Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Υπάρχει σεξ μετά τη μαστεκτομή;
Υπάρχει σεξ μετά τη μαστεκτομή;

Υπάρχει σεξ μετά τη μαστεκτομή;

  • May 12, 2015
  • 0 Likes
  • 38 Views
  • 0 Comments

altΜε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων απευθύνθηκε στον Αθανάσιο Καρκανιά, Ψυχίατρο, Διευθυντή Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία», με το ερώτημα ποιες δυσκολίες εμφανίζονται μετά την ασθένεια, στον τομέα της ερωτικής ζωής, αλλά και τους πιθανούς τρόπους διαχείρισής τους.

«Η γυναίκα που έχει το πρόβλημα πρέπει αρχικά να γίνει δεκτή σε μια ανοιχτή αγκαλιά, να αισθανθεί ότι δεν είναι μόνη της στο «Γολγοθά» που πρέπει να ανέβει, να της κρατούν το χέρι και να περπατούν μαζί της οι δικοί της άνθρωποι αλλά και οι γιατροί της».

Οι γυναίκες όπως εξηγεί ο κ. Καρκανιάς, μετά από μια μαστεκτομή, αισθάνονται ότι έχασαν τη θηλυκότητα τους και ο σύντροφος τους το ενδιαφέρον του , ωστόσο το θέμα μπορεί να επιλυθεί σε συνεργασία με το γιατρό τους, όπου όμως ο Διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία», εντοπίζει πρόβλημα. Ο τομέας της ερωτικής ζωής, όπως λέει, δυστυχώς δεν συζητείται μεταξύ ασθενή και γιατρού στο βαθμό που θα έπρεπε και επισημαίνει την ανάγκη παραδοχής και από τα δύο μέρη ότι η σεξουαλική ζωή είναι «απαραίτητη πηγή ανακούφισης και πηγή ζωής, που οι ίδιοι οι άρρωστοι κακώς παραγνωρίζουν, αλλά και οι γιατροί δεν δίνουν την πρέπουσα σημασία».

Φυσικά, όπως εξηγεί, ο δρόμος της θεραπείας είναι μακρύς και προτεραιότητα έχει η ίδια η ζωή, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ο γιατρός πρέπει να αφιερώνει χρόνο στην ασθενή του και στο σύντροφό της, να ακούει τους προβληματισμούς τους, να τον αισθανθούν δικό τους άνθρωπο, ώστε να αποβάλλουν τις αναστολές και τις φοβίες τους. Μόνο έτσι και αφού δεν υπάρχουν, προηγούμενα προβλήματα στο ζευγάρι, η ζωή τους θα μπει σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

alt

O καρκίνος του μαστού 1η αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες στην Ελλάδα

Σύμφωνα πάντως με νεώτερα στοιχεία, ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στις γυναίκες, καθώς παγκοσμίως περισσότερες από 1,6 εκ. Γυναίκες διαγιγνώσκονται με την νόσο ετησίως, στην Ευρώπη περισσότερες από 450.000 και περίπου 140.000 χάνουν τη ζωή τους από αυτή την μορφή καρκίνου σε ετήσια βάση. Στην Ελλάδα ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την 1η αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Πάνω από 4.900 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού ετησίως, ενώ περισσότερες από 2.000 χάνουν τη μάχη με τη νόσο κάθε χρόνο.

Το 27-28% των γυναικών που θα διαγνωσθούν με καρκίνο του μαστού είναι ηλικίας κάτω των 50 ετών, ενώ το 45% θα προβούν σε μαστεκτομή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline