Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Ιός Δυτικού Νείλου: Η θερμοκρασία ευνοεί τη νόσο
Ιός Δυτικού Νείλου: Η θερμοκρασία ευνοεί τη νόσο

Ιός Δυτικού Νείλου: Η θερμοκρασία ευνοεί τη νόσο

  • July 6, 2013
  • 0 Likes
  • 57 Views
  • 0 Comments

altΗ παγκόσμια υπερθέρμανση του κλίματος έχει μια σημαντική επίδραση, επάνω στην εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου, σε νέες περιοχές της Ευρώπης, όπου η νόσος δεν ήταν παρούσα προηγουμένως. Τα ευρήματα αυτά, παρουσιάζει μια νέα μελέτη που το Πανεπιστήμιο της Χάιφα.

Η μελέτη βρήκε, ότι η αυξανόμενη θερμοκρασία, παρά η υγρασία, είχε πιο σημαντική συμβολή για την εξάπλωση της νόσου, ενώ το αποτέλεσμα της βροχής δεν μπορεί να διαπιστωθεί. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS One.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου, εξαπλώνεται μέσω κουνουπιών, τα οποία τσιμπούν επανειλημμένα, τα πτηνά που έχουν προσβληθεί. Ο πιθανός κίνδυνος που επιφέρει η μόλυνση για τον άνθρωπο, είναι η πιθανότητα να προκαλέσει μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη ή ακόμη και θάνατο από εγκεφαλίτιδα η μηνιγγίτιδα. Πιο ευάλωτα, είναι τα άτομα μεγάλης ηλικίας, καθώς και τα άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα του Πανεπιστημίου της Χάιφα, υπό την καθοδήγηση της Dr.Shlomit Paz, και Dr.Dan Malkinson και Gil Tzioni, από τμήμα Γεωγραφίας και Μελέτης Περιβάλλοντος, μαζί με τον καθηγητή Μanfred Green, επικεφαλής της Σχολής Δημόσιας υγείας και σε συνεργασία με τον καθηγητή Jan Semenza.. Όπως δηλώνει η Dr. Paz, «Χρησιμοποιήσαμε στατιστικά εργαλεία και βρήκαμε ότι, σαν αποτέλεσμα των κυμάτων καύσωνα, προήλθε μια δραματική αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων από την αυξημένη δραστηριότητα του ιού και την αύξηση στον πληθυσμό των κουνουπιών».
alt

Και προσθέτει ότι τα αποτελέσματα αυτά έχουν μεγάλη σημασία λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες θερμοκρασίες στην Ευρώπη κατά τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη στιγμή διεξάγει μια συνεχιζόμενη έρευνα επί του θέματος και προσθέτει ότι «Στη νέα μας έρευνα, στόχος είναι να ερευνήσουμε για τις νέες πρόσθετες επιδράσεις και επιρροές επάνω στην εξάπλωση της νόσου, όπως είναι ο εντοπισμός πληθυσμών των κουνουπιών η διάφορες ανθρώπινες επιδράσεις».

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline