Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Τι πρέπει να ξέρω για τη προστατεκτομή;
Τι πρέπει να ξέρω για τη προστατεκτομή;

Τι πρέπει να ξέρω για τη προστατεκτομή;

  • June 1, 2021
  • 1 Like
  • 49 Views
  • 0 Comments

altΟ Γεώργιος Α. Χαραμής MD, Ph.D, FEBU, Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, όλα – όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την προστατεκτομή.

Η προστατεκτομή είναι η θεραπεία που εφαρμόζεται συχνότερα για την ριζική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, ο οποίος εμφανίζεται κυρίως μεταξύ του ηλικιακού εύρους 45-85 ετών, ωστόσο επισημαίνεται πως η αναλογία εμφάνισης του είναι 1/10 άνδρες. Σε κάθε περίπτωση όπως επισημαίνουν και ειδικοί ουρολόγοι, η πρόληψη διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο και ο ετήσιος έλεγχος είναι απαραίτητος για κάθε άντρα.

Η ριζική προστατεκτομή είναι εκείνη η χειρουργική επέμβαση η οποία δίνει λύσεις μια και καλή σε αυτή τη μορφή καρκίνου και μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε πραγματοποιώντας μιας τομή, εξωτερικά, είτε ενδοσκοπικά. Με αυτή την χειρουργική διαδικασία ο εξειδικευμένος ουρολόγος, αφαιρεί τον προστάτη στο σύνολό του, ενώ αν κρίνεται απαραίτητο ενδεχομένως να αφαιρεθούν και οι σπερματοδόχοι κίστες και οι λεμφαδένες, καθώς μπορεί να προκληθεί μετάσταση του καρκίνου και σε αυτές τις περιοχές.

Οι ουρολόγοι επισημαίνουν ότι η προστατεκτομή μπορεί να διαρκέσει από 2 έως και 3 ώρες, ανάλογα με:

•     Το είδος της επέμβασης

•     Το μέγεθος του προστάτη

•     Το βάρος του ασθενούς

Υπογραμμίζεται ότι οι ασθενείς μετά την επέμβαση, όταν αυτή πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά, βιώνουν ελάχιστο πόνο ο οποίος περιορίζεται αποτελεσματικά με παυσίπονα.

Αναφορικά με την στύση, μετά το χειρουργείο ένα μεγάλο ποσοστό εμφανίζει στυτική δυσλειτουργία, η οποία δύναται να ανακτηθεί με ειδική μετεγχειρητική αγωγή ή με ειδικά φάρμακα, ενώ επισημαίνεται ότι αν έχουν αφαιρεθεί και τα όργανα που βοηθούν στην εκσπερμάτιση, πολλοί άντρες μπορεί να έχουν περιορισμένη δυνατότητα και σε αυτόν τον τομέα.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν καταβάλλεται η ερωτική επιθυμία

Αυτό που μπορεί να παρατηρηθεί είναι η ακράτεια ούρων για αυτό και οι ασθενείς πρέπει να απευθυνθούν σε έναν εξειδικευμένο ουρολόγο ώστε να τους δώσει κατάλληλες συμβουλές. Συνήθως ασθενείς με προστατεκτομή ενδέχεται να παρακολουθήσουν φυσικοθεραπείες μέσω των οποίων θα μπορούν να ελέγξουν την ούρηση τους. Ειδικές ασκήσεις θα τους βοηθήσουν αποτελεσματικά στην όλη διαδικασία.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ολική προστατεκτομή μέσα από την ιατρική ιστοσελίδα haramis-roboticurology.com.

Γεώργιος Α. Χαραμής MD, Ph.D, FEBU
Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος
Ρομποτική Χειρουργική – Ενδοουρολογία

www.haramis-roboticurology.com