Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Έμαθαν να λένε όχι στο τσιγάρο από 4 ετών!
Έμαθαν να λένε όχι στο τσιγάρο από 4 ετών!

Έμαθαν να λένε όχι στο τσιγάρο από 4 ετών!

  • June 20, 2014
  • 0 Likes
  • 18 Views
  • 0 Comments

altΑπό την ηλικία των τεσσάρων ετών μαθητές σχολείων του δήμου Παύλου Μελά εκπαιδεύτηκαν να λένε «όχι» στο κάπνισμα χάρη στο Πρόγραμμα «Δράσεις Προαγωγής Υγείας για την Πρόληψη και τη Διακοπή της Καπνιστικής Συνήθειας» που υλοποίησε ο εν λόγω δήμος, τα αποτελέσματα του οποίου παρουσιάστηκαν την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014.

Το Πρόγραμμα αφορούσε ένα ευρύ φάσμα πληθυσμού ξεκινώντας από μαθητές Νηπίων, Α’ και Γ’ Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, παιδαγωγούς και ενήλικες καπνιστές.

«Στους στόχους του προγράμματος ήταν η πρόληψη της καπνιστικής συνήθειας. Φαίνεται να έχουμε σοβαρό πρόβλημα στη χώρα μας με το κάπνισμα. Έρευνες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα έδειξαν ότι το 16,9% των αγοριών ηλικίας 13-15 ετών καπνίζουν και η δοκιμή του τσιγάρου έχει κατέβει στην ηλικία των 7-10 ετών» ανέφερε η Κυριακή Παπαδημητρίου, επιστημονικά υπεύθυνη του υποέργων Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Τα δυνατά «ΌΧΙ» και Πρόγραμμα Ψυχοεκπαίδευσης Ενηλίκων «Προβολή στο Μέλλον» που υλοποιήθηκε από το Κέντρο Αγωγής Υγείας του Θεαγενείου.

Όπως ανέφερε η κ Παπαδημητρίου στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος «Τα δυνατά Όχι» που υλοποιήθηκε στο πρόγραμμα των Δράσεων σε μαθητές νηπίων, Α’ και Β’ Δημοτικού ήταν η δημιουργία δεξιοτήτων άρνησης όχι μόνο του τσιγάρου αλλά και του αλκοόλ, των ναρκωτικών, του σεξ χωρίς προφυλακτικό, της βίας και του ρατσισμού. Ο ρόλος των οικογενειών ήταν καθοριστικός στο να περάσει στα παιδιά το μήνυμα του «λέω όχι». Το «όχι» των γονιών ήταν αυτόματα και «όχι» των παιδιών γιατί εκφραζόταν ο φόβος της τιμωρίας. Τα παιδιά γνώρισαν μέσω του βιωματικού παιχνιδιού έννοιες όπως η «νικοτίνη» και οι βλαβερές διαστάσεις της τις οποίες δεν γνώρισαν. Τα παιδιά που δεν συμμετείχαν θεωρούσαν ότι το κάπνισμα είναι καλό από τη στιγμή που οι γονείς τους καπνίζουν ενώ το θεωρούσαν αρνητικό μόνο εφόσον οι γονείς τους προσπαθούσαν να το κόψουν ή το έκοψαν.

alt

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των αποτελεσμάτων του προγράμματος «Δράσεις Προαγωγής Υγείας για την Πρόληψη και τη Διακοπή της Καπνιστικής Συνήθειας» ο διευθυντής του τμήματος Ερευνών της Palmos Analysis, Πασχάλης-Αλέξανδρος Τεμεκενίδης ανέφερε ότι αποτελέσματα ήταν καλύτερα στα νήπια και στους μαθητές της Α’ και Β’ Δημοτικού γιατί εκεί το πρόγραμμα ήταν ολοκληρωμένο και τα παιδιά ενεπλάκησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό με τη δραστηριότητα.

«Στα παιδιά του Γυμνασίου η δράση ήταν μικρή και δεν είχαμε τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα ως προς τους στόχους του Προγράμματος. Εκείνο όμως που κάνει εντύπωση ότι περίπου ένα στα τρία ή ένα στα τέσσερα παιδιά βγαίνοντας από το Γυμνάσιο έχουν ήδη καπνίσει και είναι πολύ ανησυχητικό ότι περίπου τα μισά θεωρούν ότι η νικοτίνη και το κάπνισμα δεν συνηθίζεται από τον οργανισμό, ενώ ένα αντίστοιχο ποσοστό θεωρεί ότι είναι εύκολο να διακόψει το κάπνισμα εφόσον το έχει ξεκινήσει» ανέφερε ο κ. Τεμεκενίδης.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της ψυχοεκπαίδευσης ενηλίκων τόνισε ότι 8 στους 10 θα συμμετείχαν και στο μέλλον σε μια τέτοια διαδικασία και 9 στους 10 συστήνουν και στους φίλους συγγενείς γνωστούς να συμμετέχουν σε τέτοιες διαδικασίες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline