Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας δεν καταργεί την ομοιοπαθητική θεραπεία!
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας δεν καταργεί την ομοιοπαθητική θεραπεία!

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας δεν καταργεί την ομοιοπαθητική θεραπεία!

  • March 26, 2018
  • 0 Likes
  • 20 Views
  • 0 Comments

Τον τελευταίο καιρό έχουν εμφανιστεί διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με την Ομοιοπαθητική, με αφορμή την εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας που αναφέρει ότι η Ομοιοπαθητική δεν συνιστά ιατρική ούτε φαρμακευτική θεραπευτική επιστημονική μεθοδολογία και πρακτική.
    
Τα περισσότερα από αυτά τα δημοσιεύματα χρησιμοποιούν πληροφορίες που είναι είτε ελλιπείς είτε διαστρεβλωμένες, με αποτέλεσμα να δίνεται μια εντελώς διαφορετική εντύπωση για το τι πραγματικά συμβαίνει σε αυτό τον τομέα. Η παραπληροφόρηση σε αυτό το ζήτημα χρησιμοποιείται από τους σκεπτικιστές προκειμένου να μειώσουν την αξία της Ομοιοπαθητικής.
    
Μάλιστα πολλοί ισχυρίστηκαν ότι το ΚΕΣΥ οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση στηριζόμενο στην πληροφορία αυτή. Τα πράγματα όμως δεν έχουν ακριβώς έτσι! Η Ομοιοπαθητική στηρίζεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου από την ίδρυσή του το 1948. Πράγματι, το τελευταίο διάστημα οι περισσότερες συνταγογραφήσεις για ομοιοπαθητικά φάρμακα στο NHS στην Αγγλία έχουν σταματήσει να καλύπτονται από το NHS στην πρωτοβάθμια περίθαλψη (γενικοί γιατροί) και στη δευτεροβάθμια περίθαλψη (νοσοκομεία Ομοιοπαθητικής).
    
Αυτό δεν αφορά όμως όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή δεν επηρεάζει τη Σκωτία, την Ουαλία ή τη Βόρειο Ιρλανδία, οι οποίες καθορίζουν τις δικές τους πολιτικές υγειονομικής περίθαλψης μέσω των αποκεντρωμένων κοινοβουλίων τους. Επίσης, οι συνεδρίες Ομοιοπαθητικής γίνονται ακόμα κανονικά στο πλαίσιο του NHS, ωστόσο απειλούνται σοβαρά λόγω οικονομικών περικοπών.
    
Το Αγγλικό NHS διεξήγαγε μια διαβούλευση για το κατά πόσον τα ομοιοπαθητικά φάρμακα θα πρέπει να είναι διαθέσιμα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα στην Αγγλία, δηλαδή στα ιατρεία των γενικών ιατρών (Αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι δεν αφορά ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο). Αυτό ήταν μέρος μιας γενικής προσπάθειας εξοικονόμησης χρημάτων και περιλάμβανε την Ομοιοπαθητική, τα φυτικά φάρμακα και άλλα φάρμακα (όπως π.χ. η παρακεταμόλη) τα οποία είναι φθηνά αν αγοραστούν χωρίς συνταγή. Η διαβούλευση δεν αφορούσε μόνο την Ομοιοπαθητική και δεν περιόρισε τις δαπάνες μόνο για την Ομοιοπαθητική.
    
Το Βασιλικό Νοσοκομείο Ενοποιημένης Ιατρικής του Λονδίνου (Royal London Hospital for Integrated Medicine – RLHIM), το οποίο προσφέρει δευτεροβάθμια φροντίδα (μέσω παραπεμπτικών) έπρεπε τώρα να σταματήσει να λαμβάνει τη χρηματοδότηση από το NHS για συνταγές ομοιοπαθητικής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το RLHIM είναι πλέον μέρος μιας ευρύτερης νοσοκομειακής ομάδας του NHS (University College London Hospitals).
Οι γενικοί ιατροί μπορούν ακόμη να παραπέμπουν τους ασθενείς στο RLHIM και στο Bristol Homeopathic Hospital για συνεδρίες Ομοιοπαθητικής στα πλαίσια του NHS. (To Bristol Homeopathic Hospital έχει παραχωρήσει το κτίριό του στο NHS και σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται σε άλλα κονδύλια αλλά συνεχίζει να δέχεται συνεδρίες Ομοιοπαθητικής μέσω του NHS).
    
Υπάρχουν και άλλα κέντρα που παρέχονται υπηρεσίες Ομοιοπαθητικής μέσω του NHS, όπως το παρακάτω που βρίσκεται στη Σκωτία: http://www.nhsggc.org.uk/patients-and-visitors/main-hospital-sites/gartnavel-campus/nhs-centre-for-integrative-care/nhs-centre-for-integrative-care-therapies/#  
    
Περισσότερες πληροφορίες για την κάλυψη ομοιοπαθητικής θεραπείας στο NHS μπορεί να βρει κανείς στην επίσημη ιστοσελίδα: https://www.britishhomeopathic.org/treatment/nhs-homeopathic-treatment/
    
Από τα παραπάνω βλέπουμε ότι οι περικοπές έγιναν για καθαρά οικονομικούς λόγους και σε καμία περίπτωση δεν καταργούνται οι Ομοιοπαθητικές θεραπείες από το NHS. Μάλιστα οι όποιες αλλαγές αφορούν ένα μόνο κομμάτι του Ηνωμένου Βασίλειου. Επιπλέον, υπήρξαν αντιδράσεις από το Βρετανικό κοινό, καθώς η Ομοιοπαθητική είναι εξαιρετικά δημοφιλής στο Ηνωμένο Βασίλειο.
    
Η Βρετανική Ομοιοπαθητική Ένωση, υποστηριζόμενη από το σύλλογο Ομοιοπαθητικών SoH (Society of Homeopaths) και άλλες οργανώσεις του 4H (For Homeopathy: αποτελεί συνεργασία όσων σχετίζονται με το επάγγελμα της Ομοιοπαθητικής στο Ηνωμένο Βασίλειο με στόχο την ανάπτυξη και διατήρηση ενιαίας στρατηγικής επικοινωνίας που θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η Ομοιοπαθητική στην υγεία και την ευημερία), κατέφυγε σε δικαστικό έλεγχο για να αμφισβητήσει τη βάση της διαβούλευσης.
    
Αποδείχθηκε ότι το Αγγλικό NHS δεν διεξήγαγε καμία έρευνα για να αξιολογήσει τα πραγματικά οφέλη και το κόστος των ασθενών.
    
Συνοψίζοντας:
    
1) Το Αγγλικό NHS England δεν γνωρίζει πόσοι ασθενείς που κάνουν Ομοιοπαθητική στο NHS είχαν ή όχι όφελος από αυτή.
    
2) Το Αγγλικό NHS δεν γνωρίζει ποια εξοικονόμηση, εάν υπάρχει, θα γίνει με τη χρήση άλλων θεραπειών αντί για ομοιοπαθητική, και δεν έχει καν προβεί σε εκτίμηση αυτών. Το συγκεκριμένο ζήτημα εκκρεμεί, ωστόσο το NHS δεν έχει καταργήσει την Ομοιοπαθητική, παρά μόνο έκανε κάποιες περικοπές στη συνταγογράφηση για οικονομικούς λόγους και μάλιστα όχι σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
    
Πηγή: Σύλλογος Ομοιοπαθητικών Ελλάδος
        
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline
            
            
            
            
            
          

  • Μοιραστείτε: