Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Υπερβολικό λίπος και κίνδυνοι για την υγεία
Υπερβολικό λίπος και κίνδυνοι για την υγεία

Υπερβολικό λίπος και κίνδυνοι για την υγεία

  • July 12, 2013
  • 0 Likes
  • 44 Views
  • 0 Comments

altΤα άτομα με υπερβολικό λίπος στην περιοχή της κοιλίας, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για να υποστούν καρδιακή νόσο και καρκίνο, από τα άτομα, τα οποία έχουν τον ίδιο δείκτη σωματικής μάζας, αλλά μεταφέρουν το λίπος τους σε άλλες περιοχές του σώματος. Αυτό είναι το πόρισμα μιας μελέτης που δημοσιεύεται στο Ιατρικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology.

Ο κίνδυνος ασθένειας και θανάτου, που συνδέεται με το υπερβολικό βάρος του σώματος, μπορεί να ποικίλλει ανάμεσα σε άτομα με παρόμοιο δείκτη μάζας σώματος. Το έκτοπο λίπος, δηλαδή το λίπος που εντοπίζεται εκεί που δεν έπρεπε να είναι, στην περίπτωση αυτή, να είναι ορατό στην περιοχή της κοιλίας, θα μπορούσε να αποτελεί την αιτία του κινδύνου.

Είναι ευρέως γνωστό, ότι το λίπος της κοιλίας μπορεί να είναι πιο επικίνδυνο από το λίπος άλλων περιοχών του σώματος. Όμως αυτή η μελέτη η οποία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τα δεδομένα αξονικής τομογραφίας για να μελετήσει ειδικά αποθέματα λίπους, για άμεση συσχέτιση με το κίνδυνο ασθένειες.

Όπως δηλώνει η συγγραφέας της μελέτης, Παθολόγος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Kathryn A. Britton, MD, MPH, «δεδομένης της παγκόσμιας επιδημίας παχυσαρκίας, είναι σημαντικός ο εντοπισμός ατόμων που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο, καθώς αυτό επιτρέπει στοχευμένες θεραπευτικές και προληπτικές παρεμβάσεις».

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν εξετάσεις για το έκτοπο λίπος στην περιοχή της κοιλίας, γύρω από την καρδιά και γύρω από την αορτή, επί 3.086 ατόμων τους οποίους παρακολούθησαν επί επτά χρόνια για την εμφάνιση καρδιακής νόσου και καρκίνου. Συνολικά υπήρξαν 90 καρδιαγγειακά επεισόδια 141 περιπτώσεις καρκίνου και 71 θάνατοι.

alt

Το λίπος που βρίσκεται στην περιοχή της κοιλίας και το οποίο τυπικά είναι δείκτης λίπους γύρω από τα εσωτερικά όργανα, συσχετίστηκε με την καρδιακή νόσο και τον καρκίνο, αφού προηγουμένως έγιναν οι κατάλληλες στατιστικές αναγωγές, για τους παράγοντες γενικού κινδύνου και τη γενική παχυσαρκία.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline