Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Τι είναι η αθροιστική κεφαλαλγία;
Τι είναι η αθροιστική κεφαλαλγία;

Τι είναι η αθροιστική κεφαλαλγία;

  • June 9, 2021
  • 0 Likes
  • 121 Views
  • 0 Comments

Ο Dr. Μιχαήλ Βικελής MD, MSc, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, επιστημονικός συνεργάτης Ειδικών Ιατρείων Κεφαλαλγίας, εξηγεί στο Υγείαonline.gr τι είναι η αθροιστική κεφαλαλγία, ποια τα συμπτώματά της, πως γίνεται η διάγνωση και ποια η αντιμετώπιση της.


Η αθροιστική κεφαλαλγία είναι μία μάλλον σπάνια μορφή πονοκεφάλου
, καθώς προσβάλει μόνο έναν σε κάθε περίπου 10.000 ανθρώπους. Ωστόσο, πρόκειται για εξαιρετικά επώδυνο πονοκέφαλο. Ο πόνος στην αθροιστική κεφαλαλγία χαρακτηριστικά εντοπίζεται πάντα στην ίδια πλευρά του κεφαλιού, συνήθως πίσω από το μάτι και τον κρόταφο. Συχνά μπορεί να συνοδεύεται από δάκρυα που τρέχουν από το μάτι ή και βούλωμα ή καταρροή του ρουθουνιού από την πλευρά του πόνου.

Οι κρίσεις στην αθροιστική κεφαλαλγία έρχονται κατά περιόδους, που διάρκεια έχουν συνήθως μερικές εβδομάδες ή μήνες και στη συνέχεια χάνονται για μήνες ή και χρόνια μέχρι να έρθει μία νέα περίοδος κρίσεων.

Στην διάρκεια της περιόδου που η αθροιστική κεφαλαλγία είναι ενεργή, οι κρίσεις εμφανίζονται με συνήθως με συχνότητα από μία ως τρεις ή τέσσερεις την ημέρα. Η διάρκεια των κρίσεων της αθροιστικής κεφαλαλγίας στους περισσότερους ασθενείς κυμαίνεται από 30 λεπτά ως 3 ώρες.  Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι πολλές φορές η κρίση εμφανίζεται ακριβώς την ίδια ώρα του 24ώρου, «σαν να έχει βάλει ξυπνητήρι».

Η φαρμακευτική θεραπεία στην αθροιστική κεφαλαλγία περιλαμβάνει κυρίως την ειδική προφυλακτική αγωγή, με φάρμακα όπως τα κορτικοειδή, η βεραπαμίλη και το λίθιο. Με την προφυλακτική θεραπεία οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από αθροιστική κεφαλαλγία θα δουν εντυπωσιακή βελτίωση ή δεν θα έχουν καθόλου κρίσεις, αποτέλεσμα που μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε λίγες ημέρες.

Η προφυλακτική αγωγή χορηγείται για χρονικό διάστημα ίσο με την αναμενόμενη διάρκεια της περιόδου των κρίσεων (εβδομάδες ή μήνες).

Στις περιπτώσεις που κάποιες κρίσεις εξακολουθούν να εμφανίζονται, χορηγείται η καλούμενη συμπτωματική θεραπεία, με θεραπείες όπως το οξυγόνο, αλλά και φάρμακα όπως η σουματριπτάνη (σε μορφή ένεσης ή ρινικού spray).

Δείτε περισσότερα για την αθροιστική κεφαλαλγία στο www.headaches.gr, την ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα για κάθε είδος κεφαλαλγίας.

Βικελής Κ. Μιχαήλ MD, MSc,
Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine
Ιατρείο Κεφαλαλγίας:
Λαζαράκη 8 Γλυφάδα 16675
www.headaches.gr,
www.iatreiokefalalgias.gr

 

  • Μοιραστείτε: