Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Θηλασμός, κάπνισμα και καρκίνος του μαστού
Θηλασμός, κάπνισμα και καρκίνος του μαστού

Θηλασμός, κάπνισμα και καρκίνος του μαστού

  • September 3, 2013
  • 0 Likes
  • 26 Views
  • 0 Comments

altΜια νέα ανάλυση βρήκε ότι, ο θηλασμός για περισσότερους από έξι μήνες, μπορεί να προστατεύσει τις μητέρες που δεν καπνίζουν από καρκίνο του μαστού. Όμως, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για τις μητέρες που καπνίζουν. Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται στο περιοδικό Clinical Nursing, έρχονται να προστεθούν στον κατάλογο των ωφελημάτων για τις γυναίκες που θηλάζουν και τα μωρά τους.

Για να ερευνήσουν τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον καρκίνο του μαστού και ορισμένες από πλευρές της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, της Ισπανίας ανέλυσαν τα δεδομένα από 504 ασθενείς, ηλικίας από 19 έως 91 ετών , οι οποίες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, από το 2004 έως και 2009. Η ομάδα ερεύνησε διάφορους παράγοντες, όπως ηλικία της διάγνωσης, πόσο διάστημα θήλασε η γυναίκα, το οικογενειακό ιστορικό για καρκίνο, την παχυσαρκία, την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων βρέθηκε ότι, οι γυναίκες οι οποίες είχαν γεννήσει και είχαν θηλάσει, είχαν εμφανίσει καρκίνο του μαστού σε μεγαλύτερη ηλικία, ανεξάρτητα από το οικογενειακό ιστορικό της ασθενούς. Οι μη καπνίστριες που θήλασαν για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, παρουσίαζαν την τάση να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού πολύ αργότερα στη ζωή, κατά μέσον όρο δέκα χρόνια αργότερα, από τις μη καπνίστριες που θήλασαν για μικρότερο χρονικό διάστημα. Αντιθέτως,  γυναίκες καπνίστριες παρουσίασαν καρκίνο του μαστού σε μικρότερη ηλικία και δεν εμφάνισαν κανένα σημαντικό όφελος απο την μεγαλύτερη περίοδο θηλασμού.

alt

“Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι, στις μη καπνίστριες, ο θηλασμός για περισσότερους από έξι μήνες, όχι μόνο προσφέρει στα παιδιά πολυάριθμα οφέλη στην υγεία, αλλά επίσης μπορεί να προστατεύσει τις μητέρες από καρκίνο του μαστού”, δηλώνει η Dr Gonzales-Jimenez PhD, από το Πανεπιστημίου της Γρανάδας.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline