Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Μπορούν οι σπόροι να μας αδυνατίσουν;
Μπορούν οι σπόροι να μας αδυνατίσουν;

Μπορούν οι σπόροι να μας αδυνατίσουν;

  • March 14, 2014
  • 0 Likes
  • 30 Views
  • 0 Comments

altΗ Αναστασία Δ. Κόκκαλη, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος B.Sc (Hons), S.R.D., Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων, Μέλος British Dietetic Association, Υπεύθυνη Β. Ελλάδος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τα πολλά οφέλη που μπορούν να προσφέρουν οι σπόροι στην διατροφή μας και παράλληλα να μας κάνουν να χάσουμε λίπος και βάρος.

Ήρθε η ώρα να.. μιμηθούμε τους φτερωτούς μας φίλους, να αρχίσουμε να τρώμε σπόρια! Αυτές οι μικροσκοπικές τροφές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και σίγουρα δεν είναι μόνο για τα πουλιά!

Βοηθούν στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, προσφέρουν ενέργεια, προστατεύουν την καρδιά σας και ικανοποιούν και το αίσθημα της πείνας.

alt

Έτσι, πολλοί σπόροι για να επιλέξουν από, τόσα πολλά οφέλη για την υγεία για να κερδίσει!

Ιδού οι καλύτεροι σπόροι

Σπόροι κολοκύθας: Ονομάζονται επίσης pepitas. Είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο, φώσφορο, μαγγάνιο, τρυπτοφάνη και σίδηρο. Περιέχουν επίσης χαλκό, ψευδάργυρο, βιταμίνη Κ, και φυτοστερόλες. Ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο βοηθούν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, η τρυπτοφάνη έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική κατά της κατάθλιψης, και οι φυτοστερόλες βοηθούν στη μείωση της LDL «κακής» χοληστερόλης και στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων.

alt

Οι σπόροι κολοκύθας χρησιμοποιούνται σε θεραπείες για την  ουροδόχο κύστη και τον προστάτη, καθώς προσφέρουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το ψήσιμό τους είναι απλό και αποτελεί έναν  νόστιμο τρόπο για να τους απολαύσετε.

Σπόροι Chia: Αυτοί οι μικροί σπόροι είναι μια θρεπτική δύναμη, φορτωμένοι με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες. Οι σπόροι Chia είναι μια αρχαία superfood τροφή και τελευταία γίνονται αρκετά δημοφιλείς.

alt

Οι μελέτες δείχνουν ότι Chia σπόροι βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο σας για τις καρδιακές παθήσεις. Βοηθούν στην καταπολέμηση της πείνας, δεδομένου ότι διογκώνονται όταν συνδυάζονται με υγρά. Πασπαλίστε τους στα δημητριακά σας, στο πλιγούρι, στη βρώμη, ή προσθέστε τους σε  smoothies.

Λιναρόσπορος: Πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών και προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες.

alt

Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, και στην ικανοποίηση της πείνας. Οι λιγνάνες και το ALA (α-λινολενικό οξύ) βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αποτελούν  πλούσια πηγή ψευδαργύρου, σιδήρου, ασβεστίου, βιταμίνη Ε, και βιταμινών Β. Προσθέστε τους στη ζύμη του ψωμιού, πασπαλίστε το κέικ ή την σπιτική χορτόπιτα, ή απλά ενισχύστε θρεπτικά το γιαούρτι σας.

Σουσάμι: Πλούσιο σε χαλκό, μαγγάνιο, ασβέστιο, φυτοστερόλες, μαγνήσιο, τρυπτοφάνη, και σίδηρο.

alt

Ο χαλκός είναι γνωστός για την ιδιότητά του να μειώνει τον πόνο και πρήξιμο της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, καθώς και οι φυτοστερόλες, όπως με σπόρους κολοκύθας, απαραίτητες για υγιή καρδιά. Προσθέστε τον  στο ψωμί, σε σαλάτες και σε μαγειρευτά φαγητά.

Ηλιόσποροι: Χαρακτηρίζονται από την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β1, σελήνιο και βιταμίνη Ε.

alt

Ως πρωταρχικός λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό του σώματος, η βιταμίνη Ε βοηθά στην προστασία των κυττάρων μας από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες και τις τοξίνες. Τρώγονται  ως υγιεινό σνακ,  ωμοί  ή ψημένοι.

Γευστικές ιδέες:

1.  Χρησιμοποιήστε τους ως toppings για ψημένα τρόφιμα – ψωμί, κέικ, muffins, πίτες

2.  Προσθέστε τους στα ζυμαρικά, στο κοτόπουλο, στα θαλασσινά.

3.  Χρησιμοποιήστε τους ως finisher σε σαλάτες λαχανικών και φρουτοσαλάτες

4.  Χρησιμοποιήστε έναν επεξεργαστή τροφίμων για να τους αλέσει πλήρως και δημιουργείστε ντιπ για κουλούρια, κράκερ, ψωμί, κριτσίνια.

5.  Αναμείξτε τους με βρώμη μέσα σε ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι

6.  Απολαύστε τα ακατέργαστα ή ελαφρώς ψημένα!

7.  Προσθέστε μια μικρή χούφτα σπόρους στο αγαπημένο σας smoothie

Αναστασία Δ. Κόκκαλη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος B.Sc (Hons), S.R.D.
Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων
Μέλος British Dietetic Association
Υπεύθυνη Β. Ελλάδος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
www.kokkali.blogspot.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline