Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Υπάρχει στρατηγική του αδυνατίσματος;
Υπάρχει στρατηγική του αδυνατίσματος;

Υπάρχει στρατηγική του αδυνατίσματος;

  • November 4, 2013
  • 0 Likes
  • 30 Views
  • 0 Comments

altΣύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition, υπάρχουν αρκετές, αποτελεσματικές στρατηγικές οι οποίες είναι διαθέσιμες για τα άτομα που επιθυμούν να αποφύγουν την εκ νέου αύξηση του βάρους τους, μετά από μια επιτυχημένη δίαιτα.

Διάφορα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, υποκατάστατα γευμάτων και μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση της απώλειας βάρους.

Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του τμήματος Κλινικής Επιδημιολογίας και του Κέντρου Παχυσαρκίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Karolinska, προσφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με το τι είναι, χωρίς αμφιβολία, η μεγαλύτερη πρόκληση για οποιονδήποτε προσπαθεί να χάσει βάρος: Πώς να μειώσει την επαναφορά του βάρους και να διατηρήσει το χαμηλότερο βάρος σώματος, μετά τη φάση της απώλειας του βάρους.

Όπως δηλώνει ο ερευνητής Dr. Erik Hemmingsson, “Το σώμα διαθέτει πολυάριθμους αμυντικούς μηχανισμούς κατά της απώλειας βάρους, όπως είναι η αυξημένη όρεξη, ο χαμηλός μεταβολισμός ενέργειας και η επάνοδος στις παλιές συνήθειες. Εάν δεν υπήρχε το πρόβλημα της επαναφοράς στο ίδιο βάρος, δεν θα ήταν δύσκολο να θεραπευθεί εύκολα η παχυσαρκία. Κατά τη διάρκεια των περασμένων ετών, υπήρξαν αρκετές μέθοδοι που διευκόλυναν τον μακροχρόνιο έλεγχο του βάρους, και έτσι τώρα η βάση δεδομένων είναι αρκετά μεγάλη, ώστε να γίνει μια συστηματική αξιολόγηση των μελετών που υπάρχουν”.

Από τη μελέτη όλων των ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί, οι ερευνητές τονίζουν ότι, την καλύτερη αποτελεσματικότητα για την σταθεροποίηση του βάρους, προσφέρουν, τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, τα υποκατάστατα γευμάτων με μορφή σκόνης και η δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες. Επίσης, αποτελεσματικές είναι και οι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αλλά τα δεδομένα προέρχονται από μόνο μια μελέτη.

Τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, δυστυχώς, φέρουν τον κίνδυνο των ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων. Έτσι, τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα αποσύρθηκαν τελείως από την αγορά, πριν από λίγα χρόνια. Από την άλλη πλευρά, τα προϊόντα υποκατάστασης γεύματος καθώς και οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, είναι αποτελεσματικά και διαθέσιμα για τον καθένα.

alt

Ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα ήταν ότι, η άσκηση δεν είχε ξεκάθαρο αποτέλεσμα επάνω στην διατήρηση της απώλειας βάρους. Όμως, η αιτία θα μπορούσε να είναι ότι μια από τις μελέτες που περιλήφθηκαν, μελετούσε σχετικά άρρωστους ασθενείς με σοβαρές παθήσεις των αρθρώσεων οι οποίοι υποβάλλονταν σε ειδική φυσιοθεραπεία.

Σε μια άλλη μελέτη, στην οποία οι συμμετέχοντες εξασκούνταν με ένα πιο φυσιολογικό τρόπο, τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια με το να ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες. Τα συμπληρώματα της διατροφής, δεν είχαν καμία επίδραση επάνω στη μείωση της επαναφοράς του βάρους.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline