Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Τι να τρώω για σνακ αν έχω υψηλή χοληστερόλη;
Τι να τρώω για σνακ αν έχω υψηλή χοληστερόλη;

Τι να τρώω για σνακ αν έχω υψηλή χοληστερόλη;

  • May 31, 2021
  • 1 Like
  • 44 Views
  • 0 Comments

Η Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας Κορινθίας, εξηγεί στο Υγείαonline.gr , πως μπορούμε να μειώσουμε διατροφικά τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης προδιαθέτουν σημαντικά για καρδιαγγειακά νοσήματα και γι’ αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζονται. Βασικός παράγοντας ρύθμισης της χοληστερόλης είναι η διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, μιας και η παχυσαρκία συσχετίζεται με την υπερτροφία της αριστερής κοιλίας, ενώ αντίθετα η απώλεια βάρους μειώνει την υπερτροφία της αριστερής κοιλίας.

Ιδιαίτερα, η ανδροειδής (κοιλιακή) παχυσαρκία εμφανίζει ισχυρότερη συσχέτιση με την εμφάνιση χοληστερόλης σε σύγκριση με τη γενικευμένη εναπόθεση του λίπους. Συνεπώς η απώλεια βάρους στους παχύσαρκους ασθενείς είναι πρωταρχικής σημασίας. Έχει βρεθεί ότι τα άτομα με φυσιολογικό βάρος έχουν το μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης χοληστερόλης.

Πολλαπλές μελέτες αποδεικνύουν ότι το φυσιολογικό σωματικό βάρος συσχετίζεται με την συχνότητα των γευμάτων και οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά μικρά και συχνά γεύματα τείνουν να έχουν σταθερά χαμηλό το βάρος. Το πιο σωστό είναι να κατανέμουμε τις ημερήσιες θερμίδες μας σε μικρά και συχνά γεύματα.

Αν ακολουθούμε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με μικρά και συχνά γεύματα των οποίων οι θερμίδες δεν ξεπερνούν τις ενεργειακές μας ανάγκες, μπορούμε να διατηρήσουμε σταθερό βάρος. Επιπλέον, τα πολλά μικρά και συχνά γεύματα εφοδιάζουν όλη την ημέρα με ενέργεια τον οργανισμό και συμβάλλουν στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.


                       
Όμως, εκτός από τη συχνότητα των γευμάτων έχει ιδιαίτερη σημασία και η ποιότητα τους. Έτσι, στην περίπτωση που επιθυμείτε την ταυτόχρονη μείωση της χοληστερόλης ή τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της μαζί με τη βελτίωση του σωματικού βάρους, θα ήταν ωφέλιμο να καταναλώνονται ως σνακ, τρόφιμα που περιέχουν β- γλυκάνη.

Η β-γλυκάνη είναι μια άπεπτη φυτική ίνα, που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως η βρώμη και το κριθάρι και περνάει αδιάσπαστη όλο το πεπτικό σύστημα, παρασύροντας τη χοληστερόλη, βοηθώντας έτσι στη μείωση ή τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η ημερήσια κατανάλωση βρώμης με τουλάχιστον 3 γραμμάρια β-γλυκάνης, μείωσε την κακή χοληστερόλη (LDL) κατά 5-7%.

Ένας εύκολος τρόπος για να μπορείτε εύκολα να ακολουθείτε στην καθημερινότητα σας τη συχνότητα γευμάτων, όπου και αν βρίσκεστε και ταυτόχρονα να φροντίζετε την καρδιά σας αποτελούν τα cream crackers με κριθάρι, βρώμη & β- γλυκάνη*.

*Κάθε μερίδα 4 Cream Crackers με κριθάρι, βρώμη και β-γλυκάνη, παρέχει 1g β-γλυκάνης.

Γεωργία Καπώλη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου
«ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ» – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέας Κορινθίας

www.logodiatrofis.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

 

  • Μοιραστείτε: