Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Η λύση για τα ‘κουρασμένα’ πόδια το καλοκαίρι
Η λύση για τα ‘κουρασμένα’ πόδια το καλοκαίρι

Η λύση για τα ‘κουρασμένα’ πόδια το καλοκαίρι

  • July 2, 2014
  • 0 Likes
  • 32 Views
  • 0 Comments

altΟ Θεοφάνης Παπάς ΜD, PhD, MSc, Αγγειοχειρουργός, Επιμελητής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής, Νοσοκομείο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τι πρέπει να κάνουμε για να μην αισθανόμαστε τα πόδια μας «βαριά» και «κουρασμένα» τώρα το καλοκαίρι.

Είναι σ’ όλους μας γνωστό ότι τα πόδια πρήζονται το καλοκαίρι και αυτές που υποφέρουν περισσότερο είναι οι γυναίκες. Μία από τις κυριότερες αιτίες για αυτό είναι οι υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες προκαλούν διαστολή των φλεβών των κάτω άκρων, λίμναση και στάση του αίματος εντός αυτών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση συμπτωμάτων όπως αίσθημα καύσου, αιμωδίες, κόπωσης και γενικά ένα αίσθημα που περιγράφεται ως “βαριά και κουρασμένα πόδια”.

Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της προηγούμενης κατάστασης μπορεί να παίζουν και άλλοι παράγοντες όπως η κακή διατροφή, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η ορθοστασία, ο “καθιστικός τρόπος ζωής”, ορμονικές διαταραχές.

Μπορούν άραγε τα διάφορα προϊόντα που στοχεύουν στην ανακούφιση των «βαριών» και πρησμένων κάτω άκρων να μας εγγυηθούν «ξεκούραστα» χωρίς πόνο και οίδημα (πρήξιμο) πόδια το καλοκαίρι;

Τι μπορείτε να κάνετε;

Μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο, σκευάσματα, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των bio-φλαβονοειδών, που προέρχονται από το εκχύλισμα των φύλλων της κόκκινης αμπέλου. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι  τα σκευάσματα με φυσικά φλαβονοειδή:

•       Μειώνουν κατά 65% το οίδημα των ποδιών4 μετά τις 12 εβδομάδες

•       Θεραπεύουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα της ΧΦΑ3-5 μειώνοντας σημαντικά (p μικρότερο 0,001) τα συμπτώματα (πόνος, οίδημα, βαριά πόδια)1 μετά τις 12 εβδομάδες

•       Βελτιώνουν κατά 84% τη μικροκυκλοφορία του αίματος μετά τις 6 εβδομάδες3

Τα σκευάσματα αυτά που είναι τα μοναδικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα σε αυτή την κατηγορία, έχουν εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) με τεκμηριωμένες τις παραπάνω δράσεις και καλό προφίλ ασφάλειας.

Επίσης είναι τα μοναδικά προϊόντα που διατίθεται σε δισκία, σε gel και σε κρέμα Massage. Η καθημερινή λήψη ενός δισκίου με συνδυασμένη επάλειψη με cooling gel ή με massage κρέμα εξασφαλίζει πολύ καλύτερα αποτελέσματα.
Για να πάρετε τα μέγιστα, φυλάξτε το gel και την κρέμα στο ψυγείο. Η ψύξη θα δώσει μια επιπλέον ώθηση την κυκλοφορία σας.

Αλλά ας το παραδεχτούμε: ενώ ο συνδυασμός λήψης ενός δισκίου σε συνδυασμό με την καθημερινή επάλειψη με την κρέμα ή το gel μπορεί να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα θα χρειαστεί να κάνετε μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας καθημερινά, αποφεύγοντας συστηματικά ότι δημιουργεί κατακράτηση υγρών και κακή κυκλοφορία.

alt

Με άλλα λόγια θα πρέπει:

•       Να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή. Η ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να είναι ένας πρόσθετος παράγοντας καταπόνησης για τις φλέβες και τις αρτηρίες σας.

•       Να βάλετε κίνηση στη ζωή σας. Ο δραστήριος τρόπος ζωής ωφελεί τους πάντες, σε οποιασδήποτε ηλικία και είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να εξασφαλίσετε την υγεία των ποδιών σας, καθώς διευκολύνεται η επιστροφή της ροής του αίματος στην καρδιά. Το περπάτημα, είναι η καλύτερη άσκηση, καθώς διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος. Το ποδήλατο και το κολύμπι, είναι επίσης ιδανικές ασκήσεις για πόδια με φλεβικά προβλήματα.

•       Να ξεκουράζετε τα πόδια σας, με κάθε ευκαιρία, υψώνοντας τα πάνω σε δυο μαξιλάρια.

•       Να αποφεύγετε την ζέστη σε όλες της τις μορφές (σάουνα, χαμάμ, ηλιοθεραπεία), διότι ευνοεί το πρήξιμο στα πόδια.

Ίσως χρειαστεί να φορέσετε ελαστικές κάλτσες και καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης, που ανακουφίζουν, ξεκουράζουν και προστατεύουν τα πόδια. Η επίσκεψη στον γιατρό είναι απαραίτητη, γιατί είναι ο μόνος που μπορεί να διαγνώσει ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Βιβλιογραφία:

1. Rabe E et al Bonn Vein Study by the German Society of Phlebology: epidemiological study to investigate the prevalence and severity of chronic venous disorders in the urban and rural residential populations. Phlebologie (Stuttg) 2003;32(1):1-14
2. Lionis C. et al. Int Angiol 2002 Mar; 21(1):86-92
3. Kalus U et al. Drugs R D. 2004 5(2):63-71.
4. Kiesewetter H et al. Arzneimittelforschung. 2000 Feb; 50(2):109-17. 2. Rabe E, et al. Eur J Vasc Endovasc Surg. 2011 Apr; 41(4):540-7.
5. Schaefer E et al. Arzneimittelforschung. 2003;53(4):243-6. 4. Monsieur R and Van Snick G. Praxis (Bern 1994). 2006 Jan 25; 95(6):187-90.

Θεοφάνης Παπάς ΜD, PhD, MSc
Αγγειοχειρουργός
Επιμελητής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής
Νοσοκομείο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline