Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Το ‘τριπλό’ αντίσωμα που καταπολεμά τον HIV
Το ‘τριπλό’ αντίσωμα που καταπολεμά τον HIV

Το ‘τριπλό’ αντίσωμα που καταπολεμά τον HIV

  • September 26, 2017
  • 0 Likes
  • 32 Views
  • 0 Comments

Για περίπου 3 δεκαετίες ήταν μια από τις ασθένειες που δεν μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε ούτε κατ’ ελάχιστο. Εδώ και μια 5ετία ο ιός HIV έχει γίνει πιο κοντρολαρισμένος, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι έχει εξαλειφθεί εντελώς το ποσοστό θανάτων.
        
Σε μερικά χρόνια βέβαια είναι πιθανό να έχουμε καταφέρει ως ανθρωπότητα να εξαφανίσουμε την ασθένεια.
        
Όχι μόνο γιατί υπήρξε το 2015 πρόβλεψη για την μη εμφάνιση νέων φορέων από το 2030 και μετά, αλλά γιατί όσο προχωράμε εμφανίζονται νέες επιστημονικές προσπάθειες που πάνε ένα βήμα παραπέρα την αντιμετώπιση του HIV. Μια απ’ αυτές είναι και τα πειράματα που κάνει αυτόν τον καιρό η φαρμακευτική εταιρεία Sanofi σε συνεργασία με το US National Institutes of Health.
        
Η μεγάλη δυσκολία αντιμετώπισης του HIV ήταν και είναι το γεγονός ότι προσαρμόζεται και μεταλλάσσεται, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτός ο περιορισμός του.
        
Αναπτύσσεται χωρίς σταματημό. Τα στελέχη του πολλαπλασιάζονται και ξαφνικά ο οργανισμός καλείται να τα βάλει απέναντι σε υπερβολικά πολλούς «αντιπάλους». Ορισμένοι ασθενείς όμως έχουν την τύχη να παράγουν αντισώματα που εξουδετερώνουν τα στελέχη του ιού, μετά από χρόνια παρουσίας της νόσου.
        
Οι επιστήμονες της Sanofi απομόνωσαν τρία τέτοια αντισώματα, τα ένωσαν και έφτιαξαν ένα τριπλό που έχει μόνο στόχο την καταστροφή καίριων σημείων του HIV. Αυτό το τριπλό στέλεχος έχει την μεγαλύτερη αποδοτικότητα και εύρος σε σχέση με όλα τα φυσικά παραγόμενα από τον οργανισμό, όπως λέει ο Gary Nabel, επικεφαλής της έρευνας.
        
Μέχρι σήμερα, τα περισσότερα αντισώματα στόχευαν στο 90% της έκτασης του ιού. Αυτομάτως, έμενε ένα 10% που είναι πολύ μεγάλο ποσοστό. Το νέο αντίσωμα στοχεύει στο 99%, αφήνοντας μια διόλου αμελητέα, αλλά σαφώς μικρή επιφάνεια. Την μικρότερη δυνατή. Έτσι, μπορεί να προλάβει την ανάπτυξη του ιού πριν καν εμφανιστεί στον οργανισμό.
        
Μέχρι στιγμής τα ερευνητικά δεδομένα αφορούν σε δοκιμές σε μαϊμούδες, αλλά από το 2018 θα ξεκινήσει η πειραματική διαδικασία σε ανθρώπους.
        
Πηγή: BBC.com
        
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline
            
            
            
            
            
          

  • Μοιραστείτε: