά στην Αμερική, εγκεκριμένα από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων F.D.A.

Η θεραπευτική αγωγή με μικρορεύματα εφαρμόζεται όλο και περισσότερο στη χώρα μας από επαγγελματίες της υγείας με εκσυγχρονισμένη παιδεία για να ανακουφίσει από συμπτώματα οξείας φλεγμονής, εναλλακτικά των φαρμάκων και ειδικά σε παθήσεις όπου αντενδείκνυται η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Αυτή η μη-φαρμακευτική μέθοδος απευθύνεται στο μεγάλο φάσμα των δυσλειτουργιών μαλακών ιστών και συνεπώς προσαρμόζεται ιδεωδώς στην φυσιοθεραπεία, όπως υποστηρίζει η Drs McMakin σε συνέδρια ανά τον κόσμο, με πρόσφατη αναφορά στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Η.Π.Α. Υπάρχουν σχετικά οικονομικές συσκευές με ρεύματα που ολοένα και περισσότερο διεγείρουν φυσικά «ρεύματα τραύματος».

Η ερευνήτρια Drs Deborah L. Wieder χαρακτηριστικά τονίζει πως τα προφανώς εκπληκτικά αποτελέσματα της εφαρμογής μικρορευμάτων στη διαχείριση του πόνου είναι απλώς θέμα ενός διακόπτη που επιτρέπει να ξεκινήσει η θερμική ενέργεια. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών ρευματολόγος Γουλές Δ. (υποστηρικτής του τομέα της ηλεκτρικής ιατρικής), αναφέρει σε σχετικό του άρθρο με τίτλο «Μικρορεύματα» πως ένας από τους κύριους μηχανισμούς δράσης των ρευμάτων χαμηλής έντασης στους τραυματισμένους ή αποδιοργανωμένους ιστούς είναι η μίμηση του φυσιολογικού ηλεκτρικού πεδίου που δημιουργείται κατά τον τραυματισμό και την επούλωση.

Στο φως αυτών των πληροφοριών περί της μεθόδου θεραπείας με την εφαρμογή τεχνολογίας μικρορευμάτων, και δεδομένου ότι η φαρμακευτική διαχείριση ασθενών με πόνους περιόδου (δυσμηνόρροιας) έχει σχετικά μειωμένη επιτυχία και πολλές παρενέργειες, εκπονήθηκε μελέτη από τον καθηγητή Dr Mark Atkinson (Clinical Nutrition) και διαπιστώθηκε η δυνατότητα ωφελιμότητας από την εφαρμογή εμπλάστρων μικρορεύματος στη μείωση του πόνου και βελτίωση της ευημερίας σε αυτό το τμήμα του γυναικείου πληθυσμού.

Αποδείχτηκε και σε αυτές τις περιπτώσεις, πως η θεραπεία με μικρορεύματα MCT αντιπροσωπεύει την τελευταία και πιο καινοτόμο ιατρική πρόοδο στη διαχείριση του πόνου.

alt

Την αποτελεσματική επίδραση διαδερμικού ερεθισμού στην αντιμετώπιση πόνων δυσμηνόρροιας εισηγούνται στο ιατρικό περιοδικό The Clinical Journal of Pain (Κλινική Εφημερίδα του Πόνου) (1:75-83, Raven Press, New York) και ο καθηγητής Dr Jeffrey Mannheimer και η Drs Eileen C. Whalen.

Η εκσυγχρονισμένη παιδεία των επαγγελματιών υγείας και η εμπεριστατωμένη γνώση και δοκιμή αυτού του μη-κατακτητικού τύπου θεραπείας θα ενισχύσει και θα αναβαθμίσει το χώρο υπηρεσιών υγείας για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, με περιορισμό της λήψης φαρμάκων.

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης
Φυσικοθεραπευτής
Body and Health – Διαγνωστικό Κέντρο
www.massage-bodyandhealth.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline